От х:

Днес в x:

15 хасковски училища са в списъка на иновативните на министъра на образованието

15 учебни заведения от Хасковска област да бъдат включени в списъка на иновативните училища за 2020 -2021 година, предлага министърът на образованието Красимир Вълчев. Процедурата е все още в проект и се очаква одобрението й от правителството.

В списъка, одобрен от МОН, влизат от Хасковска област основните училища: „Пенчо Славейков” от Димитровград, „Св. Св. Кирил и Методий” от ивайловградското село Свирачи, Първо основно училище „Иван Вазов“ в Свиленград, от Харманли- ОУ„Иван Вазов”. „Св. Климент Охридски”, „Св. Иван Рилски” и „Шандор Петьофи” са основните училища от Хасково, а от с. Динево-ОУ „Христо Ботев“.

Математическите гимназии в Хасково и Димитровград „Акад. Боянт Петканчин“ и „Иван ВАзов“, както и Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково са част от профилираните гимназии, предложени за иновативни и през настоящата учебна година. В този списък е и Средно училище „Неофит Рилски”-Харманли. Професионална гимназия по дървообработване и строителство ”Цар Иван Асен ІІ”, Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров” и Професионална гимназия по туризъм ”Александър Паскалев“,  са също част от предложение за одобрение списък.

През тази година се отчита по-голям брой на школата, които са подали проекти за иновативна дейност. А това означава, че расте числото на училищата у нас, които разчупват стандартните начини на преподаване и внедряват все повече новите технологии в обучението, както и в организацията на работата си. Идеята е чрез въвеждане на иновативни елементи, чрез разработване по нов начин на учебното съдържание, учебните планове и програми, да се повишава качеството на образованието т.е. иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни, иновативни методи на преподаване на учебния материал.

В проекта си до Министерски съвет министър Вълчев предлага за иновативни училища да бъдат обявени общо 507 училища, от 183 населени места, от 132 общини, от 28 области

Училищата, които ще бъдат определени за иновативни, се финансират по общия ред в рамките на предвидените от държавния бюджет средства по функция „Образование“ за 2021 година.

Именно за иновативните училища се обмисля и възможността 20 % от учебните часове да се провеждат онлайн през  следващата година, по решение на ръководството им.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    До
    До директорите
    34 -8
    12:34, 10 юли 2020
    С тази ваша иновативност ще затриете образованието! Сега пак ще ви го натресат и учениците ще учат онлайн.
    Заради вашето самохвалство и за усвояването на едни пари.
    Помислете за децата! Те не искат онлайн обучение, а да ходят на училище.
    • Са
      Само
      4 -3
      18:01, 10 юли 2020
      Само така ще прикрият непосещаемост на ученици!
  • 2
    ИД
    И до министерството
    14 -8
    14:32, 10 юли 2020
    По какъв метод изчислите, че точно тези училища се нуждаят от иновативни методи на обучение, там учениците с по-качествено образование ли ще излизат, преподавателите как смятате ще се справят ли, освен , че се готвите за още една година отпуск учителите с това измислено онлайн обучение, не чувствате ли , че прекалявате вече , ами ето ви една иновация: децата да се учат сами в домовете си , който иска, а останалите още 1 година във ваканция! ЗАСРАМЕТЕ СЕ !
  • 3
    Го
    гост
    8 -14
    16:58, 10 юли 2020
    То не само министерството,ами и учителите трябва д... Виж коментара
  • 4
    Ре
    Редников
    9 0
    17:04, 10 юли 2020
    Интересно ми е в Свирачи Ивайловградско каква иновация има. И изобщо колко деца и даскали има. Ток имат ли, интернет имат ли. Познавам тоя край , защото съм служил там. В МНО (не в гранични) старшина ми беше един изрод Вълканов. До Свирачи бягахме марш на скок. И до Славеево сме бягали.
    • Еф
      Ефрейтор Беров
      2 0
      23:43, 10 юли 2020
      Тоя изрод наистина беше изрод. С един дебел червен врат. И сега да ми падне, ще го пречукам като куче.
  • 5
    См
    смях
    12 -2
    17:43, 10 юли 2020
    Тези любители на онлайн обучението как си представят едно 10 г дете да стои всеки ден с часове пред монитора и да си напряга мозъка, за да разучава разни неща.
  • 6
    Да
    ДаскалОв
    5 -14
    17:48, 10 юли 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Аз
      Аз
      4 -3
      19:12, 10 юли 2020
      Не те е срам,Даскалов! Паразитно е твоето мислене,чака те старческият дом,няма да те гледат децата ти и с право1
Последни новини