От х:

Днес в x:

В Хасково отбелязаха 135 г. от Съединението на България

    На площад „Свобода“ в Хасково се проведе тържествен ритуал за 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Точно в 11:00 часа бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния войн.

    Пред присъстващите слово за паметната дата 6 септември произнесоха кметът на Хасково Станислав Дечев и областният управител д-р Стефка Здравкова, склонявайки глава пред дейците на Съединението.

    На честването в Хасково присъстваха още депутатът Евгения Ангелова, заместник областният управител на Хасково Митко Петров, тримата заместник кметове на община Хасково - Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, общински съветници, граждани.

    В ритуала участваха военнослужещи от хасковското формирование 52 740 и Духовият оркестър към община Хасково.

    Половин час по-късно започна празничен концерт на откритата сцена на площада с участието на Мажоретния състав към Младежкия център в Хасково с ръководител Елена Попова, Духовия оркестър на Хасково, Детския танцов ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева и Народния оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.

    Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Координирано е от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември преди 135 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

    Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Ев
      Евертъна
      13 -37
      13:34, 6 сеп 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ед
        Един който почесва сърбежи
        20 -9
        15:46, 6 сеп 2020
        Нещо те сърби долната част на гърба аъъ?
      • Ан
        антимишок
        16 -3
        16:22, 6 сеп 2020
        Млъкни бе рожбо на аналната любов между даалия и циганка!
      • До
        Добрев и компания
        20 -7
        17:39, 6 сеп 2020
        Да живее Делян Добрев! Той ще ви оправи скрит и дебнещ протестъри да ги опраска с неговите Придворни слуги най-валикия хасковски политик. Мръсник първа степен!
      • Евертъна ги е съединил в една душа
        .....
        А на снимката Станчо и Ветеринарката
        ...
        са две души обединени до Гроб :))
    • 2
      No
      Nostradamus
      36 -4
      13:41, 6 сеп 2020
      След 135 г. аз Съединение не виждам. Съсед за съседа е чужд, приятел за приятеля - враг. Свободни са тия с капитала, а останалите - отново роби. Икономически, но роби. Идеалът на Левски за чиста и свята Република беше поруган. Жертвите край Сливница се почитат само от пътуващите към Европа емигранти. Бог да пази България! Защото управлявана така, е тласкана умишлено към бездна. "Те погребаха България!“
      • Но
        нострадамус на български
        5 -10
        19:08, 6 сеп 2020
        Левски не е имал идеал мързеливци като тебе да жив... Виж коментара
    • 3
      Ka
      karenin
      34 -9
      16:05, 6 сеп 2020
      За първа година не отидох на честванията. Наредили са отпреде кмета и оная дето за нищо не става, зад тях по двама по трима всички гербаджии и общински съветници. Пълна порнография. Мислите ли, че един от тези ще поднесе и едно цвете ако не заема позицията, на която е в момента. Хората изнемогват, страдат, искат им оставките ама тях това кво ги касае. Вожда им и той сутринта искал нов рестарт. Да ок, ама рестарт не се прави като ги переш с 200 в дупарата, рестартът е много бърз и лесен и се нарича оставка и нови избори.
      • По
        Порчо
        26 -5
        17:56, 6 сеп 2020
        Та точно тулупите на ******* разединяват нацията. Аз не помня да има изказване на Винету, в което той да не оплюе и ругае Президент Радев, да не напсува комунягите, въпреки че той много млад и дълги години и бил член на БКП. И все другите са му виновни! Този такъв, онзи не знам какъв си и само той, пожарникарският гений бял и чист, като детска сълза! Защото може да дъвче дъвка и тегли шланг едновременно. А набеденият за кмет нещастник, строен там! Без срам и свян! Сякаш не той дере джелатски всякакъв бизнес в града, освен за герберските фирми и мафиоти. Затова трябва след като ******* отиде при бай Ставри, и неговите пионки и калинки да го последват!
      • Ге
        Герб
        21 -2
        18:23, 6 сеп 2020
        Динко ниреза Станчо тъпана и Румен обратният ни се смеят драго Хасково това е истинска подигравка с празника.
    • 4
      Ан
      антимишок
      18 -2
      16:29, 6 сеп 2020
      Уважаеми БЪЛГАРИ,днес честваме 135 годишнината на успешния бунт на една БЪЛГАРСКА област против ЗАКОННАТА ТУРСКА власт!Бунт проведен против всички ТУРСКИ и МЕЖДУНАРОДНИ договори и закони!Съединението прави силата!
      • До
        До антимишлето
        10 -17
        17:08, 6 сеп 2020
        Нямаш никакво понятие от история. Турция е била ЗА... Виж коментара
      • До
        До антимишлето
        5 -1
        22:30, 6 сеп 2020
        По история си много добре.Наистина Русия е била против Съединението по една основна причина- не е била през 1880г/тогава още е било планирано съединението/в състояние да защити България от Великите сили.
        А ,затова говорит Москва си пълен неанарденталец. Да си наясно.Ние сме българофили,може малко,но достатъчно
    • 5
      Ан
      антимишок
      8 -2
      17:44, 6 сеп 2020
      Може и да не разбирам от историята,но най-вече не разбирам как в БЪЛГАРИЯ има русофили,германофили,фенове на ФАЩ,а не може със свещ да се намери един БЪЛГАРОФИЛ!Промито мозъче "до антимишлето",обявяването на хората с различно мислене за врагове на държавата и народа е характерна черта на тоталитарните общества,предимно на "нацитата" и "комунягите"!Така че ти към кое от тези уродливи движения пренадлежиш?!
    • 6
      Въ
      Възмутен
      9 -5
      19:07, 6 сеп 2020
      Не разбирам що за политика на този сайт е да оставя дори на такъв голям празник, гнусни, цинични и безмозъчни коментари. Еском, знаем че искате чрез коментари да задържате читателите по - дълго на сайта си. Но това не е аудитория. Това са малоумници които тук избиват нагоните си. Спрете и имайте малко медийна хигиена, защото се превръщате много скоростно от жълта в кафява медия.
    • 7
      Га
      Гаргов
      11 -1
      20:00, 6 сеп 2020
      Ако срещу турската армия излезем с тези мажоретки ще имаме по голям успех отколкото ако излезем с онези тюфлеци-войници, по 100 и кусур кила с омачканите и непрани униформи. Все едно че работят в някой пилчарник.
      • До
        До Пискюла Дидко Гаргов
        4 -1
        23:02, 6 сеп 2020
        Ти няма да излезеш - ти направо ще си легнеш
        .....

    Случаен виц

    Последни новини