От х:

Днес в x:

12 °C

644 нови заглавия попълват фонда на Хасковската библиотека

644 нови заглавия на 73 издания ще попълнят фонда на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Финансирането е по спечеления проект на просветното средище по програма на Министерството на културата. Общият финансиращ ресурс по проекта е 1 млн. лв. и е насочен към Националната библиотека, регионалните и общински библиотеки. Подадени са 44 проекта от страната, 36 от тях са одобрени. 

В региона на Хасково пари за нови заглавия ще получат още Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград и общинската библиотека в Свиленград.

Одобреният финансов ресурс за Регионалната библиотека в Хасково е 25 хил. лева.

В заявката ще бъде включена разнообразна литература-поезия, художествена литература, научно-популярна, учебно-помощна, както и много детски заглавия, уточни директорът на Библиотеката Кирилка Страшникова. 

26 % от новите заглавия, които ще бъдат в наличност след около месец, са на български автори и са издадени в рамките на последната година. Повечето от заглавията, които ще бъдат поръчани, са съобразени с тези, посочени в читателската книга за откази. В нея посетителите на библиотеката отбелязват книги, които са търсили, и които отсъстват от фонда, поясни Страшникова. 

Освен заемните в библиотеката вече  работят и  читалните при всички мерки за здравна сигурност. В тях обаче престоят не може да е повече от час и се влиза задължително с предпазна маска. Според инструкциите не се позволява работа с компютрите. 

С оглед на здравните мерки срещу разпространението на коронавируса в читалните не може да се преглежда периодичният печат, тъй като по регламент всяко четиво на хартиен носител трябва да престои 72 часа на специално място преди да бъде взето от следващия читател.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ка
  Карталов
  3 -1
  16:25, 6 юли 2020
  Хари Потър ли е най търсената книга. А от Леда Милева има ли нещо за децата в тая библиотека, таселена от прозападни джендъри.
 • 2
  Гр
  Гражданин
  1 -2
  17:35, 6 юли 2020
  Ей Маргаритке, не ви ли омръзна с ваш доктор Николай все да ви изтипосват я по снимки, я по местната кабеларка, ееееей, вие ли сте най- известните в това Хасково бе, мерак та мерак!
 • 3
  Гр
  Гражданка
  2 0
  21:27, 6 юли 2020
  Марги, а нещо от козметиката има ли, каталог за парфюми, червила, крем-дневен, нощен?

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини