От х:

Днес в x:

14 °C

В Хасково отбелязаха 135 г. от Съединението на България

  На площад „Свобода“ в Хасково се проведе тържествен ритуал за 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Точно в 11:00 часа бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния войн.

  Пред присъстващите слово за паметната дата 6 септември произнесоха кметът на Хасково Станислав Дечев и областният управител д-р Стефка Здравкова, склонявайки глава пред дейците на Съединението.

  На честването в Хасково присъстваха още депутатът Евгения Ангелова, заместник областният управител на Хасково Митко Петров, тримата заместник кметове на община Хасково - Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, общински съветници, граждани.

  В ритуала участваха военнослужещи от хасковското формирование 52 740 и Духовият оркестър към община Хасково.

  Половин час по-късно започна празничен концерт на откритата сцена на площада с участието на Мажоретния състав към Младежкия център в Хасково с ръководител Елена Попова, Духовия оркестър на Хасково, Детския танцов ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева и Народния оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.

  Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Координирано е от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември преди 135 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

  Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Ев
   Евертъна
   13 -37
   13:34, 6 сеп 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ед
    Един който почесва сърбежи
    20 -9
    15:46, 6 сеп 2020
    Нещо те сърби долната част на гърба аъъ?
   • Ан
    антимишок
    16 -3
    16:22, 6 сеп 2020
    Млъкни бе рожбо на аналната любов между даалия и циганка!
   • До
    Добрев и компания
    20 -7
    17:39, 6 сеп 2020
    Да живее Делян Добрев! Той ще ви оправи скрит и дебнещ протестъри да ги опраска с неговите Придворни слуги най-валикия хасковски политик. Мръсник първа степен!
   • Евертъна ги е съединил в една душа
    .....
    А на снимката Станчо и Ветеринарката
    ...
    са две души обединени до Гроб :))
  • 2
   No
   Nostradamus
   36 -4
   13:41, 6 сеп 2020
   След 135 г. аз Съединение не виждам. Съсед за съседа е чужд, приятел за приятеля - враг. Свободни са тия с капитала, а останалите - отново роби. Икономически, но роби. Идеалът на Левски за чиста и свята Република беше поруган. Жертвите край Сливница се почитат само от пътуващите към Европа емигранти. Бог да пази България! Защото управлявана така, е тласкана умишлено към бездна. "Те погребаха България!“
   • Но
    нострадамус на български
    5 -10
    19:08, 6 сеп 2020
    Левски не е имал идеал мързеливци като тебе да жив... Виж коментара
  • 3
   Ka
   karenin
   34 -9
   16:05, 6 сеп 2020
   За първа година не отидох на честванията. Наредили са отпреде кмета и оная дето за нищо не става, зад тях по двама по трима всички гербаджии и общински съветници. Пълна порнография. Мислите ли, че един от тези ще поднесе и едно цвете ако не заема позицията, на която е в момента. Хората изнемогват, страдат, искат им оставките ама тях това кво ги касае. Вожда им и той сутринта искал нов рестарт. Да ок, ама рестарт не се прави като ги переш с 200 в дупарата, рестартът е много бърз и лесен и се нарича оставка и нови избори.
   • По
    Порчо
    26 -5
    17:56, 6 сеп 2020
    Та точно тулупите на ******* разединяват нацията. Аз не помня да има изказване на Винету, в което той да не оплюе и ругае Президент Радев, да не напсува комунягите, въпреки че той много млад и дълги години и бил член на БКП. И все другите са му виновни! Този такъв, онзи не знам какъв си и само той, пожарникарският гений бял и чист, като детска сълза! Защото може да дъвче дъвка и тегли шланг едновременно. А набеденият за кмет нещастник, строен там! Без срам и свян! Сякаш не той дере джелатски всякакъв бизнес в града, освен за герберските фирми и мафиоти. Затова трябва след като ******* отиде при бай Ставри, и неговите пионки и калинки да го последват!
   • Ге
    Герб
    21 -2
    18:23, 6 сеп 2020
    Динко ниреза Станчо тъпана и Румен обратният ни се смеят драго Хасково това е истинска подигравка с празника.
  • 4
   Ан
   антимишок
   18 -2
   16:29, 6 сеп 2020
   Уважаеми БЪЛГАРИ,днес честваме 135 годишнината на успешния бунт на една БЪЛГАРСКА област против ЗАКОННАТА ТУРСКА власт!Бунт проведен против всички ТУРСКИ и МЕЖДУНАРОДНИ договори и закони!Съединението прави силата!
   • До
    До антимишлето
    10 -17
    17:08, 6 сеп 2020
    Нямаш никакво понятие от история. Турция е била ЗА... Виж коментара
   • До
    До антимишлето
    5 -1
    22:30, 6 сеп 2020
    По история си много добре.Наистина Русия е била против Съединението по една основна причина- не е била през 1880г/тогава още е било планирано съединението/в състояние да защити България от Великите сили.
    А ,затова говорит Москва си пълен неанарденталец. Да си наясно.Ние сме българофили,може малко,но достатъчно
  • 5
   Ан
   антимишок
   8 -2
   17:44, 6 сеп 2020
   Може и да не разбирам от историята,но най-вече не разбирам как в БЪЛГАРИЯ има русофили,германофили,фенове на ФАЩ,а не може със свещ да се намери един БЪЛГАРОФИЛ!Промито мозъче "до антимишлето",обявяването на хората с различно мислене за врагове на държавата и народа е характерна черта на тоталитарните общества,предимно на "нацитата" и "комунягите"!Така че ти към кое от тези уродливи движения пренадлежиш?!
  • 6
   Въ
   Възмутен
   9 -5
   19:07, 6 сеп 2020
   Не разбирам що за политика на този сайт е да оставя дори на такъв голям празник, гнусни, цинични и безмозъчни коментари. Еском, знаем че искате чрез коментари да задържате читателите по - дълго на сайта си. Но това не е аудитория. Това са малоумници които тук избиват нагоните си. Спрете и имайте малко медийна хигиена, защото се превръщате много скоростно от жълта в кафява медия.
  • 7
   Г-
   Г-н Михайлов
   6 0
   19:13, 6 сеп 2020
   Антимишле, нещо бъркаш Патриотизма с Национализма! Аз в живота си ги срещнах и двете, научих се да ги разграничавам. Нещо си прочел малко от Историята на България! Препоръчвам ти пътеписите на Достоевски и ще ти стане ясно кой, кого и за какво е освободил!
   • Ам
    Американски Хой Космат
    4 0
    23:00, 6 сеп 2020
    Много си прав
    - нашите братя от Волжка България ( днешните републики Татарстан , Башкирия и Чувашия)
    са и християни и мюсюлмани
    ..... но все наша кръв :))
  • 8
   Га
   Гаргов
   11 -1
   20:00, 6 сеп 2020
   Ако срещу турската армия излезем с тези мажоретки ще имаме по голям успех отколкото ако излезем с онези тюфлеци-войници, по 100 и кусур кила с омачканите и непрани униформи. Все едно че работят в някой пилчарник.
   • До
    До Пискюла Дидко Гаргов
    4 -1
    23:02, 6 сеп 2020
    Ти няма да излезеш - ти направо ще си легнеш
    .....
  Последни новини