От х:

Днес в x:

Узундждовската църква става отново собственост на БПЦ

    Църковният имот с храма “Успение Богородично” в с. Узунджово да бъде обявен по Закона за общинската собственост от публична в частна собственост и да бъде дарен на БПЦ, предлага на гласуване на следващата сесия на Общинския съвет, в края на месеца, кметът на Хасково Станислав Дечев.

    Църквата е паметник на културата с национално значение и затова прехвърлянето на собствеността й е стиковано и с Министерството на култура, откъдето са отговорили, че няма пречка това да се случи.

    Храмът ще бъде поет от църковното настоятелство, с председател свещеник Никола Николов.

    „Редно е храмът в Узунджово да е собственост на БПЦ и да е под нейна грижа, защото църквата отговаря за православните християни в България“, коментира отец Никола. Според него няма да има проблем за поддръжката на храма и занапред.

    В момента църковната обител е под шапката на Туристическия информационен център в Хасково. Отец Никола припомни, че всъщност с предстоящия акт църковният имот в с. Узунджово се връща на Църквата, защото той е бил прехвърлен на общината през 2005 година от тогавашния пловдивски владика Арсений, за да бъде ремонтиран по програма, и след това е трябвало да бъде върнат на църквата. Това обаче не се случва и години наред се точат дела за имота, който в крайна сметка остава с актуването от 2005 г. като публична общинска собственост в Община Хасково.

    След едногодишен ремонт с финансиране от 150 хил.лв. по програмата на Социалното министерство „Красива България“ църквата в Узунджово е обновена във външната си част, а с над 200 хил. лв. от бюджета си общината- отвътре € След реновирането е осветена през 2007 година, когато вече за Пловдивски митрополит беше избран дядо Николай, след кончината на Арсений.

    Въпреки мащабните действие преди 13 години днес храмът отново е за ремонт, обясни отец Никола.

    По тавана му има повредени стенописи след протичане на покрива. Той е поправен през миналата година, но по два от ангелите има нужда от реставрация. Паднало е и четвърт парче от медальона на Свети апостол Андрей. Има нужда и от обновяване на дървената дограма на прозорците на храма. Освен това при големия ремонт не са възстановени, както са били в оригинала си, халките по два от ключовите камъни -в посока север и юг. Релефната украса е закрепена на трапецовидна основа, наподобяваща старовремска дръжка на порта. Халките символично отварят четирите врати, изобразени върху четирите страни на храма, към четирите посоки на света.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Кв
      Кво е Комунизма ?
      0 0
      07:58, 24 юли 2020
      Царството Господне описано в Библията :)))
      ...
      Демек , ако всички бяхте Християни щяхте да искате да настане Царството Господне,
      ама не сте
    • 2
      Де
      Деси
      5 0
      09:03, 24 юли 2020
      Защо отново, тя никога не е била собственост на БПЦ, проверявайте си информацията
    • 3
      Хр
      християнин
      0 0
      13:06, 24 юли 2020
      Слава Богу!
    Последни новини