От х:

Днес в x:

В библиотеката откриха изложба „155 години от рождението на Пенчо Славейков“

    Изложба „Пенчо Славейков – 155 години от рождението на поета“ бе открита днес във фоайето на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

    Изложбата включва събрани и избрани произведения на автора, самостоятелни издания на отделни творби, CD с поезия и проза, спомени за него. Интерес представляват статиите на Александър Паскалев за творчеството на Славейков, поместени в списание „Страници за всички“ от 1932 година и поместени публикации за него в списание „Златорог“ от 1921 и 1932 година.

    Акцент е и издадената през 1949 година епична поема „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература от шведския професор Йенсен (превел поемата). Ненавременната смърт на автора осуетява номинацията. Тук е и издадената от Александър Паскалев „Книга за песните“, която съдържа неиздадени приживе български народни песни, подбрани от автора. Включено е и луксозното издание на „И сенките ни тихо ще се слеят“ - книга на издателство „Персей“ със стихове на Мара Белчева и Пенчо Славейков, които разкриват духовната връзка помежду им. Изложен е и най-добрият портрет на поета, рисуван от Никола Михайлов. Представени са материали за принадлежността на Пенчо Славейков към литературния клуб „Мисъл“ и неговия орган списание „Мисъл“, време в което той става литературен кръстник на Яворов.

    Изложбата откри директорът на библиотеката Кирилка Страшникова, която припомни живота и делото на поета.

    Събитието уважи заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева.

    Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ посвещава изложбата и на 68-годишнината от основаването на библиотеката, която се отбелязва на 29 април, заяви Кирилка Страшникова. По този повод до края на месец май са предвидени и други културни събития.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ко
      кокошките
      8 -3
      12:14, 27 апр 2021
      защо не са на 2 метра отстояние?!
    • 2
      Пе
      Петков
      14 -7
      12:43, 27 апр 2021
      Тези лели са далече от заразата в Малево. Лесна е тяхната по-цял ден само се разхождат по центъра. Ама така са научени от ГЕРБ , работа да не подхващат.
    • 3
      Ст
      Станимир
      9 -7
      16:47, 27 апр 2021
      Тези библиотекарки по цял се разхождат по центъра.
    • 4
      'Уйчо
      7 -4
      18:34, 27 апр 2021
      Ми като няма кой да им "опъва шортите" всеки ден на библиотекарките ще обикалят,какво друго да правят:)))))
    • 5
      Ло
      логика
      3 0
      16:29, 28 апр 2021
      ако сестра ти е ПР на губернатора, а после и на кмета, ставаш от воле зам.кметица, но трябва да гледаш умно, все едно че разбираш
    Последни новини