От х:

Днес в x:

9 °C

9-ти септември. Един тъжен ден

  С ден закъснява официалното отбелязване на 9-ти септември през 1944 година в Хасково. Причината: не могат да открият цяло денонощие скритите в шубраците над Минерални бани партизани от отряд „Асен Златаров“, за да се официализира събитието. За ситуацията разказва д-р Веселина Узунова, която е главен уредник в отдел „Най-нова история“ в Регионалния исторически музей на Хасково.

  На 9-ти септември рано сутринта реч произнася Кимон Георгиев, който е начело на Отечествения форт, осъществил Деветосептемврийския преврат и завзел централната и местната власт в България. Хасковлии я слушат по радиото.

  През деня от току-що сформирания ОФ комитет, с председател земеделеца Димитър Стоянов и членове: уважавания хасковски лекар д-р Павел Тагаров, Пеньо Докузов и Петър Парапанов, връчват заповед на управата на затвора в Хасково, в която нареждането е да се освободят политзатворниците.

  „Всъщност политзатворниците не са били толкова много, повечето са били от криминалния контингент. Но управата на затвора е много притеснена от преврата, станал предишната нощ, затова освобождава абсолютно всички“, пояснява д-р Узунова.

  На 9-ти септември първата реч на ОФ комитета в Хасково е произнесена от балкона на дома на д-р Тагаров, който се е намирал срещу днешната данъчна служба. Лайтмотивът в речта е: България е свободна и фашистите ще си получат заслуженото!

  Организира се и първият митинг пред Общината за празничното честване на преврата. Още същия ден става ясно, че партизаните трябва да бъдат извикани, за да се официализира празника. Знае се, че отряд „Ас. Златаров“ е в скривалище някъде в околностите над с.Брястово. Били обаче толкава скрити, че с партизаните връзка не могло да бъде осъществена.

  „След като става ясно че партизаните няма да присъстват, на 9-ти септември са организирани около 3-4 хил. „митингуващи”, предимно тютюноработници, използвани както преди, така и след 9 септември от БРП/к/ за всички масови, обществени прояви на комунистите. Но без партизаните събитието не е така празнично, както се получава в другите градове на страната.“, разказва д-р Узунова.

  Междувременно от ОФ комитета решават д-р Павел Тагаров да се срещне с началника на хасковския гарнизон пол. Велико Маринов, с когото са добри приятели, да уреди бъдещите отношения на комитета с военните. На тази среща се правят две важни договорки: полковникът се съгласява да се произведе реч от името на ОФ в казармите, за да се обяви какво ще се случва пред военните и да изпрати един камион, с който да бъдат свалени от връх Аида партизаните.

  С партизанския отряд е направена връзка едва на 10-ти септември, когато се изчаква техен човек да слезе, за да вземе храната от ятака. Партизаните са свалени до Минерални бани. Там получават специален инструктаж преди да влязат в Хасково за провеждането на официалното посрещане на отряда на 10-ти септември.

  „По разказите на хората от съседните села знаем, че когато докато отрядът е вървял със знамената, към него са се присъединили много хора. Ей така, постафактум стават партизани. Не когато партизанщината е нещо опасно за живота ти и за семейството ти, а тогава, когато вече е безопасно. От шест души отрядът по пътя става на 17, от 17 на над 30. Така партизанският отряд влиза в Хасково много набъбнал като численост.“, добавя интересен нюанс за реакцията на част от масите покрай събитията от 9-ти септември историчката.

  Партизаните влизат в града от Банския път с военния камион и продължават по улиците на Хасково в шествие.

  Така официалният митинг се провежда на 10-ти септември пред Партийния дом /сградата на Общината днес/.

  „Разпределени са и първите служби "по чест и достойнство". За едно денонощия са сменени всички от предишната местната власт. Околийският управител на Хасково Рачо Николов Гълъбов е заменен от земеделеца Марчо Тенев от с.Тънково. Като кмет на Хасково на мястото на социалдемократа Тодор Илиев е провъзгласен Георги Даскалов-тютюноработник и партизанин. Помощник-кметовете-д-р Константин Елмазов и Васил Димов са също омахани. Полицейският комендант Стоян Овчаров е свален и арестуван, а на негово място е назначен Георги Йорданов от с.Сусам. Сменен е и целият полицейски апарат. И така позициите в цялата местна власт са набързо подменени. Назначени са хора, които нямат подготовка като управленци и ръководители. Повечето от тях са земеделци и тютюноработници. “

  Следват издевателства, има свидетелства за нощни похищения с „душегубката“, както наричат местните тогава открития камион, в който мятат със завързани очи убитите буквално на улицата хора. Труповете са загробвани някъде на „Кенана“, която местност тогава не е била оформена като парк. Решенията кой да бъде ликвидиран се взимат от тричленка. Кои са нейните членове обаче д-р Узунова има само догадки от разказите, които е събрала от стари хасковци, но няма безспорни доказателства за тези личности, затова и не обявява имената им.

  „Често причините за „ликвидацията“ са били фриволни-някой ти е бил нелицеприятен в миналото, например. Или като съученик те е обидил. Често убийствата са били чисто разчистване на лични сметки“. Това е записала от разказите на очевидците на събитията от техни наследници д-р Узунова.

  Убити или пратени в затворите и лагерите, изчезналите безследно, са стотици-и от града и от селата. Без съд и присъда. Сред тях има индустриалци или тютюневи експерти, от които някой от тютюноработниците им се е оплакал- за направена забележка, например.

  „Обикновените хора са били затворени по домовете си, не са смеели да излязат навън с дни  след 9-ти септември. Така, че всъщност това е било един тъжен ден. И този, и следващите.“ , завършва разказа си д-р Веселина Узунова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (24)

  • 1
   Ви
   Вилхелм
   9 -4
   18:21, 9 сеп 2020
   Но не се споменава за възникналите безредици и стълкновенията в казармата,за дадените жертви и от двете страни- офицери и невръснтния Дойчо Дойчев. За силата партизанска чета от Първомайския отряд на помощ, защото местния освен да се крие нищо не е правел.Много недоизказани истини- не от д- р Узунова ,истини десетилетия наред смълчавани от комунисти,демократи и репресирани.
   • Не
    Не съм член на никоя партия
    16 -7
    20:24, 9 сеп 2020
    Само констатирам:
    След девети септември 1944г -
    седмо десетилетие България преживява хуманитарна катастрофа. Сигурно защото е единствената държава, управлявана от шестима съветски граждани: Васил Коларов, Георги Димитров, Вълко Червенков, Гриша Филипов, Андрей Луканов и Сергей Станишев.
    А в момента ръководители на протестите са синове и внуци на шумкари, ДС-ари и наследници на съветски офицери... Пример е Христо Иванов-Бойкикев..
   • 3-
    3-то Поколение Комунист
    2 -4
    04:30, 10 сеп 2020
    1) Имало трупове - без да се казва броя на убитите фашисти
    - демек Тъпа Хасковска Пуцка
    2) Всичките бабаити фашисти са се били изпокрили като мишоци :))
   • Не
    Недоволен
    2 -2
    10:05, 10 сеп 2020
    Единствените фашисти в тая държава са комунистите - 1во, 2ро, 3то, 4то и т.н. поколение. Така е било, така и ще бъде!

    А иначе, щабът на хасковския гарнизон е бил подмамен и разстрелян по време на т.нар. "побратимяване" м/у партизаните и войниците, което се е извършило на плаца в казармите. Според тогавашната преса е било трагичен инцидент, но по-късно някои бивши партизани са се хвалили, че са планирали и извършили разстрела напълно умишлено. Жертвите са командирът на поделението и шестима офицери. М/у другото трябва да се помисли за някоя възпоменателна плоча за тия хора.
   • До
    до Недоволния
    3 0
    10:49, 10 сеп 2020
    Плоча има. Пред казармите е и всяка година на 1 февруари има панахида. Дъщерята на убития фелдфебел е още жива и присъства там всеки път. По темата за казармите има писано много. Разтърси се малко из нета и ще намериш
   • Не
    Недоволен
    0 0
    13:18, 10 сеп 2020
    Много хубаво , че някой се е сетил! Тези хора са герои, загинали от ръцете на изменници и престъпници. За кои казарми става въпрос?
  • 2
   Ис
   истори бг
   17 -11
   18:30, 9 сеп 2020
   Страхливите така наречени партизани са се крили два дена и чак когато са се убедили, че никой не ги търси и власта им е поднесена на тепсия са започнали саморазправата. И не толкова с идеологически врагове а повече за разчистване на лични сметки и по доноси. И сега доста години по-късно "сталинизма" е все още жив и вирее под различни метастази в българското общество!
   • Ко
    Койчев
    14 -14
    20:29, 9 сеп 2020
    Ако сталинизма беше жив , сегашните мутри, които ни управляват щяха да чукат чакъл на кариерата срещу Язаки.
  • 3
   Да
   Да
   18 -13
   19:12, 9 сеп 2020
   Ако " цвета " на нацията тогава е бил като сегашният цвят донякъде разбирам народният съд
   • Не
    Недоволен
    0 0
    10:07, 10 сеп 2020
    Като днешното чудо едва ли е имало друго - такава комбинация от ум, морал и харизма
  • 4
   Га
   Гаргов
   12 -20
   20:27, 9 сеп 2020
   9 септември 1944 е велик ден в българската история... Виж коментара
  • 5
   12
   1234
   13 -19
   20:32, 9 сеп 2020
   45 години бяха върха в развитието на България. По... Виж коментара
   • 12
    123456788
    14 -12
    21:09, 9 сеп 2020
    Какъв жизнен стандарт,какви 5 лева!Пишеш пълни глупости.
   • Ше
    Шегаджия
    12 -8
    21:09, 9 сеп 2020
    Този виц го си го запази за първи април :))))
  • 6
   Ча
   ЧАПРАШИКОВ
   9 -5
   22:12, 9 сеп 2020
   По писанията по горе срещу значимодта на 9 септември разбирам че те са писани от пичлемата които не са наясно с историята тия пичлемета са гвардейците на плъха бойко и разсъждават като него пожарникарски
   • Толкова си прав за пичлеметата,че бих допълнила пейзажа с пишлигари и патлангачи.Те не са наясно със себе си,камо ли с историята.И друго да знаят-Сталин ако възкръсне,с мартинките им е свършено.Може пък и друго да запеят-За родину,за Сталину.Хамелеонът е способен на всичко
  • 7
   Затова съм анти-комунист
  • 8
   Ил
   Илис
   4 -6
   05:26, 10 сеп 2020
   А тоя "с юмручето" е от тях.
   Опомнете се, хора!

   https://www.facebook.com/100003962149690/posts/1966561893485863/
   • Ха
    Хасковлията
    2 -1
    11:26, 10 сеп 2020
    Стига вече с тази опорка!
    Опомни се ти!
    Дори вождът ви, ТКП-(Пенинската виетнамка) , Тома Биков и Антон Тодоров вече не я полават- оказа се, че това е пилотски поздрав за безпроблемен полет.
    Въпрос към теб - ако бойко борисОФ е толкова мил на суверена, защо се крие вече втори месец, а Президента се разхожда спокойно из София?
  • 9
   Ил
   Илис
   7 -6
   05:29, 10 сеп 2020
   Декларацията на БСП за 9 септември 1944 год. е най-гнусното нещо, което съм слушала напоследък.

   Наричат окупацията на Царство България и налагането на най-човеконенавистната диктатура, съществувала някога, “порив и социално усилие, което трансформира България”.
   Величаят главорезите терористи, затрили най-качествената част от българската нация - те били “борци срещу фашизма”, воювали срещу “кафявата чума в България”, срещу “фашистките легиони” на Царството. 🤦🏻‍♀️ 🤦🏻‍♀️ 🤦🏻‍♀️, срещу “немодернизираната икономика и паразитните елити”. 🤦🏻‍♀️

   И как след 9 септември България процъфтяла.

   Да, цъфтяла е, докато лумпените са избили интелектуалния и икономическия елит на държавата.
   Докато са изтезавани и избивани в лагери най-стойностните граждани, а труповете им - хвърляни за храна на прасетата.
   Докато на българските селяни е насилствено отнемано най-ценното за тях - земята, нивите и добитъка, спечелени с неуморния труд на поколения земеделци.
   С изселването на цели семейства от собствените им домове, за да бъдат настанени в тях зловещите илитерати, да изуят крадените цървули и да се настанят в министерските кресла.
   Със съсипването на стотици хиляди съдби.
   И с няколко фалита на държавата.

   От този ли цъфтеж войниците на границата пазеха не някой да не влезе в България, а българите да не излязат?

   #ЧервениБоклуци

   П.П. Поздравления за депутатите, напуснали пленарната зала по време на това безобразие. Въпрос на елементарна хигиена.
  • 10
   И.
   И.Тошев
   8 -2
   07:10, 10 сеп 2020
   Да живее комунизма!
   • Ня
    Някой си
    1 0
    09:45, 10 сеп 2020
    Комунизъм - сън в лятна нощ
  • 11
   Ян
   Янков
   2 -1
   11:31, 10 сеп 2020
   Комунизъм никога не е имало в България - факт!
   Комунизма ,както и демокрацията са кухи фрази, за безпроблемно властване на определена прослойка хора.
   Виж фашизъм, си имало в България,и то доста добре организиран.
   И ако зар Борис не е бил толкова далновиден и умен , сега можеше и да я няма България.
   Лошото при нас-българите е, че всеки който седне на "белият кон", тълкува историята както му е удобно.
   Нали така, г-жо д-р Узунова?
   • Ян
    Янков
    1 0
    11:33, 10 сеп 2020
    Извинявам се за правописната грешка - да се чете "цар" , а не зар!

  Още новини

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020

  Случаен виц

  Последни новини