От х:

Днес в x:

13 °C

Математикът на щаба: Ако успеем да удържим епидемията през ноември, ще спасим присъствената учебна година

"Влизаме в новата учебна година с около 30 заразени ученици, в една система с около 700 000 ученици и десетки хиляди учители – това е нищо. Ако мерките, които са предложени, се спазват и това продължи както досега (понеже хората го правят, каквото и да се говори) експозиционното нарастване на епидемията ще се движи в добрия вариант. През октомври не се очаква нещо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември месец, защото той е критичен. Там се появяват вече другите вируси и трябва да се внимава. Успеем ли да изкараме ноември месец, декември няма много работни дни и идва края на годината и на първия срок – ето ви спасена присъствената година. Това каза по NOVA математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Това, което се очертаваше като лош вариант за септември месец, е добрият вариант за октомври, каза още експертът, но уточни, че конкретна прогноза ще оповести след празника.

Това, което се случва в Испания, ще дойде и при нас, но не с такъв интензитет. Все още ние се намираме в една по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и през октомври, обясни проф. Витанов.

Под карантина са около 500 деца, но голямата част от тях не са заразени. Около 30 от тях са носители на вируса, уточни той. Освен това трябва да се прави разлика между тези, които са позитивни, но не са болни и реално боледуващите.

На 100 излекувани имаме 101 са заразени, това е показател, че в момента епидемията леко се разширява. Влизаме в есента с относително добри показатели на фона на останалите държави, увери специалистът.

Според него мерките са напълно адекватни, а моменталното поставяне под карантина пресича огнището на разпространение.

Той отказа да коментира мерките в Швеция, но обясни, че ефектът от тях е спорен, тъй като е доказано, че няма колективен имунитет към този вирус и не е колко време съществуват антителата срещу него. В Швеция има 5800 починали, при население, което е 1,4, пъти по-голямо от нашето, ние имаме около 700 починали. Мисля, че сравнението е ясно, каза математикът.

Починалите "вървят" известно време след случаите, обясни проф. Витанов и допълни, че в последно време имаме малко случаи и е възможно смъртността да намалее. Към края на октомври е нормално да очакваме, че починалите ще стигнат 1000, но това е все още под средното световно равнище, каза той.

Източник: nova

Коментари в сайта (2)

 • 1
  💥
  💥
  2 -1
  19:23, 21 сеп 2020
  Палячо.
 • 2
  Ко
  Когато
  2 -2
  19:29, 21 сеп 2020
  Когато един уж професор-математик си играе на игрички, медици не се необходими. Колко ми е смешен и се прави ама много на сериозно. Всичко това е все едно да отидеш на врачка вместо на лекар! Идиоти в тази държава колкото щеш. Редицата се увеличава- премиер, професор математик.....оня хонориса и така......един след друг.

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини