От х:

Днес в x:

24 °C

Мащабно изследване: Хидроксихлорохинът не предпазва от тежка форма на Ковид-19

Пациентите, лекувани с хлорохин или хидроксихлорохин, особено за автоимунни болести, не са по-малко засегнати от тежки форми на Ковид-19 по време на пандемията, съобщи АФП, позовавайки се на френско изследване.

Проучването е обхванало 55 000 души, на които тези медикаменти са изписвани безплатно за болести като лупус и ревматоиден артрит.

То "не насочва към превантивна роля на продължително използваните синтетични противомаларийни препарати спрямо риска от хоспитализация, интубация или смърт заради Ковид-19".

Макар и изследването да е само наблюдателно, изводите от него не са в полза на използването на тези медикаменти профилактиично за предотвратяване на Ковид-19, дори и за най-рисковите групи, извън клиничните изпитания.

Изследването е направено от Епи-фар - структура, обединяваща френската Агенция по лекарствата и здравното осигуряване.

Повечето клинични изпитания с хидроксихлорохина бяха прекратени в края на май след публикуването на резултати от изследване в сп. "Лансет". Статията по-късно беше изтеглена. През юни беше публикувано и британско изследване, според което от лекарството няма полза за болните от Ковид-19. /

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини