От х:

Днес в x:

Сбогуваме се с Adobe Flash, този път наистина

Преди три години, много след възхода (и падението) на Flash, Adobe обяви, че ще спре да поддържа приставката. Тогава обаче не бе спомената конкретна дата. Сега вече имаме тази информация – 31.12.2020 г. Все пак това не означава, че тя ще бъде заличена, а ще спрат ъпдейтите, а с времето ще изчезне и от последните сайтове, които я ползват.

Може би по-младите поколения изобщо не са запознати с Flash (или Macromedia Flash, както се наричаше, преди Adobe да го закупят през 2005 г.). В края на 90-те и след началото на новия век огромни секции в интернет разчитаха на него да предостави интерактивност в сайтовете под формата на анимации, игри и дори видеа. В интерес на истината в ранните си дни YouTube също разчиташе на Flash за стриймването на видеа.

Това беше и предшественикът на по-мощни open-source платформи като HTML5 и CSS 3. Нуждата от по-добре адаптирани за мобилни устройства приставки и многото проблеми със сигурността белязаха началото на края на Flash. Друга причина за краха бе отворено писмо на Стив Джобс от 2010 г., в което той обяснява защо продуктите на Apple няма да използват Flash.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини