От х:

Днес в x:

19 °C

644 нови заглавия попълват фонда на Хасковската библиотека

644 нови заглавия на 73 издания ще попълнят фонда на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Финансирането е по спечеления проект на просветното средище по програма на Министерството на културата. Общият финансиращ ресурс по проекта е 1 млн. лв. и е насочен към Националната библиотека, регионалните и общински библиотеки. Подадени са 44 проекта от страната, 36 от тях са одобрени. 

В региона на Хасково пари за нови заглавия ще получат още Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград и общинската библиотека в Свиленград.

Одобреният финансов ресурс за Регионалната библиотека в Хасково е 25 хил. лева.

В заявката ще бъде включена разнообразна литература-поезия, художествена литература, научно-популярна, учебно-помощна, както и много детски заглавия, уточни директорът на Библиотеката Кирилка Страшникова. 

26 % от новите заглавия, които ще бъдат в наличност след около месец, са на български автори и са издадени в рамките на последната година. Повечето от заглавията, които ще бъдат поръчани, са съобразени с тези, посочени в читателската книга за откази. В нея посетителите на библиотеката отбелязват книги, които са търсили, и които отсъстват от фонда, поясни Страшникова. 

Освен заемните в библиотеката вече  работят и  читалните при всички мерки за здравна сигурност. В тях обаче престоят не може да е повече от час и се влиза задължително с предпазна маска. Според инструкциите не се позволява работа с компютрите. 

С оглед на здравните мерки срещу разпространението на коронавируса в читалните не може да се преглежда периодичният печат, тъй като по регламент всяко четиво на хартиен носител трябва да престои 72 часа на специално място преди да бъде взето от следващия читател.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ка
  Карталов
  3 -1
  16:25, 6 юли 2020
  Хари Потър ли е най търсената книга. А от Леда Милева има ли нещо за децата в тая библиотека, таселена от прозападни джендъри.
 • 2
  Гр
  Гражданин
  1 -2
  17:35, 6 юли 2020
  Ей Маргаритке, не ви ли омръзна с ваш доктор Николай все да ви изтипосват я по снимки, я по местната кабеларка, ееееей, вие ли сте най- известните в това Хасково бе, мерак та мерак!
 • 3
  Гр
  Гражданка
  2 0
  21:27, 6 юли 2020
  Марги, а нещо от козметиката има ли, каталог за парфюми, червила, крем-дневен, нощен?

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини