От х:

Днес в x:

В Хасково е първата изложба на художника Иван Милев, чийто образ е на петолевката

    Левент Халил е един от новите кадри на Регионалния исторически музей в Хасково.

    Той е на длъжност екскурзовод, но работи и по изследователската дейност в музея. Щатът му е осигурен чрез  финансовия механизъм на европейското икономическо пространство по проект на  Регионалния исторически музей на Хасково,  "Алианс за регионално сътрудничество и развитие" и исландска организация. През 2018 година е завършил българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

    Учителствал е година в две от елитните гимназии на Хасково. Преди това има две рецензии в престижното литературно списание „Страница“. Автор е на рецензия върху повестта на Чавдар Ценов „Старецът трябва да умре“, която публикува по покана на Младен Влашки и на Гергина Кръстева, негови преподаватели и част от ред колегията на списанието.

    Вторият му рецензионен труд е по романа на психиатърката Евелина Ламбова -Йекер „В името на живота“.

    Понеже има интерес към историята и това, което се е случвало в миналото, като част от екипа на Регионалния исторически музей в Хасково, младият филолог се е заел да популяризира и припомня интересни факти, свързани с културно-историческия живот на Хасково и региона.

    Когато научните работници, журналисти или изследователи публикуват своите текстове, понякога във времето трудът им се забравя, а има толкова интересни факти, които си заслужава да знаем и помним. Те трябва да бъдат актуализирани и поднесени отново по подходящ начин към съвремието и новото поколение. Да се популяризират и да достигат до повече хора, споделя Левент Халил. Затова е и стремежът му е да поизтупа от праха тези любопитни нюанси. В тази посока припомня и един от любопитните факти, до които се е докоснал, като част от екипа на музея и четейки за общата история на града.

    Попада на статия на Тилко Тилев, публикувана в емблематичния за Хасково вестник “Новинар юг“ в брой от 2008 година. В нея авторът разказва за първата изложба на големия български художник и сценограф, един от основните представители на българския сецесион- Иван Милев, чийто лик е на днешната потолевка. Образът на отишлия си преди да навърши 30 години художник, се появява на копюрите през 1999 година.

    Иван Милев завършва педагогическа гимназия в Казанлък, след това учителства в с.Горски извор.

    Той представя художествения си талант пред широката публика за първи път в Хасково.

    Първата му изложба е през 1920 година в Кирковото училище в града. Тя става факт благодарение на писателя хуморист, сатирик и журналист Тома Измирлиев, брат на Христо Смирненски, който по това време е командирован от София в Хасково. И по-точно благодарение на неговия тъст, тъй като Измирлиев открива любовта и става хасковски зет, живее в града във времето между 1922 и 1932 година.

    Изложбата на Иван Милев се е състояла през април 1920 година.

    Тя бележи сериозен успех, много от картините са продадени. Има само две репродукции, които са запазени от нея-“Клокотница" и "Асеновата крепост", припомня Левент Халил и допълва, че тези две произведения на художника са отпечатани през 1932 година на картички по повод отбелязването на 700-годишнината от Клокотнишката битка.

    Виждаме, че Тилко Тилив е отбелязал тази нишка на присъствие на големия български художник в Хасково. Веднага след като прочетох тази статия, реших да припомня информацията в социалните мрежи. Има широк отзвук, доста хора правят коментари по нея. И това ме радва, защото така се съживяваме спомените за старо Хасково.

    А това припомняне е като жест към обществеността, към хора от региона, защото има терен за дообогатяването на историята, ако се появят хора, които разполагат с артефакти или пазят спомени от разкази на предците си от тези времена, от тази първа изложба на Иван Милев, за живота и дейността на Измирлиев.

    Важно е такива истории, разказани някога, да се припомнят на хасковци, защото, дори и да звучи клиширано, те са повод за гордост, смята Левент Халил. Той е убеден, че разделеността на център и периферия в културата, която съществува, е нечестна.

    В периферията, в провинцията, също има богата култура и в годините, и сега, казва той.

    И от темата за старите времена и затова как Иван Милев е свързан с хасковския край, Левент Халил напомня за традициите на литературните дни „Южна пролет“ , които през 2022 г. отбелязаха половин век съществуване.

    „Литературните дни и конкурса за дебютанти, които хасковската общественост и местни власти поддържат и до днес, са също повод гордост. Те са трамплин за много от големите съвременни писатели, които са били участници в тях и Хасково е дало сцена за първите им изяви, точно както в история за началото на израстването на Иван Милев“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини