От х:

Днес в x:

Общината разпространи указания за разделно събиране на отпадъците

Общинска администрация Първомай разпространи Указания за разделно събиране на отпадъци от опаковки за търговските обекти. Препоръките се раздават на собствениците на магазини срещу подпис.

Ресорният зам. –кмет Ружди Салим каза, че това се налага след многобройни сигнали на граждани, че цветните контейнери за събиране на опаковки бързо се запълват с кашони и други опаковки от търговските обекти. Това създава проблем не само защото гражданите не могат да ги ползват, а и защото препълнени контейнерите представляват неприятна гледка, а нерядко и вятърът разнася съдържанието им.

Основното, на което се набляга в указанията е, че преди изхвърлянето на опаковките, те трябва да бъдат смачкани или сгънати, така че да се намали обемът им до минимум. На собствениците се препоръчва в случай, че са образували повече отпадъци от обичайното, да ги сгънат и да ги съхраняват в обекта си, а в деня на обслужването по график, да ги изнесат сгънати и по възможност завързани до контейнерите за разделно събиране. Друга препоръка е се договорят с дружество, което притежава разрешение за дейности с отпадъци, което да изкупува опаковките.

По думите на зам.-кмета част от препоръките се отнасят и до гражданите. Все още много малък процент от тях използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Практика е там да се изхвърля био маса и битов отпадък. 

Отправя се призив за повече съзнание. Разделното събиране на отпадъците е отговорно решение с принос към природата и икономиката на страната ни. За мнозина разделното събиране на опаковките е новост, но това е първата стъпка към зелена и чиста околна среда, изискваща минимум средства и усилия.

Припомняме, че разделното събиране е задължително по Закон. В Първомай има осигурени  149 съда за разделно събиране на опаковки, с общ обем 167 820 л. Контейнерите са два вида – жълти и зелени.

В жълтите контейнери се събира хартия, пластмаса и метал.  Хартиените отпадъци от опаковки са: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.Пластмасовите опаковки, които можете да изхвърляте разделно са: Полиетиленово фолио (найлон), пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и др. козметични продукти; найлонови пликове и торбички. Забранено е изхвърлянето на пластмасови опаковки, съдържащи опасни вещества. Металните опаковки, които можете да изхвърляте разделно са кенове от напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др. козметични продукти, метално фолио; всякакви видове капачки – от буркани и шишета. Преди да изхвърлите опаковките, трябва да изпразним съдържанието им, да ги смачкаме с цел намаляване на обема.

В зелените контейнери се изхвърля стъкло: всякакви видове буркани от консервирани и детски храни; бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки; шишета и флакони от козметични продукти; други стъклени опаковки, които не съдържат опасни вещества.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини