От х:

Днес в x:

Турция вече не е партньор в Източното Средиземноморие, заяви Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европа да издигне "по-единен и ясен глас" по отношение на Турция, която според него "вече не е партньор" в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

"Ние, европейците, трябва да сме ясни и твърди с правителството на президента /Реджеп Тайип/ Ердоган, което днес има недопустими постъпки" и което трябва "да изясни намеренията си", заяви Макрон преди среща на върха на страните членки на ЕС с излаз на Средиземно море, организирана на остров Корсика. Той подчерта същевременно "дълбокото си желание" за "започване отново на плодотворен диалог с Турция".

"Имаше недопустими практики /в района/ на либийските брегове" спрямо френска фрегата, която действаше под командването на НАТО, "Турция подписа недопустими споразумения с либийското Правителство на националното съгласие, отхвърляйки легитимните права на Гърция" и накрая "Турция има сонаджни дейности в кипърска зона /.../, които днес са неприемливи", посочи Макрон.

"Необходимо е да се отбележи, че днес Турция не е вече партньор в този район", каза френският президент.

От месеци е налице силно напрежение в Източното Средиземноморие, където турският президент Реджеп Тайип Ердоган води експанзионистична политика, а Гърция се намира на първа линия, отбелязва агенцията.

По-късно днес Макрон ще участва в седма среща на върха на страните членки на ЕС с излаз на Средиземно море, на която ще бъдат обсъдени напреженията в района.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини