От х:

Днес в x:

Гърция разследва десет чуждестранни граждани, сред които членове на НПО, за мрежа за нелегална миграция

Десет чуждестранни граждани, четирима от които членове на четири различни неправителствени организации /НПО/, са заподозрени от гръцката полиция, че са улеснили влизането в страната на мигранти, идващи от съседните турски брегове, съобщи полицейски източник, цитиран от АФП.

След продължило няколко месеца разследване от полицията и властите на островите Лесбос, Хиос и Самос, намиращи се близо до турските брегове, извършено в сътрудничество с гръцките разузнавателни служби, десет души са заподозрени в участие в мрежа, улесняваща нелегалната миграция.

Сред тях фигурират норвежец, британец и американец, членове на три различни НПО, както и двама сирийци и четирима афганистанци, съобщи на АФП говорител на полицията. Националността на десетия заподозрян, член на четвърта НПО, още не е установена, допълни той.

Действията им са организирани под хуманитарен претекст, започнали са през юни и имали за цел да подпомогнат значително нелегалните мрежи за миграция, съобщи за медиите полицейски началник.

Според полицията заподозрените лица използвали социалните мрежи, снимки и свидетелства на мигранти, опитващи се да стигнат до егейските острови, които са една от вратите за навлизане на мигранти и бежанци от турските брегове в Европа.

ЕС и Върховният комисариат на ООН за бежанците многократно призоваваха Гърция да разследва твърденията за отблъскване на мигранти към Турция.

Комисариатът е документирал около 300 инциденти, свързани с отблъскване на мигранти в морето около егейските острови и на границата между Гърция и Турция от януари 2020 и март 2021 г.

Гръцкото правителство отхвърля тези обвинения и заявява, че броят на пристигащите през последните две години мигранти е намалял значително.

То прие стриктно законодателство, за да пресее присъстващите в страната НПО, което доведе до значително намаляване на техния брой, отбелязва АФП. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини