От х:

Днес в x:

Димитровград отбелязва Независимостта на България на 22-ри септември

112 години от провъзгласяване Независимостта на България ще отбележи димитровградската общественост на 22 септември, вторник.

По традиция тържеството ще се проведе в парковото пространство до паметната плоча на Капитан Петко Войвода в града и ще започне от 10:00 часа.

Предвидени са изпълнения на Забавно-духов оркестър - Димитровград, музикално-поетична програма в чест на годишнината, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година във Велико Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Каква
    1 0
    10:56, 20 сеп 2020
    За каква независимост се готви да отпразнува Димитровград. По -зависима и купена държава от сега никога не сме били. Ако съединението през 1885 г. е извършено от целия народ, сега сме разединени повече от всякога. Колония на ЕС и САЩ. Едни се награбиха, а други не могат да преживяват нормално. Тази велика идея е продиктувана от кмета с купената диплома и награбилите се. Вместо да се замислят и се оттеглят както направиха 6 ІХ , без поздравления към народа извършил съединението. За съединението няма празник, но за независимостта да. Защото парите които откраднаха ги прави независими, но са като чуждо племе към народа. За тях е по-добре да сме разединени отколкото обратното. Това което постигнаха през 1885 г. е отдавна консумирано и ползите останаха за шепа хора, които откраднаха изграденото по пътя на нечестна приватизация и кражби.Малко са хората които постигнаха резултати с честен труд.
Последни новини