От х:

Днес в x:

17 °C

Бийтълсите предвиждали бляскаво бъдеще на формация „Траяна“

  Чака ги голямо бъдеще по целия свят. Така част от Бийтълсите определят работата на вокална група „Траяна“, когато чуват техни записи.

  За това разказа в първия ден на 24-ото издание на Хасково Джаз Таня Доганова-Христова, която беше гост на откриването на фестивала снощи в двора на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Тя е създател на филмът „Траяна“, отразяващ пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на акапелната формация „Траяна“.

  Съставът е създаден в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. А една от вокалистките в нея -Надя Тончева откри фестивала в Хасково снощи заедно с музикантите: Димитър Русев, Любомир Толумбаджиев, Митя Йорданов, Пламен Солаков, Петър Ганев и колежката си вокалистка Мария Арнаудова.

  „Снимах в Стара Загора филм и случайно попадах на няколко песни на формация „Траяна“. Това, което чух беше изумително! Те бяха вълшебни. Казах: стоп на снимките! От утре правим снимки на състава. Още през нощта написах сценария за филма. Пътувала съм толкова много в нашата страна, че не беше проблем да набележа бързо къде ще снимаме. Филмът ...това е стара история, която започва от първото поселение на българите по нашите земи и разказва за техните хора, постепенно стига с този израз, с който Кирил Тодоров-един изключително талантлив музикант, познавайки добре българската мелодика и българската вокална песен, е направил нещо изумително-тази „Траяна“, на която Надя Тончева е сред изпълнителите. На тяхното изкуство аз се поклоних и затова реших, че трябва веднага да направя филм. А този филм донесе много международни награди и ги показа в много страни по света. Гордея се с тях, защото те са вълшебници! А когато ги чуха част от Бийтълсите, с които имах контакти, те ми казаха за „Траяна“: Трябва да обикалят света, чака ги голямо бъдеще! Но по това време те нямаше как да излязат извън страната. Бяха трудни години. В онези години не просто ни наказваха за тази музика...не искам да си спомням дори...Александър Владигеров, Митко Симеонов, Гого Черкин, Милчо Левиев... Тази вечер толкова много ми напомни за онези години. Защото ние бяхме толкова жадни да чуваме и тази музика, но на нас ни беше строго забранено и трябваше да отговаряме в съдебните зали каква е тя. Аз толкова бях щастлива тази вечер, че на няколко пъти сълзите ми потекоха от възторг.“, сподели с много вълнение преди прожекцията на филма и след изпълненията на музикантите снощи Таня Доганова. Освен кинорежисьор-документалист, та е цигуларка, диригент, създател и дългогодишен главен художествен ръководител на камерния хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният“.

  А на откриването създателят на Хасково джаз Димитър Русев -Мутата пожела и на останалите си колеги в страната да успеят да осъществят своите проекти, въпреки строгите мерки и трудностите заради здравната криза. Той припомни, че 24-ото издание на фестивала в за джаз музика в Хасково е посветено на виртуозния Милчо Левиев.

  До края на фестивала в събота в галерия „Атанас Шаренков“ остава на вниманието на публиката и изложбата „Големите майстори на полския плакат“, която е част от съпътстващата програма на Хасково джаз със съдействието на Полския институт в София.

  Макар и трудното време заради здравната криза и тази година хасковският фестивал ще е с международно участие. Снощи в Хасково пристигнаха австрийските музиканти Доминик Фус-тромпет и флюгелхорн и Йорг Лайхтфрид-пиано. Те участват във фестивалната програма тази вечер. Началото й е от 18 часа в театъра. След австрийците на сцената се качва Васил Петров в компанията на страхотните музиканти Христо Минчев, Йордан Тоновски и Кристиян Желев.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   То
   Токмаков
   7 -2
   12:32, 24 сеп 2020
   И на мен Кройф ми предричаше бляскава кариера.

  Хороскоп за 30.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
  30 окт 2020
  Последни новини