От х:

Днес в x:

Омбудсманът против поскъпването на водата в Хасково

Омбудсманът Диана Ковачева е против поскъпването на водата в Хасково. Становище за това тя е изпратила до Комисията за енергийно и водно регулиране, чиято е последната дума за повишаването на цената, след като ВиК Асоциацията в Хасково не даде становище по предложението в бизнес плана на местното водно дружество.

„В случай, че регулаторният орган одобри предложената комплексна цена на ВиК услугата, „ВиК“ ЕООД, гр. Хасково, ще започне да предоставя най-скъпата услуга в страната“, подчертава общественият защитник в становището си до КЕВР.

Диана Ковачева припомня и, че качеството на доставяната вода в региона е крайно незадоволително.

„В гр. Хасково три години водата не беше годна за питейно-битова употреба, поради завишени нива на алфа активност. Предоставяната вода в Свиленград и в Симеоновград е със завишено съдържание на манган“, изтъква омбудсманът.

От доклад на регулатора става ясно, че е предвидено значително увеличение на цената на услугата „доставяне вода на потребителите“. За битовите клиенти, които до момента заплащат цена за тази услуга от системата „Гравитачно“, предложеното увеличение е около 343 % (от 0,54 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 170 % (от 1,08 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

За потребителите в региона, които до момента заплащат цена на водоснабдителната услуга от водоснабдителна система „Помпена“, увеличението е около 22 % (от 1,96 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 17 % (от 2,50 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

Буди тревога и фактът, че в бизнес плана на ВиК – Хасково, е заложено, че през 2021 г. дружеството няма да постигне няколко от определените от регулатора прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които са и показателите „Качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“ и „Качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“.

Омбудсманът подчертава, че в доклада на регулатора отново липсва информация да са проведени задължителните консултации с потребителите, най-вече в населените места, в които до момента водата се заплаща на цена за „гравитачна услуга“, както и населените места с лошо качество на услугата.

„КЕВР пристъпва към приемане на бизнес плана и ценовото предложение на ВиК Хасково, почти в края на регулаторния период 2017-2021 г. Логично възникват въпроси относно изпълнението на заложените инвестиции и показатели за качество, както и до каква степен цените на ВиК услугите са икономически обосновани“, коментира още Диана Ковачева.

В заключение омбудсманът заявява, че в изпълнение на принципите, от които следва да се ръководи регулаторът - защита на интересите на потребителите, икономическа обоснованост на цените на ВиК услугите, отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение, КЕВР не следва да одобрява бизнес плана и ценовото предложение на „ВиК“ - Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Мо
  мончо
  35 -2
  17:55, 9 юли 2020
  Ама реално цената на водата трябва да се намали;Насочете усилията си към залавяне на крадците на вода;и обърнете особено внимание на Репиблика;Ако направите от ВИК това ;сметките Ви ще се напълнят;Най–тъпото е да искате от мен и останалите добросъвестни абонати да плащаме повече защото вие не може да се справите с кражбите на вода и абонатите от република;които даже не ви са абонати защото не фигурират никъде в списъците ви
  • Да
   Да сма не
   18 -4
   21:19, 9 юли 2020
   Нищо няма да се промени.. те са мързеливи чановници! Няма ефин читав за работа във вик..
  • Даже Мюфтийството
   си плаща взятката на Боци Тулупа и брат му Романеско Доган ,
   а Хасковлии тарикати :))
  • Гр
   гражданка
   4 0
   16:00, 10 юли 2020
   На ул. "Акация" блоковете не плащат вода от години, а ВИК нехае ?
 • 2
  Jo
  jo
  27 -4
  19:14, 9 юли 2020
  Ми то сега Хасково е вече около 30 000 души, защо продължавате да ги гоните? При вода около 4лв кубика ще е непосилно за повечето хора.
 • 3
  Ан
  Антон
  14 -3
  10:19, 10 юли 2020
  В Хасково плащаме най-скъпата вода в цяла България и то от много години. Когато в големите градове с далеч по-високи заплати от Хасково, те плащаха по 2-2,50лв./куб. ние плащахме 3лв.! Управляващи от ГЕРБ, моля Ви вземете се в ръце и вижте в кв. Република дали плащат, струва ми се, че нещо сметките не ви излизат именно оттам!
 • 4
  Сл
  Служителка ВИК
  11 -4
  10:42, 10 юли 2020
  Откакто Гербери поеха властта във ВиК- Хасково, дружеството се краде безогледно и се води към фалит. След като Бързев напусна, в касата на дружеството имаше 1 300 000 лева!
  След като герберите дойдоха на власт, първата им работа беше да откраднат тези пари, след това продадоха 8 тона мед за скраб, след това започнаха кражбите на други материални активи, сложиха посреднически герберски кухи фирми, през които да минават всички части, тръби и материали които са необходими на дружеството. По този начин продължава и в момента да се източва дружеството. Директора Тодор Марков не е лош човек, но е пионка на бащата на Делян Добрев. Всъщност всички назначения във Вик - Хасково се извършват от бащата на Делянчо.
  Затова искат увеличение на водата! За да може да продължават да си крадат, а други да плащат.
  • Гл
   Глупост
   7 -2
   13:07, 10 юли 2020
   Марков не бил лош човек, но всички назначения били от Добрев. Че какво му е хубавото тогава. Нищо не разбира а и нищо не зависи от него ама е убав. Може би убавец-малиии.
 • 5
  Те
  Течо
  3 -2
  14:58, 10 юли 2020
  Проверка и на водомери в жил.блокове, с така наречените и обособени "Клубчета за отдих", в приземните етажи ! Успех !
 • 6
  Ко
  Колев
  4 0
  16:09, 10 юли 2020
  Приветствам позицията на Омбудсмана Ковачева. Къде са и какво ще кажат сега по въпроса тримата мишоци - депутати от ГЕРБ, които преди месец ни убеждаваха колко качествена вода пият хасковлии. И въобще как защитават интересите на съгражданите си.

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини