От х:

Днес в x:

В ПМГ Хасково на обучение а създаване на позитивна работна среда

Изображение 1 от 4

    Колективът на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково премина днес през обучение за създаване на позитивна работна среда, арбитраж и техники за решаване на конфликти.

    Тренингът е във връзка с квалификацията на педагогическия и непeдагогически състав в училището, обясни директорът на Гергана Петрова.

    Темата е избрана след обсъждане на Педагогически съвет.

    В Природо-математическата гимназия в Хасково има две синдикални секции. Педагогическият съветник Гергана Атанасова е председател на училищната секция към КТ „Подкрепа“, им и секция на КНСБ.

    В квалификационното обучение се включи председателят на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”д-р Юлиян Петров.

    В този момент, в който напрежението е сериозно и заради здравната епидемия, комуникацията и преодоляването на конфликти са в основата на добрия диалог, а след всеки добър диалог следва нещо позитивно и резултатите са добри от него, посочи д-р Петров. Синдикалният лидер отбеляза още, че квалификациите са основен приоритет на МО и в националния социален диалог, като добрият рейтингът на българските учители и българското образование се дължи на постоянните квалификации, които са в разнопосочни области.

    Подобни срещи, като тази, която организираха в Математическата гимназия в Хасково, са превенция, посочи още д-р Петров.

    По думите му напрежението в училищната среда в настоящата трудна година за образованието, заради пандемичната обстановка, постепенно се преодолява чрез създадената добра организация.

    Но все пак призна, че напрежението в системата на образованието си съществува. И припомни направеното в края на миналата година изследване от Синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ за хроничния стрес, прегарянето и бърнаут синдрома сред учителите и директорите. Според данните „прегарянето“ в учителската професия у нас е на доста високи нива-около 50 -60 %.

    В момента синдикатът е стартирал и изследване за „прегарянето“ на учителите от всички специфични обучения в условията на Ковид, заради допълнителното натоварване от електронното обучение. Проблемът се коментира и в рамките на Европейския диалог, защото и в други държави на ЕС са стартирали подобни изследвания. Това е сериозна тема и трябва да се следи внимателно, защото при прегряване над 70 % учителите минават в критично състояние на апатия, без да се интересуват от това, което се случва в системата, посочи д-р Юлиян Петров.

    Той посочи, че няма масово напускане на учителите заради страх от коронавируса.

    Обучението в Математическата гимназия в Хасково проведе Златка Драгнева, която е лектор към Сдружение „Образование без граници“. Тя посочи, че част от най-актуалните теми, по които училищата търсят подкрепа, са именно „конфликти“ и „стрес“. На тренингите колективите се научават как да управляват конфликтните ситуации и как да ги разрешават.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Ин
      Инспектората
      25 -1
      16:49, 10 окт 2020
      Колеги това е краят на нашата професия. Трябва да се ориентираме и преквалифицираме към по престижни професии като тези на труженичките в градинката на бизнес центъра. А и ние сме със връзки така че може да се обърнем към мъжа на госпожа директорката.
      • Щом Дорка , Тодорка и сега малкото малаче Герганчето
        дето маструбираха в тоалетната на 2-я етаж след като
        видят Президента (тогава зрелостник) Радев да прави коремни на лостовете за килими на поляната до входа ,
        са "цвета на учителската мисъл в Кауньдере" - Опазил ни Бог ! .....
        ..... както би казала Данчето Павлова (сега Попова)
        ....
        Даже Димитринка Хъркова дето си беше отмъстителна понеже дребно ,
        беше великан в сравнение с 3-те патки :))
    • 2
      Гр
      гражданин
      20 -3
      17:07, 10 окт 2020
      Би трябвало някои контролни органи като РЗИ на базата на тази снимка да се замосезират и да глобят г-жа директорката за неносене на маска в затворено помещение. Но не вярвам да им стиска.
      • Ре
        Ре:
        4 -14
        19:03, 10 окт 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Же
      Железан
      28 -2
      19:22, 10 окт 2020
      Ега ти училището, щом тази му е директорка.
      • Ко
        Коцето
        18 0
        03:55, 11 окт 2020
        Пък и Станко интелектуалния капацитет го е завършил...
    • 4
      Кр
      Кристина Петрова
      23 -1
      20:00, 10 окт 2020
      Всички шафрантии събрани, само мене ма яма . А аз в химкомбината Дград
      • Ал
        Александър Петров
        6 -2
        16:23, 11 окт 2020
        До haskovo. Net моля спрете коментарите на жена ми, тя има сексоална фобия. Пък и колегите от язаки ми се смеят
    • 5
      Уч
      Учител бивш МГ
      23 -1
      10:40, 11 окт 2020
      Ами то много уморени физиономии тези учители. Няма живец в тях. Къде е младото попълнение. Никой не иска да е учител в това училище. Натоварване голямо, заплащане.... минимално. Затова и добрите учители отидоха другаде. Великолепни математици, българици и др са в спокойни и също така успешни училища, с много по високо възнаграждение. ПМГ се слави с лош мениджмънт отдавна. Вярно, има отлични постижения на ученици, но те се дължат на обучение от външни преподаватели от ПУ и СУ. Капацитета на нашите си го знаем....
      • Мд
        мдаа
        3 0
        07:54, 12 окт 2020
        Ами уморени ще са. И на теб да ти откраднат почивния ден заради пи ар на директорката, и ти ще гледаш умърлушено...
    • 6
      Аз
      аз
      26 -1
      11:41, 11 окт 2020
      Подкрепям горния коментар! И питам - къде е позитивната среда в това училище! Не само, че учителите действат по команда или са вманиачени да се доказват - пред кого и защо! Питам една Минчева защо си мисли, че всички трябва да знаят биологията като за приемен изпит по медицина. А в същото време не може да управлява дсциплината в час! Една Славова се изхвърля и си мисли, че учениците трябва да учат само по история! Но тя ползва помощни материали и дори не помни какво е казала преди пет минути, да не говорим за предния път! Една Гочева - ТЯ КОЛКО ЗАДАЧИ МОЖЕ ДА РЕШИ В ЧАС? И как така ще дава двоно и тройно повече за домашна! И още и още... Драги учители, като не помните си записвайте, като не може да се справите в час и с класа - потърсете помощ или си ходете. Да отмъщавате на цял клас, на тези които слушат и мълчат, защото знаете че са възпитани - това е недостойно и долно! Да давате напук контролни, да изпитвате напук, всичко напук да правите - това НЕ Е ПОЗИТИВНА работна атмосфера - изненада и учениците са хора с души! Проблемът са разглезените богашчета, които си позволяват всичко и вие им пазите ЧАДЪР! Замислете се какво правите!
      • Пр
        Пред никого на колене
        17 0
        14:01, 11 окт 2020
        Страхотен коментар , браво ! Няма да им мълчите на тези стари , префърцунени миди. Искат да ви смачкат психически и да ви подготвят за наведени роби на малките разглезени богаташчета. Това е системата ГЕРБ/ДПС. Системата ви убива деца , така както уби и вашите родители.
    • 7
      Др
      другаде
      16 0
      15:33, 11 окт 2020
      За ПМГ не знам, ама едно друго училище има огромна нужда от обучение за позитивна работна среда! Там ситуацията е плачевна - всекидневен терор и тормоз от страна на директорката - Хитлер в пола! Там всяка година уморяват по някой колега. И сега са подбрали една будала за жертва и я пекат на шиш! Много позитивна работна среда - за всички подлоги на Хитлерката животеца е лек и мек. За жертвите - подигравки и тормоз!
    • 8
      То
      Това е сериозно
      15 0
      16:06, 11 окт 2020
      Майтапът на страна, това са много сериозни неща! Как една директорка на училище може да си позволи да подиграва подчинените си! Как една директорка на училище може да ги обвинява, че си измислят болести, да се заяжда за болнични листи и за всичко свързано с отсъствията от работа! Как една директорка може да поставя диагнози, че даже и да не зачита мнението на лекарите! Как една директорка на училище ще обсъжда публично - кой какви проблеми здравословни и психични имал? И защо след като симулират тези подчинени, после си отиват от този свят? Защото за тази директорка не признава нищо човешко! Тя вижда само себе си и не иска никой друг да я засенчва и да и създава някакви неприятни размисли! Такъв човек като тази се нарича изрод в човешко тяло!
    • 9
      От
      От горе иде възмездие!
      10 0
      21:28, 11 окт 2020
      На такива хора рано или късно им се връща! Тази директорка няма да бъде подмината от справедливо възмездие! От много места се чува, че направо се е самозабравила - невероятен култ към своят аз е издигнала и толкова си вярва че всичко може и знае, че направо вече е изгубила връзка с действителността! Напоследък се е обградила с абсолютно некадърни подлоги,които нищо не умеят освен да я ласкаят и величаят. Но за всички идва видов ден!
    • 10
      Бо
      Бончо следователя
      7 0
      21:52, 11 окт 2020
      Разпознавам училището! От кога й се носи славата на М. - в негативен смисъл! Ще бъде жалко, но напълно възможно тази да умори някого! Тогава вече наистина не й мърда изгонването от поста и затвора! Дано не се стига до там! Но понеже РУО-то здраво я покрива, нищо чудно и някой от тези експерти да се озове зад решетките! Скрито покрито няма, а учителския гнев расте! Ако още някой изпратят в ковчег, ще стане лошо! Защото климата в това училище е силно отровен!
    • 11
      Мъ
      Мъка-а-а!
      4 0
      22:09, 11 окт 2020
      Не се наяде на пари и власт тази Мутреска - гротеска! Великата бизнесменка, никакъв бизнес не може да управлява - запада всичко под нейната ръка. Затова разчита завалата на една директорска заплата! Пък и те на учителите като им скряска два пъти - и им зема страха Мутреска-гротеска! Те нейните гърла за хранене се множат! Пък нали и мъжът й гледа да стои далече от нея - трябва пари да вади жината! Тежък живот - да се налага да директорстваш, че да си изхранваш!
    • 12
      Че
      Черна пантера
      1 0
      20:31, 12 окт 2020
      Малиии, кво рошаво нещо има в това спряганото средно училище - плашещо грозно! Но по-гнусното е, че задника й направо извън полата! С дантела, без дантела, направо си е отвънка! И това нещо било някакъв РЪКОВОДЕН фактор в това училище! А учениците какво говорят за това отвънка пред училището! И с какви думи и епитети! Вярно било че директорката е изпаткала! Да назначи такава разтурена труженичка - не е малоумно, не е лудост, ами направо си е ГАВРА с ОБРАЗОВАНИЕТО!

    Още новини

    Последни новини