От х:

Днес в x:

18 °C

Българският културен институт във Варшава стартира проекта "Четем Вазов"

От 9 юни във фейсбук, на страницата на Българския културен институт във Варшава, стартира поредица публикации с изпълнения на произведения или откъси от творби на Иван Вазов на полски език. Те са част от проект, с който Институтът отбелязва 170-тата годишнина от рождението на именития ни поет и писател. Директорът на БКИ - Калина Станчева разказа за инициативата и нейната реализация, като подчерта и „първомайската следа“ в осъществяването ѝ – участието на нашия съгражданин д-р Петър Лянгузов – филолог, преводач, специалист по западнославянски езици.

Калина Станчева е директор на Българския културен институт във Варшава от 2014 година. През 2011 година, докато е директор на програма „Хоризонт“ на БНР, е отличена от посланика на Република Полша у нас - Лешек Хенсел, за работата ѝ като кореспондент  и единствен български журналист, информиращ за събитията в Полша през периода 2003 – 2007 година. 

„Както всички културни институции - разказа госпожа Станчева - така и Българският културен институт във Варшава е затворен за преки контакти от месец март, но работи на ниво интернет. Затова решихме да направим една онлайн поредица „Четем Вазов“.“

На български би звучало като „Вазови четения“, но на полски преводът е по-скоро „Четем Вазов“. Младежи, бъдещи актьори от Варшавската театрална академия, и студенти от НАТФИЗ, от класа на доц. Пенко Господинов, изпълняват произведения от Вазов – на полски и български със субтитри. Публикациите ще се редуват като започват от 9 юни и ще продължат до датата  9 юли, когато се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.

Целта на БКИ-Варшава е повече хора в Полша да научат за, несъмнено, големия български интелектуалец, а за нашата общност във Варшава артистичното четене би било едно приятно преживяване.  Това е смисълът на работата на българските институции зад граница – да умножат  информираността на местната общност за България и за българската културата. В този случай главната цел е повече поляци да научат за България – „… Не само за плажовете,  за виното и розите, а и за другите ни ценни неща“.

За „първомайската следа“ в проекта Калина Станчева сподели: „Подборът на текстовете бе направен от вашия добър съгражданин (от Първомай) Петър Лянгузов“. Консултант е видната българска експертка проф. Клео Протохристова.  Те избраха произведения, които да бъдат понятни за полската аудитория: поеми, стихове, откъси от исторически, героични и романтични творби. Използвани са преводи, които вече съществуват и се пазят в библиотеки в Полша.

Към проекта артистите от Театралната академия се отнесоха професионално, четат с разбиране и желание, но предстои да се види реакцията на публиката, защото все още е рано да се търси отзвук и ефект.

През последните години служители в полското посолство поздравяват България със стихове за национални и официални празници. Това е начинание на посолството. Госпожа Станчева отбеляза, че е готова да подкрепи евентуална релевантна инициатива от страна на българското посолство.

Оставаме с надежда за успех на Българския институт при популяризирането на творчеството на Иван Вазов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини