От х:

Днес в x:

8 акта за неволно предизвикани пожари са наложени в Хасковско през 2019 г.

    Със започване на пожароопасния сезон, от Районната противопожарна служба в Хасково призоваха гражданите да спазват мерките за пожарна безопасност и защита на населението.

    По време на пожароопасния сезон е забранено паленето на открит огън, както и извършването на огневи работи в близост до горските територии на разстояние не по-малко от 100 метра.

    „Важно е хората, които пребивават в горските територии да спазват строги мерки за пожарна безопасност – да палят огън само на обособените за целта места, както и да изхвърлят горими отпадъци само на обособени за целта места“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба.

    Санкциите за умишлено палене на сухи треви са от 200 до 2000 лева. При възникване на пожар в гората, вследствие на умишлено запалено стърнище е от 500 до 5000 лева. И в двата случая е предвидено наказание с лишаване от свобода до 3 години.

    Важно е собствениците на имоти да разчистят сухите треви около и в тях, тъй като по този начин ще прекъснат пътя на разпространение на огъня при един евентуален пожар.

    „Много често в областта имаме пожари, причинени от подобно разчистване, което завършва със запалване на сухите треви и храсти. Това е забранено. При силен вятър огънят с лекота се разпространява към съседни имоти, което довежда до изгарянето на селскостопански постройки, жилищни сгради“, категоричен е инспектор Бекяров.

    Когато човек забележи пожар в горски територии, незабавно трябва да подаде сигнал на спешния телефон 112, за да може пожарникарите да реагират по-бързо. „Пожарът най-лесно се ликвидира още в началния етап на неговото развитие“, казаха от хасковската противопожарана служба. Забранено е и изхвърлянето на незагасени фасове и стъклени бутилки, които могат да изиграят ролята на лупа и да предизвикат пожар. Не трябва да се позволява достъпа на деца до запалки и кибрити, тъй като детската игра с огън е честа причина за пожари.

    Миналата година в Хасковска област е имало 1437 пожара, от които 325 са с преки материални загуби. През 2019 година са съставени 43 акта. 21 от тях са наложени от служители на Районната служба в Хасково, под чието подчинение са участъците в Минерални бани и Стамболово. От тях: 10 акта са за пожарогасители в обкети – липса, недостатъчен брой или непроверени, 8 акта за неволно предизвикани пожари и 3 акта в графа „други“, което най-често е липса на документи по пожарна безопасност или нарушаване на мерките за пожарна безопасност – например препречване на пътища за евакуация, сред които е съхранение на горими материали като мебели оставени на стълбище в жилищна сграда.

    От началото на 2020 година са наложи 9 акта от Районната противопожарна служба в Хасково – 1 за предизвикан пожар, 2 за възпрепятстване на пътища, 5 за пожарогасители и 1 акт за няколко нарушения на мерките за пожарна безопасност.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Хи
      Хименка
      15 0
      15:16, 19 май 2020
      Гледам няма коментар . Браво Весе!
    • 2
      Ху
      хуйчец
      0 -10
      21:16, 19 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ге
      Георги
      1 -12
      06:57, 20 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Пе
        Петър Иванов
        15 0
        07:51, 20 май 2020
        Ела да видиш колко лесно е в пожарната. Как трябва да събираш разчленени хора по катастрофи, да носиш разложени трупове забравени и престояли с месеци, да се тровиш редовно с разнообразието от отровни газове отделяни при горенето и да се сблъскваш с човешкото страдание. Трябва да свикнеш и с миризмата на изгорели хора. Ела да усетиш стреса при всяко едно позвъняване на спешния телефон, когато не знаеш къде отиваш и дали ще се върнеш. Ела да видиш, че Чернобил не е само сериал, а всеки месец се налага да мериш радиоактивни товари на границата, въпреки че си си взел дозата за години напред. Ела да усетиш каква е тръпката да влезнеш в горяща кухня и газовата бутилка да гръмне, но с това може да не свикваш, при грешка само веднъж ще ти се случи. Ела да спасяваш заклещени в смачкани автомобили, докато хората в колите от двете платна не ти помагат, а са извадили телефоните да те снимат и критикуват. Бензина е разлят навсякъде и газовата бутилка е спукана, а ти режеш метала. Повече от 70 % от действащите пожарникари са с различни заболявания причинени от характера на работата им ...
    Последни новини