От х:

Днес в x:

0 °C

Полският Холивуд - историята на източноевропейските основатели на Холивуд Сам Голдуин, Луис Б. Майър и братя Уорнър

Изображение 1 от 3

  Документалният филм на Павел Фердек „Полският Холивуд“ е едно дълбоко лично пътешествие из Америка, в което режисьорът тръгва по стъпките на източноевропейските основатели на Холивуд. Сам Голдуин, Луис Б. Майер и братя Уорнър са само част от полските евреи, емигрирали в Щатите в търсене на благодатни условия за сбъдване на големите си мечти. Без тях съвременната фабрика за мечти Холивуд може би пак щеше да съществува, но определено нямаше да бъде същата. Оригиналната продукция на HBO Европа е с премиера на 18 юни в HBO GO и във вечерта за документалистика по HBO от 22:30 часа.

  „Полският Холивуд“ е универсална история за смелостта и решителността да реализираш големите си мечти. Роден в малко село, еврейският обущар Бенджамин Врона емигрира със семейството си в САЩ през 1886 г. Променя името си от Врона на Уорнър, а малко повече от двадесет години по-късно синовете му създават известното филмово студио Warner Bros. Междувременно през 1895 г. шестнадесет годишният Шмуел Гелфиш преминава пеша близо 1500 километра до френския пристанищен град Кале и оттам се отправя за Ню Йорк. Двадесет и седем години по-късно, вече наричан Самюъл Голдуин, той е известен като един от създателите на първия игрален филм, сниман в Холивуд, “The Squaw Man” от 1913, и като продуцент и създател на едни от най-големите филмови компании.

  „Истина ли е това, което казват - всички холивудски магнати произхождат от зона в радиус от 500 км около Варшава. Защо? - "Това е въпросът!" - отговаря Грегъри Ор, внукът на Джак Уорнър, в документалния филм. Павел Фердек се опитва да открие тайната на успеха на полските имигранти в САЩ и да разкрие най-дълбоките мистерии на Холивуд. Той достига до изтъкнати съвременни продуценти - също имигранти, които разкриват как са се реализирали във „фабриката за мечти“. Той иска да разбере методите на пионерите на киното и да открие дали съществува универсална формула за успех. Като не само се стреми да разкаже историята им, но и иска да я преживее. Какви са шансовете му, ако не познава никой в Холивуд? Ще успее ли и той да реализира холивудската си мечта? Проследете пътешествието му в 84 минути и се потопете в приключението.
  „Полският Холивуд“ е копродукция на HBO Европа, East Beast, EBH Polska и Мазовски културен институт, с подкрепата на Полския филмов институт. Филмът откри филмовия фестивал в Краков през 2020 г. и получи специално споменаване на заключителната гала. Продуценти са Малгожата Козиол за East Beast, а за HBO Europe Изабела Лопух и Ханка Кастелицова, директор документални продукции за централна Европа.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
  28 яну 2021
  Последни новини