От х:

Днес в x:

Нова епоха в отношенията между Турция и Гърция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Гърция през есента, информира турската телевизия CNN Turk.

Заедно с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис Ердоган ще председателства заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище в Солун, което ще бъде първото от близо седем години и половина насам.

CNN Turk коментира, че на практика е започнала нова епоха в турско-гръцките отношения.

В турско-гръцките отношения, които от дълго време бяха много обтегнати заради редица разногласия – основно заради въздушното пространство над Егейско море, започна нова епоха. Отношенията се затоплиха сериозно и след разговорите между Ердоган и Мицотакис в рамките на срещата на върха на НАТО, състояла се във Вилнюс. На фона на подготовките за посещението на президента Ердоган в Солун през есента, се очертават и две нови водещи действащи лица в периода на затопляне на връзките между страните и това ще бъдат външните министри на Турция и Гърция Хакан Фидан и Йо́ргос Герапетри́тис, отбелязва турската телевизия.

Планира се двамата министри лично да поемат диалога по основните спорни въпроси, който досега се водеше между делегации на министерствата на външните работи.

CNN Turk припомня, че отношенията между Турция и Гърция се подобриха след трагедиите в двете страни – унищожителните земетресения в Турция на 6 февруари и влаковата катастрофа в Гърция на 28 февруари.

Телевизията отбелязва, че преди посещението в Солун турският президент може да се срещне с Мицотакис и на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.

CNN Turk коментира още, че срещата във Вилнюс между Ердоган и Мицотакис е била много по-различна от последните четири срещи на двамата лидери. Езикът на тялото им, докато се ръкуваха, даваше сигнал за добра атмосфера още преди началото на срещата. По време на изявленията след срещата бяха направени сходни коментари.

Очаква се през есента да бъдат възобновени и преговорите за мерките за укрепване на доверието в Егейско море.

Сигналите на Турция за сближаване с Европейския съюз и Запада също така са в интерес на Гърция, добавя CNN Turk.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини