От х:

Днес в x:

22 °C

Употребата на канабис по време на бременност увеличава риска от аутизъм

В най-голямото по рода си проучване изследователи в Отава откриват, че децата, чиито майки съобщават, че употребяват канабис по време на бременност, са изложени на по-голям риск от аутизъм. Честотата на аутизма е била 4 на 1000 годишно сред децата, изложени на канабис по време на бременността, в сравнение с 2,42 сред неекспонираните деца. Откритията са публикувани в престижното медицинско списание Nature Medicine.

Канабисът вече е легален в Канада, но това не означава, че е безопасен за бременни или кърмещи жени. Канадските здравни служби и Обществото на акушер-гинеколозите не препоръчват в тези случаи да се използва канабис, с изписани предупреждения за ефекта върху опаковките с канабис.

"Въпреки тези предупреждения, има доказателства, че повече жени употребяват канабис по време на бременност", казва д-р Марк Уокър, началник на отделението по акушерство, гинекология и грижа за новородени в болницата в Отава, професор от университета в Отава и старши автор на ученето. "Това е свързано с факта, че ние знаем толкова малко за това как канабисът засяга бременните жени и техните бебета. Родителите трябва да се информират за възможните рискове и се надяваме проучвания като нашето да помогнат."

Изследователският екип прегледал данните от всяко раждане в Онтарио между 2007 и 2012 г., преди да бъде легализиран рекреационният канабис. От половината милион жени в проучването, около 3000 (0,6%) съобщават, че употребяват канабис по време на бременност.

Преди това изследователите откриха, че употребата на канабис при бременност е свързана с повишен риск от преждевременно раждане и създадоха анимирано видео, което обобщава техните открития. В това проучване те открили, че жените, употребявали канабис по време на бременност, често употребявали други вещества, включително тютюн, алкохол и опиати.

Имайки предвид тези констатации, в настоящото проучване изследователите специално са разгледали 2200 жени, които съобщават, че употребяват само канабис по време на бременност и никакви други вещества. Те открили, че бебетата, родени от тази група, имат повишен риск от аутизъм в сравнение с родените от жени, които не употребяват канабис.

Изследователите не знаят колко канабис са употребявали жените, колко често, по кое време по време на бременността или как са го приемали. Те също така отбелязват, че докато се опитват да контролират други фактори, които могат да повлияят на неврологичното развитие, тяхното проучване все още може да покаже само връзка, а не причина и следствие.

Тъй като канабисът става все по-приемлив за обществото, изследователите в здравеопазването имат предвид, че някои родители могат да смятат, че може да се използва за лечение на сутрешно гадене и неразположение.

"В миналото не сме имали добри данни за ефекта на канабиса върху бременността", казва д-р Даниел Корси, епидемиолог от болницата в Отава и BORN Ontario, който е свързан с CHEO Research Institute. "Това е едно от най-големите проучвания по тази тема до този момент. Надяваме се, че нашите открития ще помогнат на жените и техните доставчици на здравни грижи да вземат информирани решения."

Повече информация: Maternal cannabis use in pregnancy and child neurodevelopmental outcomes, Nature Medicine (2020). DOI: 10.1038/s41591-020-1002-5 , www.nature.com/articles/s41591-020-1002-5

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини