От х:

Днес в x:

2 °C

В Хасково отбелязаха 135 г. от Съединението на България

  На площад „Свобода“ в Хасково се проведе тържествен ритуал за 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Точно в 11:00 часа бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния войн.

  Пред присъстващите слово за паметната дата 6 септември произнесоха кметът на Хасково Станислав Дечев и областният управител д-р Стефка Здравкова, склонявайки глава пред дейците на Съединението.

  На честването в Хасково присъстваха още депутатът Евгения Ангелова, заместник областният управител на Хасково Митко Петров, тримата заместник кметове на община Хасково - Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, общински съветници, граждани.

  В ритуала участваха военнослужещи от хасковското формирование 52 740 и Духовият оркестър към община Хасково.

  Половин час по-късно започна празничен концерт на откритата сцена на площада с участието на Мажоретния състав към Младежкия център в Хасково с ръководител Елена Попова, Духовия оркестър на Хасково, Детския танцов ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева и Народния оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.

  Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Координирано е от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември преди 135 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

  Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Ев
   Евертъна
   13 -37
   13:34, 6 сеп 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ед
    Един който почесва сърбежи
    20 -9
    15:46, 6 сеп 2020
    Нещо те сърби долната част на гърба аъъ?
   • Ан
    антимишок
    16 -3
    16:22, 6 сеп 2020
    Млъкни бе рожбо на аналната любов между даалия и циганка!
   • До
    Добрев и компания
    20 -7
    17:39, 6 сеп 2020
    Да живее Делян Добрев! Той ще ви оправи скрит и дебнещ протестъри да ги опраска с неговите Придворни слуги най-валикия хасковски политик. Мръсник първа степен!
   • Евертъна ги е съединил в една душа
    .....
    А на снимката Станчо и Ветеринарката
    ...
    са две души обединени до Гроб :))
  • 2
   No
   Nostradamus
   36 -4
   13:41, 6 сеп 2020
   След 135 г. аз Съединение не виждам. Съсед за съседа е чужд, приятел за приятеля - враг. Свободни са тия с капитала, а останалите - отново роби. Икономически, но роби. Идеалът на Левски за чиста и свята Република беше поруган. Жертвите край Сливница се почитат само от пътуващите към Европа емигранти. Бог да пази България! Защото управлявана така, е тласкана умишлено към бездна. "Те погребаха България!“
   • Но
    нострадамус на български
    5 -10
    19:08, 6 сеп 2020
    Левски не е имал идеал мързеливци като тебе да жив... Виж коментара
  • 3
   Ka
   karenin
   34 -9
   16:05, 6 сеп 2020
   За първа година не отидох на честванията. Наредили са отпреде кмета и оная дето за нищо не става, зад тях по двама по трима всички гербаджии и общински съветници. Пълна порнография. Мислите ли, че един от тези ще поднесе и едно цвете ако не заема позицията, на която е в момента. Хората изнемогват, страдат, искат им оставките ама тях това кво ги касае. Вожда им и той сутринта искал нов рестарт. Да ок, ама рестарт не се прави като ги переш с 200 в дупарата, рестартът е много бърз и лесен и се нарича оставка и нови избори.
   • По
    Порчо
    26 -5
    17:56, 6 сеп 2020
    Та точно тулупите на ******* разединяват нацията. Аз не помня да има изказване на Винету, в което той да не оплюе и ругае Президент Радев, да не напсува комунягите, въпреки че той много млад и дълги години и бил член на БКП. И все другите са му виновни! Този такъв, онзи не знам какъв си и само той, пожарникарският гений бял и чист, като детска сълза! Защото може да дъвче дъвка и тегли шланг едновременно. А набеденият за кмет нещастник, строен там! Без срам и свян! Сякаш не той дере джелатски всякакъв бизнес в града, освен за герберските фирми и мафиоти. Затова трябва след като ******* отиде при бай Ставри, и неговите пионки и калинки да го последват!
   • Ге
    Герб
    21 -2
    18:23, 6 сеп 2020
    Динко ниреза Станчо тъпана и Румен обратният ни се смеят драго Хасково това е истинска подигравка с празника.
  • 4
   Ан
   антимишок
   18 -2
   16:29, 6 сеп 2020
   Уважаеми БЪЛГАРИ,днес честваме 135 годишнината на успешния бунт на една БЪЛГАРСКА област против ЗАКОННАТА ТУРСКА власт!Бунт проведен против всички ТУРСКИ и МЕЖДУНАРОДНИ договори и закони!Съединението прави силата!
   • До
    До антимишлето
    10 -17
    17:08, 6 сеп 2020
    Нямаш никакво понятие от история. Турция е била ЗА... Виж коментара
   • До
    До антимишлето
    5 -1
    22:30, 6 сеп 2020
    По история си много добре.Наистина Русия е била против Съединението по една основна причина- не е била през 1880г/тогава още е било планирано съединението/в състояние да защити България от Великите сили.
    А ,затова говорит Москва си пълен неанарденталец. Да си наясно.Ние сме българофили,може малко,но достатъчно
  • 5
   Ан
   антимишок
   8 -2
   17:44, 6 сеп 2020
   Може и да не разбирам от историята,но най-вече не разбирам как в БЪЛГАРИЯ има русофили,германофили,фенове на ФАЩ,а не може със свещ да се намери един БЪЛГАРОФИЛ!Промито мозъче "до антимишлето",обявяването на хората с различно мислене за врагове на държавата и народа е характерна черта на тоталитарните общества,предимно на "нацитата" и "комунягите"!Така че ти към кое от тези уродливи движения пренадлежиш?!
  • 6
   Въ
   Възмутен
   9 -5
   19:07, 6 сеп 2020
   Не разбирам що за политика на този сайт е да оставя дори на такъв голям празник, гнусни, цинични и безмозъчни коментари. Еском, знаем че искате чрез коментари да задържате читателите по - дълго на сайта си. Но това не е аудитория. Това са малоумници които тук избиват нагоните си. Спрете и имайте малко медийна хигиена, защото се превръщате много скоростно от жълта в кафява медия.
  • 7
   Г-
   Г-н Михайлов
   6 0
   19:13, 6 сеп 2020
   Антимишле, нещо бъркаш Патриотизма с Национализма! Аз в живота си ги срещнах и двете, научих се да ги разграничавам. Нещо си прочел малко от Историята на България! Препоръчвам ти пътеписите на Достоевски и ще ти стане ясно кой, кого и за какво е освободил!
   • Ам
    Американски Хой Космат
    4 0
    23:00, 6 сеп 2020
    Много си прав
    - нашите братя от Волжка България ( днешните републики Татарстан , Башкирия и Чувашия)
    са и християни и мюсюлмани
    ..... но все наша кръв :))
  • 8
   Га
   Гаргов
   11 -1
   20:00, 6 сеп 2020
   Ако срещу турската армия излезем с тези мажоретки ще имаме по голям успех отколкото ако излезем с онези тюфлеци-войници, по 100 и кусур кила с омачканите и непрани униформи. Все едно че работят в някой пилчарник.
   • До
    До Пискюла Дидко Гаргов
    4 -1
    23:02, 6 сеп 2020
    Ти няма да излезеш - ти направо ще си легнеш
    .....

  Хороскоп за 03.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  03 дек 2020
  Последни новини