От х:

Днес в x:

Паспортна служба ще работи и в неделя заради изборите

МВР ще съдейства на всички български граждани с изгубени или невалидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в парламентарните избори на 5 юли, информират от областната дирекция на полицията в Хасково. Звената за издаване на документи за самоличност ще работят с увеличено натоварване в седмицата преди изборите и на пълен работен ден от 08.00 до 18.00 ч. на 4 и 5 юли.

МВР напомня на гражданите, желаещи да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители за 41-вото Народно събрание на 5 юли, да проверят наличността и валидността на личните си карти, с оглед – своевременната им подмяна в случай на изгубване, изтекла валидност или промяна на личните данни – имена, постоянен адрес и др. Това се отнася особено за младежите, които ще гласуват за първи път, тъй като първата лична карта е със срок на валидност 4 години. Те трябва на всяка цена да проверят валидността на документа си, и ако срокът му на валидност е изтекъл или изтича в дните преди 5 юли да се явят в звената "Български документи за самоличност", за да го подменят.

В седмицата преди изборите е създадена необходимата организация, за ускорено издаване на личните карти на граждани, чиито документи за самоличност са изгубени, унищожени, с изтекла валидност или заявленията за издаване на личната им карта са в процес на обработка. При невъзможност новата лична карта да бъде издадена до края на работния ден на 03.07.2009г., гражданите с изгубен, унищожен, повреден или невалиден документ за самоличност (лична карта или валиден граждански зелен паспорт за хората, родени преди 1931 г.) ще могат удостоверят самоличността си пред изборната комисия с удостоверение, издавано безплатно от ОД МВР или РПУ, независимо от техния постоянен адрес. Молби за издаване на такива удостоверения, придружени от изброените по-долу документи ще се приемат след лично явяване и подаване на заявление за издаване на документи за самоличност в звената "Български документи за самоличност" в ОД МВР- Хасково и РПУ в областта от 08.30 до 17.30 ч. в дните от 30 юни до 4 юли и от 8.00 до 15 часа на 5 юли. От 15.00 до 17.00 ч. в изборния ден, молби за удостоверения ще се приемат само в група "Български документи за самоличност" в ОД МВР- Хасково. Необходими документи за издаване на удостоверения:

• Валиден документи за самоличност (паспорт, свидетелство за управление на МПС, удостоверение за раждане)

• Декларация по чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските документи за самоличност , осигурена безплатно в звената "Български документи за самоличност"

• Заявление за издаване на нова лична карта (като се заплаща и съответната такса за издаването й)

• Актуална снимка (ако лицето не е притежавало документи за самоличност от новия образец, следва да представи две снимки и удостоверение за постоянен адрес от съответната община)

Удостоверенията за загубен/откраднат/унищожен документ за самоличност (лична карта или граждански паспорт ) ще се връчват до 18 часа на 5 юли. Те са с валидност до приключване на изборния ден и се издават, за да послужат само пред секционната избирателна комисия. Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини