От х:

Днес в x:

15 °C

Омбудсманът против поскъпването на водата в Хасково

Омбудсманът Диана Ковачева е против поскъпването на водата в Хасково. Становище за това тя е изпратила до Комисията за енергийно и водно регулиране, чиято е последната дума за повишаването на цената, след като ВиК Асоциацията в Хасково не даде становище по предложението в бизнес плана на местното водно дружество.

„В случай, че регулаторният орган одобри предложената комплексна цена на ВиК услугата, „ВиК“ ЕООД, гр. Хасково, ще започне да предоставя най-скъпата услуга в страната“, подчертава общественият защитник в становището си до КЕВР.

Диана Ковачева припомня и, че качеството на доставяната вода в региона е крайно незадоволително.

„В гр. Хасково три години водата не беше годна за питейно-битова употреба, поради завишени нива на алфа активност. Предоставяната вода в Свиленград и в Симеоновград е със завишено съдържание на манган“, изтъква омбудсманът.

От доклад на регулатора става ясно, че е предвидено значително увеличение на цената на услугата „доставяне вода на потребителите“. За битовите клиенти, които до момента заплащат цена за тази услуга от системата „Гравитачно“, предложеното увеличение е около 343 % (от 0,54 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 170 % (от 1,08 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

За потребителите в региона, които до момента заплащат цена на водоснабдителната услуга от водоснабдителна система „Помпена“, увеличението е около 22 % (от 1,96 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 17 % (от 2,50 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

Буди тревога и фактът, че в бизнес плана на ВиК – Хасково, е заложено, че през 2021 г. дружеството няма да постигне няколко от определените от регулатора прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които са и показателите „Качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“ и „Качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“.

Омбудсманът подчертава, че в доклада на регулатора отново липсва информация да са проведени задължителните консултации с потребителите, най-вече в населените места, в които до момента водата се заплаща на цена за „гравитачна услуга“, както и населените места с лошо качество на услугата.

„КЕВР пристъпва към приемане на бизнес плана и ценовото предложение на ВиК Хасково, почти в края на регулаторния период 2017-2021 г. Логично възникват въпроси относно изпълнението на заложените инвестиции и показатели за качество, както и до каква степен цените на ВиК услугите са икономически обосновани“, коментира още Диана Ковачева.

В заключение омбудсманът заявява, че в изпълнение на принципите, от които следва да се ръководи регулаторът - защита на интересите на потребителите, икономическа обоснованост на цените на ВиК услугите, отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение, КЕВР не следва да одобрява бизнес плана и ценовото предложение на „ВиК“ - Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Мо
  мончо
  35 -2
  17:55, 9 юли 2020
  Ама реално цената на водата трябва да се намали;Насочете усилията си към залавяне на крадците на вода;и обърнете особено внимание на Репиблика;Ако направите от ВИК това ;сметките Ви ще се напълнят;Най–тъпото е да искате от мен и останалите добросъвестни абонати да плащаме повече защото вие не може да се справите с кражбите на вода и абонатите от република;които даже не ви са абонати защото не фигурират никъде в списъците ви
  • Да
   Да сма не
   18 -4
   21:19, 9 юли 2020
   Нищо няма да се промени.. те са мързеливи чановници! Няма ефин читав за работа във вик..
  • Даже Мюфтийството
   си плаща взятката на Боци Тулупа и брат му Романеско Доган ,
   а Хасковлии тарикати :))
  • Гр
   гражданка
   4 0
   16:00, 10 юли 2020
   На ул. "Акация" блоковете не плащат вода от години, а ВИК нехае ?
 • 2
  Jo
  jo
  27 -4
  19:14, 9 юли 2020
  Ми то сега Хасково е вече около 30 000 души, защо продължавате да ги гоните? При вода около 4лв кубика ще е непосилно за повечето хора.
 • 3
  Ан
  Антон
  14 -3
  10:19, 10 юли 2020
  В Хасково плащаме най-скъпата вода в цяла България и то от много години. Когато в големите градове с далеч по-високи заплати от Хасково, те плащаха по 2-2,50лв./куб. ние плащахме 3лв.! Управляващи от ГЕРБ, моля Ви вземете се в ръце и вижте в кв. Република дали плащат, струва ми се, че нещо сметките не ви излизат именно оттам!
 • 4
  Сл
  Служителка ВИК
  11 -4
  10:42, 10 юли 2020
  Откакто Гербери поеха властта във ВиК- Хасково, дружеството се краде безогледно и се води към фалит. След като Бързев напусна, в касата на дружеството имаше 1 300 000 лева!
  След като герберите дойдоха на власт, първата им работа беше да откраднат тези пари, след това продадоха 8 тона мед за скраб, след това започнаха кражбите на други материални активи, сложиха посреднически герберски кухи фирми, през които да минават всички части, тръби и материали които са необходими на дружеството. По този начин продължава и в момента да се източва дружеството. Директора Тодор Марков не е лош човек, но е пионка на бащата на Делян Добрев. Всъщност всички назначения във Вик - Хасково се извършват от бащата на Делянчо.
  Затова искат увеличение на водата! За да може да продължават да си крадат, а други да плащат.
  • Гл
   Глупост
   7 -2
   13:07, 10 юли 2020
   Марков не бил лош човек, но всички назначения били от Добрев. Че какво му е хубавото тогава. Нищо не разбира а и нищо не зависи от него ама е убав. Може би убавец-малиии.
 • 5
  Те
  Течо
  3 -2
  14:58, 10 юли 2020
  Проверка и на водомери в жил.блокове, с така наречените и обособени "Клубчета за отдих", в приземните етажи ! Успех !
 • 6
  Ко
  Колев
  4 0
  16:09, 10 юли 2020
  Приветствам позицията на Омбудсмана Ковачева. Къде са и какво ще кажат сега по въпроса тримата мишоци - депутати от ГЕРБ, които преди месец ни убеждаваха колко качествена вода пият хасковлии. И въобще как защитават интересите на съгражданите си.

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини