От х:

Днес в x:

9-ти септември. Един тъжен ден

    С ден закъснява официалното отбелязване на 9-ти септември през 1944 година в Хасково. Причината: не могат да открият цяло денонощие скритите в шубраците над Минерални бани партизани от отряд „Асен Златаров“, за да се официализира събитието. За ситуацията разказва д-р Веселина Узунова, която е главен уредник в отдел „Най-нова история“ в Регионалния исторически музей на Хасково.

    На 9-ти септември рано сутринта реч произнася Кимон Георгиев, който е начело на Отечествения форт, осъществил Деветосептемврийския преврат и завзел централната и местната власт в България. Хасковлии я слушат по радиото.

    През деня от току-що сформирания ОФ комитет, с председател земеделеца Димитър Стоянов и членове: уважавания хасковски лекар д-р Павел Тагаров, Пеньо Докузов и Петър Парапанов, връчват заповед на управата на затвора в Хасково, в която нареждането е да се освободят политзатворниците.

    „Всъщност политзатворниците не са били толкова много, повечето  били от криминалния контингент. Но управата на затвора е много притеснена от преврата, станал предишната нощ, затова освобождава абсолютно всички“, пояснява д-р Узунова.

    На 9-ти септември първата реч на ОФ комитета в Хасково е произнесена от балкона на дома на д-р Тагаров, който се е намирал срещу днешната данъчна служба. Лайтмотивът в речта е: България е свободна и фашистите ще си получат заслуженото!

    Организира се и първият митинг пред Общината за празничното честване на преврата. Още същия ден става ясно, че партизаните трябва да бъдат извикани, за да се официализира празника. Знае се, че отряд „Ас. Златаров“ е в скривалище някъде в околностите над с.Брястово. Били обаче толкава скрити, че с партизаните връзка не могло да бъде осъществена.

    „След като става ясно че партизаните няма да присъстват, на 9-ти септември са организирани около 3-4 хил. „митингуващи”, предимно тютюноработници, използвани както преди, така и след 9 септември от БРП/к/ за всички масови, обществени прояви на комунистите. Но без партизаните събитието не е така празнично, както се получава в другите градове на страната.“, разказва д-р Узунова.

    Междувременно от ОФ комитета решават д-р Павел Тагаров да се срещне с началника на хасковския гарнизон пол. Велико Маринов, с когото са добри приятели, да уреди бъдещите отношения на комитета с военните. На тази среща се правят две важни договорки: полковникът се съгласява да се произведе реч от името на ОФ в казармите, за да се обяви какво ще се случва пред военните и да изпрати един камион, с който да бъдат свалени от връх Аида партизаните.

    С партизанския отряд е направена връзка едва на 10-ти септември, когато се изчаква техен човек да слезе, за да вземе храната от ятака. Партизаните са свалени до Минерални бани. Там получават специален инструктаж преди да влязат в Хасково за провеждането на официалното посрещане на отряда на 10-ти септември.

    „По разказите на хората от съседните села знаем, че когато докато отрядът е вървял със знамената, към него са се присъединили много хора. Ей така, постафактум стават партизани. Не когато партизанщината е нещо опасно за живота ти и за семейството ти, а тогава, когато вече е безопасно. От шест души отрядът по пътя става на 17, от 17 на над 30. Така партизанският отряд влиза в Хасково много набъбнал като численост.“, добавя интересен нюанс за реакцията на част от масите покрай събитията от 9-ти септември историчката.

    Партизаните влизат в града от Банския път с военния камион и продължават по улиците на Хасково в шествие.

    Така официалният митинг се провежда на 10-ти септември пред Партийния дом /сградата на Общината днес/.

    „Разпределени са и първите служби "по чест и достойнство". За едно денонощия са сменени всички от предишната местната власт. Околийският управител на Хасково Рачо Николов Гълъбов е заменен от земеделеца Марчо Тенев от с.Тънково. Като кмет на Хасково на мястото на социалдемократа Тодор Илиев е провъзгласен Георги Даскалов-тютюноработник и партизанин. Помощник-кметовете-д-р Константин Елмазов и Васил Димов са също омахани. Полицейският комендант Стоян Овчаров е свален и арестуван, а на негово място е назначен Георги Йорданов от с.Сусам. Сменен е и целият полицейски апарат. И така позициите в цялата местна власт са набързо подменени. Назначени са хора, които нямат подготовка като управленци и ръководители. Повечето от тях са земеделци и тютюноработници. “

    Следват издевателства, има свидетелства за нощни похищения с „душегубката“, както наричат местните тогава открития камион, в който мятат със завързани очи убитите буквално на улицата хора. Труповете са загробвани някъде на „Кенана“, която местност тогава не е била оформена като парк. Решенията кой да бъде ликвидиран се взимат от тричленка. Кои са нейните членове обаче д-р Узунова има само догадки от разказите, които е събрала от стари хасковци, но няма безспорни доказателства за тези личности, затова и не обявява имената им.

    „Често причините за „ликвидацията“ са били фриволни-някой ти е бил нелицеприятен в миналото, например. Или като съученик те е обидил. Често убийствата са били чисто разчистване на лични сметки“. Това е записала от разказите на очевидците на събитията от техни наследници д-р Узунова.

    Убити или пратени в затворите и лагерите, изчезналите безследно, са стотици-и от града и от селата. Без съд и присъда. Сред тях има индустриалци или тютюневи експерти, от които някой от тютюноработниците им се е оплакал- за направена забележка, например.

    „Обикновените хора са били затворени по домовете си, не са смеели да излязат навън с дни  след 9-ти септември. Така че всъщност това е било един тъжен ден. И този, и следващите.“ , завършва разказа си д-р Веселина Узунова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Ви
      Вилхелм
      10 -4
      18:21, 9 сеп 2020
      Но не се споменава за възникналите безредици и стълкновенията в казармата,за дадените жертви и от двете страни- офицери и невръснтния Дойчо Дойчев. За силата партизанска чета от Първомайския отряд на помощ, защото местния освен да се крие нищо не е правел.Много недоизказани истини- не от д- р Узунова ,истини десетилетия наред смълчавани от комунисти,демократи и репресирани.
      • Не
        Не съм член на никоя партия
        17 -8
        20:24, 9 сеп 2020
        Само констатирам:
        След девети септември 1944г -
        седмо десетилетие България преживява хуманитарна катастрофа. Сигурно защото е единствената държава, управлявана от шестима съветски граждани: Васил Коларов, Георги Димитров, Вълко Червенков, Гриша Филипов, Андрей Луканов и Сергей Станишев.
        А в момента ръководители на протестите са синове и внуци на шумкари, ДС-ари и наследници на съветски офицери... Пример е Христо Иванов-Бойкикев..
      • 3-
        3-то Поколение Комунист
        3 -5
        04:30, 10 сеп 2020
        1) Имало трупове - без да се казва броя на убитите фашисти
        - демек Тъпа Хасковска Пуцка
        2) Всичките бабаити фашисти са се били изпокрили като мишоци :))
      • Не
        Недоволен
        4 -3
        10:05, 10 сеп 2020
        Единствените фашисти в тая държава са комунистите - 1во, 2ро, 3то, 4то и т.н. поколение. Така е било, така и ще бъде!

        А иначе, щабът на хасковския гарнизон е бил подмамен и разстрелян по време на т.нар. "побратимяване" м/у партизаните и войниците, което се е извършило на плаца в казармите. Според тогавашната преса е било трагичен инцидент, но по-късно някои бивши партизани са се хвалили, че са планирали и извършили разстрела напълно умишлено. Жертвите са командирът на поделението и шестима офицери. М/у другото трябва да се помисли за някоя възпоменателна плоча за тия хора.
      • До
        до Недоволния
        6 0
        10:49, 10 сеп 2020
        Плоча има. Пред казармите е и всяка година на 1 февруари има панахида. Дъщерята на убития фелдфебел е още жива и присъства там всеки път. По темата за казармите има писано много. Разтърси се малко из нета и ще намериш
      • Не
        Недоволен
        2 -1
        13:18, 10 сеп 2020
        Много хубаво , че някой се е сетил! Тези хора са герои, загинали от ръцете на изменници и престъпници. За кои казарми става въпрос?
    • 2
      Ис
      истори бг
      18 -12
      18:30, 9 сеп 2020
      Страхливите така наречени партизани са се крили два дена и чак когато са се убедили, че никой не ги търси и власта им е поднесена на тепсия са започнали саморазправата. И не толкова с идеологически врагове а повече за разчистване на лични сметки и по доноси. И сега доста години по-късно "сталинизма" е все още жив и вирее под различни метастази в българското общество!
      • Ко
        Койчев
        15 -14
        20:29, 9 сеп 2020
        Ако сталинизма беше жив , сегашните мутри, които ни управляват щяха да чукат чакъл на кариерата срещу Язаки.
    • 3
      Да
      Да
      19 -14
      19:12, 9 сеп 2020
      Ако " цвета " на нацията тогава е бил като сегашният цвят донякъде разбирам народният съд
      • Не
        Недоволен
        0 0
        10:07, 10 сеп 2020
        Като днешното чудо едва ли е имало друго - такава комбинация от ум, морал и харизма
    • 4
      Га
      Гаргов
      13 -21
      20:27, 9 сеп 2020
      9 септември 1944 е велик ден в българската история... Виж коментара
      • Га
        Гарги...
        0 0
        10:45, 9 сеп 2021
        ...на големи търкалета!
    • 5
      12
      1234
      14 -20
      20:32, 9 сеп 2020
      45 години бяха върха в развитието на България. По... Виж коментара
      • 12
        123456788
        15 -13
        21:09, 9 сеп 2020
        Какъв жизнен стандарт,какви 5 лева!Пишеш пълни глупости.
      • Ше
        Шегаджия
        13 -9
        21:09, 9 сеп 2020
        Този виц го си го запази за първи април :))))
    • 6
      Ча
      ЧАПРАШИКОВ
      9 -6
      22:12, 9 сеп 2020
      По писанията по горе срещу значимодта на 9 септември разбирам че те са писани от пичлемата които не са наясно с историята тия пичлемета са гвардейците на плъха бойко и разсъждават като него пожарникарски
      • Толкова си прав за пичлеметата,че бих допълнила пейзажа с пишлигари и патлангачи.Те не са наясно със себе си,камо ли с историята.И друго да знаят-Сталин ако възкръсне,с мартинките им е свършено.Може пък и друго да запеят-За родину,за Сталину.Хамелеонът е способен на всичко
    • 7
      Затова съм анти-комунист
    • 8
      Ил
      Илис
      5 -7
      05:26, 10 сеп 2020
      А тоя "с юмручето" е от тях.
      Опомнете се, хора!

      https://www.facebook.com/100003962149690/posts/1966561893485863/
      • Ха
        Хасковлията
        3 -2
        11:26, 10 сеп 2020
        Стига вече с тази опорка!
        Опомни се ти!
        Дори вождът ви, ТКП-(Пенинската виетнамка) , Тома Биков и Антон Тодоров вече не я полават- оказа се, че това е пилотски поздрав за безпроблемен полет.
        Въпрос към теб - ако бойко борисОФ е толкова мил на суверена, защо се крие вече втори месец, а Президента се разхожда спокойно из София?
    • 9
      Ил
      Илис
      8 -7
      05:29, 10 сеп 2020
      Декларацията на БСП за 9 септември 1944 год. е най-гнусното нещо, което съм слушала напоследък.

      Наричат окупацията на Царство България и налагането на най-човеконенавистната диктатура, съществувала някога, “порив и социално усилие, което трансформира България”.
      Величаят главорезите терористи, затрили най-качествената част от българската нация - те били “борци срещу фашизма”, воювали срещу “кафявата чума в България”, срещу “фашистките легиони” на Царството. 🤦🏻‍♀️ 🤦🏻‍♀️ 🤦🏻‍♀️, срещу “немодернизираната икономика и паразитните елити”. 🤦🏻‍♀️

      И как след 9 септември България процъфтяла.

      Да, цъфтяла е, докато лумпените са избили интелектуалния и икономическия елит на държавата.
      Докато са изтезавани и избивани в лагери най-стойностните граждани, а труповете им - хвърляни за храна на прасетата.
      Докато на българските селяни е насилствено отнемано най-ценното за тях - земята, нивите и добитъка, спечелени с неуморния труд на поколения земеделци.
      С изселването на цели семейства от собствените им домове, за да бъдат настанени в тях зловещите илитерати, да изуят крадените цървули и да се настанят в министерските кресла.
      Със съсипването на стотици хиляди съдби.
      И с няколко фалита на държавата.

      От този ли цъфтеж войниците на границата пазеха не някой да не влезе в България, а българите да не излязат?

      #ЧервениБоклуци

      П.П. Поздравления за депутатите, напуснали пленарната зала по време на това безобразие. Въпрос на елементарна хигиена.
    • 10
      И.
      И.Тошев
      9 -3
      07:10, 10 сеп 2020
      Да живее комунизма!
      • Ня
        Някой си
        2 -1
        09:45, 10 сеп 2020
        Комунизъм - сън в лятна нощ
    • 11
      Ян
      Янков
      2 -2
      11:31, 10 сеп 2020
      Комунизъм никога не е имало в България - факт!
      Комунизма ,както и демокрацията са кухи фрази, за безпроблемно властване на определена прослойка хора.
      Виж фашизъм, си имало в България,и то доста добре организиран.
      И ако зар Борис не е бил толкова далновиден и умен , сега можеше и да я няма България.
      Лошото при нас-българите е, че всеки който седне на "белият кон", тълкува историята както му е удобно.
      Нали така, г-жо д-р Узунова?
      • Ян
        Янков
        1 0
        11:33, 10 сеп 2020
        Извинявам се за правописната грешка - да се чете "цар" , а не зар!

    Още новини

    Последни новини