От х:

Днес в x:

14 °C

Пандемията е дала тласък в развитието на телемедицината по света

Само за няколко седмици пандемията от Ковид-19 е дала мощен тласък в развитието на телемедицината, тази която се осъществява дистанционно с помощта на новите технологии,предаде Франс прес.

При нормални обстоятелства осъществяването на подобен скок би отнело години. Поставянето под редпазни мерки на половината човечество и страхът от предаване на заразата увеличиха по невиждан начин медицинските консултации с помощта на видео приложения и мобилни устройства.

Най-радикалните промени в това отношение настъпиха при общопрактикуващите лекари, които много често се оплакваха от недостиг на медицински предпазни средства срещу вируса SARS-CoV-2 .

"При общопрактикуващата медицина бяха наблюдавани значителни промени в начина , по който медиците и техните екипи се грижеха за пациентите си по време на епидемията. Скоростта, с която настъпиха тези промени, наистина бе забележителна", коментира Мартин Маршъл, председател на съсловната организация "Роял колидж", обединяваща британските общопрактикуващи лекари.

С напредването на пандемията в много страни националните правила бяха адаптирани или смекчени така, че дистанционните консултации да се превърнат в масова практика. Във Франция социалното осигуряване с мъка изплащаше разходите за прохождащата телемедицина през 2018 . Но две години по-късно пандемията подейства като мощен ускорител на това направление. От 10 хиляди в началото на март, дистанционните консултации се увеличиха експоненциално до 1 милион в средата на май, с пик от 1,1 милиона през втората седмица на април 2020 г. Ритъмът се е запазил и при отпадането на ограничителните мерки, тъй като телемедицината позволява да се съкрати чакането за прием в медицинските кабинети, удължено от строгите хигиенни мерки и закъсненията, натрупани по време на карантинния период.

В САЩ всички ограничения пред достъпа до дистанционни консултации бяха вдигнати, както и някои правила за опазване на личните данни. Във Великобритания по време на пандемията по-голямата част от всекидневните медицински консултации са били осъществени от разстояние.

Прогрес на телемедицината беше наблюдаван и в Индия, на която се падат 8,6 професионални медици на 10 хиляди души. Като се има предвид, че лекарското съсловие е съсредоточено предимно в градовете, а в Индия 70 процента от населението обитава селските райони, прогресът е обнадеждяващ. Епидемията принуди индийските власти да смекчат правилата, засягащи дистанционните консултации. В страната набързо се наложиха 18 центъра за телемедицина, които осигуриха скок в броя на прегледите на пациенти, живущи извън големите градски центрове. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини