От х:

Днес в x:

22 °C

8 акта за неволно предизвикани пожари са наложени в Хасковско през 2019 г.

  Със започване на пожароопасния сезон, от Районната противопожарна служба в Хасково призоваха гражданите да спазват мерките за пожарна безопасност и защита на населението.

  По време на пожароопасния сезон е забранено паленето на открит огън, както и извършването на огневи работи в близост до горските територии на разстояние не по-малко от 100 метра.

  „Важно е хората, които пребивават в горските територии да спазват строги мерки за пожарна безопасност – да палят огън само на обособените за целта места, както и да изхвърлят горими отпадъци само на обособени за целта места“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба.

  Санкциите за умишлено палене на сухи треви са от 200 до 2000 лева. При възникване на пожар в гората, вследствие на умишлено запалено стърнище е от 500 до 5000 лева. И в двата случая е предвидено наказание с лишаване от свобода до 3 години.

  Важно е собствениците на имоти да разчистят сухите треви около и в тях, тъй като по този начин ще прекъснат пътя на разпространение на огъня при един евентуален пожар.

  „Много често в областта имаме пожари, причинени от подобно разчистване, което завършва със запалване на сухите треви и храсти. Това е забранено. При силен вятър огънят с лекота се разпространява към съседни имоти, което довежда до изгарянето на селскостопански постройки, жилищни сгради“, категоричен е инспектор Бекяров.

  Когато човек забележи пожар в горски територии, незабавно трябва да подаде сигнал на спешния телефон 112, за да може пожарникарите да реагират по-бързо. „Пожарът най-лесно се ликвидира още в началния етап на неговото развитие“, казаха от хасковската противопожарана служба. Забранено е и изхвърлянето на незагасени фасове и стъклени бутилки, които могат да изиграят ролята на лупа и да предизвикат пожар. Не трябва да се позволява достъпа на деца до запалки и кибрити, тъй като детската игра с огън е честа причина за пожари.

  Миналата година в Хасковска област е имало 1437 пожара, от които 325 са с преки материални загуби. През 2019 година са съставени 43 акта. 21 от тях са наложени от служители на Районната служба в Хасково, под чието подчинение са участъците в Минерални бани и Стамболово. От тях: 10 акта са за пожарогасители в обкети – липса, недостатъчен брой или непроверени, 8 акта за неволно предизвикани пожари и 3 акта в графа „други“, което най-често е липса на документи по пожарна безопасност или нарушаване на мерките за пожарна безопасност – например препречване на пътища за евакуация, сред които е съхранение на горими материали като мебели оставени на стълбище в жилищна сграда.

  От началото на 2020 година са наложи 9 акта от Районната противопожарна служба в Хасково – 1 за предизвикан пожар, 2 за възпрепятстване на пътища, 5 за пожарогасители и 1 акт за няколко нарушения на мерките за пожарна безопасност.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Хи
   Хименка
   15 0
   15:16, 19 май 2020
   Гледам няма коментар . Браво Весе!
  • 2
   Ху
   хуйчец
   0 -10
   21:16, 19 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ге
   Георги
   1 -12
   06:57, 20 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Пе
    Петър Иванов
    14 0
    07:51, 20 май 2020
    Ела да видиш колко лесно е в пожарната. Как трябва да събираш разчленени хора по катастрофи, да носиш разложени трупове забравени и престояли с месеци, да се тровиш редовно с разнообразието от отровни газове отделяни при горенето и да се сблъскваш с човешкото страдание. Трябва да свикнеш и с миризмата на изгорели хора. Ела да усетиш стреса при всяко едно позвъняване на спешния телефон, когато не знаеш къде отиваш и дали ще се върнеш. Ела да видиш, че Чернобил не е само сериал, а всеки месец се налага да мериш радиоактивни товари на границата, въпреки че си си взел дозата за години напред. Ела да усетиш каква е тръпката да влезнеш в горяща кухня и газовата бутилка да гръмне, но с това може да не свикваш, при грешка само веднъж ще ти се случи. Ела да спасяваш заклещени в смачкани автомобили, докато хората в колите от двете платна не ти помагат, а са извадили телефоните да те снимат и критикуват. Бензина е разлят навсякъде и газовата бутилка е спукана, а ти режеш метала. Повече от 70 % от действащите пожарникари са с различни заболявания причинени от характера на работата им ...

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  04 авг 2020
  Последни новини