От х:

Днес в x:

22 °C

15 хасковски училища са в списъка на иновативните на министъра на образованието

15 учебни заведения от Хасковска област да бъдат включени в списъка на иновативните училища за 2020 -2021 година, предлага министърът на образованието Красимир Вълчев. Процедурата е все още в проект и се очаква одобрението й от правителството.

В списъка, одобрен от МОН, влизат от Хасковска област основните училища: „Пенчо Славейков” от Димитровград, „Св. Св. Кирил и Методий” от ивайловградското село Свирачи, Първо основно училище „Иван Вазов“ в Свиленград, от Харманли- ОУ„Иван Вазов”. „Св. Климент Охридски”, „Св. Иван Рилски” и „Шандор Петьофи” са основните училища от Хасково, а от с. Динево-ОУ „Христо Ботев“.

Математическите гимназии в Хасково и Димитровград „Акад. Боянт Петканчин“ и „Иван ВАзов“, както и Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково са част от профилираните гимназии, предложени за иновативни и през настоящата учебна година. В този списък е и Средно училище „Неофит Рилски”-Харманли. Професионална гимназия по дървообработване и строителство ”Цар Иван Асен ІІ”, Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров” и Професионална гимназия по туризъм ”Александър Паскалев“,  са също част от предложение за одобрение списък.

През тази година се отчита по-голям брой на школата, които са подали проекти за иновативна дейност. А това означава, че расте числото на училищата у нас, които разчупват стандартните начини на преподаване и внедряват все повече новите технологии в обучението, както и в организацията на работата си. Идеята е чрез въвеждане на иновативни елементи, чрез разработване по нов начин на учебното съдържание, учебните планове и програми, да се повишава качеството на образованието т.е. иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни, иновативни методи на преподаване на учебния материал.

В проекта си до Министерски съвет министър Вълчев предлага за иновативни училища да бъдат обявени общо 507 училища, от 183 населени места, от 132 общини, от 28 области

Училищата, които ще бъдат определени за иновативни, се финансират по общия ред в рамките на предвидените от държавния бюджет средства по функция „Образование“ за 2021 година.

Именно за иновативните училища се обмисля и възможността 20 % от учебните часове да се провеждат онлайн през  следващата година, по решение на ръководството им.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  До
  До директорите
  34 -8
  12:34, 10 юли 2020
  С тази ваша иновативност ще затриете образованието! Сега пак ще ви го натресат и учениците ще учат онлайн.
  Заради вашето самохвалство и за усвояването на едни пари.
  Помислете за децата! Те не искат онлайн обучение, а да ходят на училище.
  • Са
   Само
   4 -3
   18:01, 10 юли 2020
   Само така ще прикрият непосещаемост на ученици!
 • 2
  ИД
  И до министерството
  14 -8
  14:32, 10 юли 2020
  По какъв метод изчислите, че точно тези училища се нуждаят от иновативни методи на обучение, там учениците с по-качествено образование ли ще излизат, преподавателите как смятате ще се справят ли, освен , че се готвите за още една година отпуск учителите с това измислено онлайн обучение, не чувствате ли , че прекалявате вече , ами ето ви една иновация: децата да се учат сами в домовете си , който иска, а останалите още 1 година във ваканция! ЗАСРАМЕТЕ СЕ !
 • 3
  Го
  гост
  8 -14
  16:58, 10 юли 2020
  То не само министерството,ами и учителите трябва д... Виж коментара
 • 4
  Ре
  Редников
  9 0
  17:04, 10 юли 2020
  Интересно ми е в Свирачи Ивайловградско каква иновация има. И изобщо колко деца и даскали има. Ток имат ли, интернет имат ли. Познавам тоя край , защото съм служил там. В МНО (не в гранични) старшина ми беше един изрод Вълканов. До Свирачи бягахме марш на скок. И до Славеево сме бягали.
  • Еф
   Ефрейтор Беров
   2 0
   23:43, 10 юли 2020
   Тоя изрод наистина беше изрод. С един дебел червен врат. И сега да ми падне, ще го пречукам като куче.
 • 5
  См
  смях
  12 -2
  17:43, 10 юли 2020
  Тези любители на онлайн обучението как си представят едно 10 г дете да стои всеки ден с часове пред монитора и да си напряга мозъка, за да разучава разни неща.
 • 6
  Да
  ДаскалОв
  5 -14
  17:48, 10 юли 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Аз
   Аз
   4 -3
   19:12, 10 юли 2020
   Не те е срам,Даскалов! Паразитно е твоето мислене,чака те старческият дом,няма да те гледат децата ти и с право1

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини