От х:

Днес в x:

19 °C

Узундждовската църква става отново собственост на БПЦ

  Църковният имот с храма “Успение Богородично” в с. Узунджово да бъде обявен по Закона за общинската собственост от публична в частна собственост и да бъде дарен на БПЦ, предлага на гласуване на следващата сесия на Общинския съвет, в края на месеца, кметът на Хасково Станислав Дечев.

  Църквата е паметник на културата с национално значение и затова прехвърлянето на собствеността й е стиковано и с Министерството на култура, откъдето са отговорили, че няма пречка това да се случи.

  Храмът ще бъде поет от църковното настоятелство, с председател свещеник Никола Николов.

  „Редно е храмът в Узунджово да е собственост на БПЦ и да е под нейна грижа, защото църквата отговаря за православните християни в България“, коментира отец Никола. Според него няма да има проблем за поддръжката на храма и занапред.

  В момента църковната обител е под шапката на Туристическия информационен център в Хасково. Отец Никола припомни, че всъщност с предстоящия акт църковният имот в с. Узунджово се връща на Църквата, защото той е бил прехвърлен на общината през 2005 година от тогавашния пловдивски владика Арсений, за да бъде ремонтиран по програма, и след това е трябвало да бъде върнат на църквата. Това обаче не се случва и години наред се точат дела за имота, който в крайна сметка остава с актуването от 2005 г. като публична общинска собственост в Община Хасково.

  След едногодишен ремонт с финансиране от 150 хил.лв. по програмата на Социалното министерство „Красива България“ църквата в Узунджово е обновена във външната си част, а с над 200 хил. лв. от бюджета си общината- отвътре € След реновирането е осветена през 2007 година, когато вече за Пловдивски митрополит беше избран дядо Николай, след кончината на Арсений.

  Въпреки мащабните действие преди 13 години днес храмът отново е за ремонт, обясни отец Никола.

  По тавана му има повредени стенописи след протичане на покрива. Той е поправен през миналата година, но по два от ангелите има нужда от реставрация. Паднало е и четвърт парче от медальона на Свети апостол Андрей. Има нужда и от обновяване на дървената дограма на прозорците на храма. Освен това при големия ремонт не са възстановени, както са били в оригинала си, халките по два от ключовите камъни -в посока север и юг. Релефната украса е закрепена на трапецовидна основа, наподобяваща старовремска дръжка на порта. Халките символично отварят четирите врати, изобразени върху четирите страни на храма, към четирите посоки на света.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Кв
   Кво е Комунизма ?
   0 0
   07:58, 24 юли 2020
   Царството Господне описано в Библията :)))
   ...
   Демек , ако всички бяхте Християни щяхте да искате да настане Царството Господне,
   ама не сте
  • 2
   Де
   Деси
   5 0
   09:03, 24 юли 2020
   Защо отново, тя никога не е била собственост на БПЦ, проверявайте си информацията
  • 3
   Хр
   християнин
   0 0
   13:06, 24 юли 2020
   Слава Богу!

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини