От х:

Днес в x:

-6 °C

15 хасковски училища са в списъка на иновативните на министъра на образованието

15 учебни заведения от Хасковска област да бъдат включени в списъка на иновативните училища за 2020 -2021 година, предлага министърът на образованието Красимир Вълчев. Процедурата е все още в проект и се очаква одобрението й от правителството.

В списъка, одобрен от МОН, влизат от Хасковска област основните училища: „Пенчо Славейков” от Димитровград, „Св. Св. Кирил и Методий” от ивайловградското село Свирачи, Първо основно училище „Иван Вазов“ в Свиленград, от Харманли- ОУ„Иван Вазов”. „Св. Климент Охридски”, „Св. Иван Рилски” и „Шандор Петьофи” са основните училища от Хасково, а от с. Динево-ОУ „Христо Ботев“.

Математическите гимназии в Хасково и Димитровград „Акад. Боянт Петканчин“ и „Иван ВАзов“, както и Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково са част от профилираните гимназии, предложени за иновативни и през настоящата учебна година. В този списък е и Средно училище „Неофит Рилски”-Харманли. Професионална гимназия по дървообработване и строителство ”Цар Иван Асен ІІ”, Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров” и Професионална гимназия по туризъм ”Александър Паскалев“,  са също част от предложение за одобрение списък.

През тази година се отчита по-голям брой на школата, които са подали проекти за иновативна дейност. А това означава, че расте числото на училищата у нас, които разчупват стандартните начини на преподаване и внедряват все повече новите технологии в обучението, както и в организацията на работата си. Идеята е чрез въвеждане на иновативни елементи, чрез разработване по нов начин на учебното съдържание, учебните планове и програми, да се повишава качеството на образованието т.е. иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни, иновативни методи на преподаване на учебния материал.

В проекта си до Министерски съвет министър Вълчев предлага за иновативни училища да бъдат обявени общо 507 училища, от 183 населени места, от 132 общини, от 28 области

Училищата, които ще бъдат определени за иновативни, се финансират по общия ред в рамките на предвидените от държавния бюджет средства по функция „Образование“ за 2021 година.

Именно за иновативните училища се обмисля и възможността 20 % от учебните часове да се провеждат онлайн през  следващата година, по решение на ръководството им.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  До
  До директорите
  34 -8
  12:34, 10 юли 2020
  С тази ваша иновативност ще затриете образованието! Сега пак ще ви го натресат и учениците ще учат онлайн.
  Заради вашето самохвалство и за усвояването на едни пари.
  Помислете за децата! Те не искат онлайн обучение, а да ходят на училище.
  • Са
   Само
   4 -3
   18:01, 10 юли 2020
   Само така ще прикрият непосещаемост на ученици!
 • 2
  ИД
  И до министерството
  14 -8
  14:32, 10 юли 2020
  По какъв метод изчислите, че точно тези училища се нуждаят от иновативни методи на обучение, там учениците с по-качествено образование ли ще излизат, преподавателите как смятате ще се справят ли, освен , че се готвите за още една година отпуск учителите с това измислено онлайн обучение, не чувствате ли , че прекалявате вече , ами ето ви една иновация: децата да се учат сами в домовете си , който иска, а останалите още 1 година във ваканция! ЗАСРАМЕТЕ СЕ !
 • 3
  Го
  гост
  8 -14
  16:58, 10 юли 2020
  То не само министерството,ами и учителите трябва д... Виж коментара
 • 4
  Ре
  Редников
  9 0
  17:04, 10 юли 2020
  Интересно ми е в Свирачи Ивайловградско каква иновация има. И изобщо колко деца и даскали има. Ток имат ли, интернет имат ли. Познавам тоя край , защото съм служил там. В МНО (не в гранични) старшина ми беше един изрод Вълканов. До Свирачи бягахме марш на скок. И до Славеево сме бягали.
  • Еф
   Ефрейтор Беров
   2 0
   23:43, 10 юли 2020
   Тоя изрод наистина беше изрод. С един дебел червен врат. И сега да ми падне, ще го пречукам като куче.
 • 5
  См
  смях
  12 -2
  17:43, 10 юли 2020
  Тези любители на онлайн обучението как си представят едно 10 г дете да стои всеки ден с часове пред монитора и да си напряга мозъка, за да разучава разни неща.
 • 6
  Да
  ДаскалОв
  5 -14
  17:48, 10 юли 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Аз
   Аз
   4 -3
   19:12, 10 юли 2020
   Не те е срам,Даскалов! Паразитно е твоето мислене,чака те старческият дом,няма да те гледат децата ти и с право1

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021
Последни новини