От х:

Днес в x:

16 °C

8 акта за неволно предизвикани пожари са наложени в Хасковско през 2019 г.

  Със започване на пожароопасния сезон, от Районната противопожарна служба в Хасково призоваха гражданите да спазват мерките за пожарна безопасност и защита на населението.

  По време на пожароопасния сезон е забранено паленето на открит огън, както и извършването на огневи работи в близост до горските територии на разстояние не по-малко от 100 метра.

  „Важно е хората, които пребивават в горските територии да спазват строги мерки за пожарна безопасност – да палят огън само на обособените за целта места, както и да изхвърлят горими отпадъци само на обособени за целта места“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба.

  Санкциите за умишлено палене на сухи треви са от 200 до 2000 лева. При възникване на пожар в гората, вследствие на умишлено запалено стърнище е от 500 до 5000 лева. И в двата случая е предвидено наказание с лишаване от свобода до 3 години.

  Важно е собствениците на имоти да разчистят сухите треви около и в тях, тъй като по този начин ще прекъснат пътя на разпространение на огъня при един евентуален пожар.

  „Много често в областта имаме пожари, причинени от подобно разчистване, което завършва със запалване на сухите треви и храсти. Това е забранено. При силен вятър огънят с лекота се разпространява към съседни имоти, което довежда до изгарянето на селскостопански постройки, жилищни сгради“, категоричен е инспектор Бекяров.

  Когато човек забележи пожар в горски територии, незабавно трябва да подаде сигнал на спешния телефон 112, за да може пожарникарите да реагират по-бързо. „Пожарът най-лесно се ликвидира още в началния етап на неговото развитие“, казаха от хасковската противопожарана служба. Забранено е и изхвърлянето на незагасени фасове и стъклени бутилки, които могат да изиграят ролята на лупа и да предизвикат пожар. Не трябва да се позволява достъпа на деца до запалки и кибрити, тъй като детската игра с огън е честа причина за пожари.

  Миналата година в Хасковска област е имало 1437 пожара, от които 325 са с преки материални загуби. През 2019 година са съставени 43 акта. 21 от тях са наложени от служители на Районната служба в Хасково, под чието подчинение са участъците в Минерални бани и Стамболово. От тях: 10 акта са за пожарогасители в обкети – липса, недостатъчен брой или непроверени, 8 акта за неволно предизвикани пожари и 3 акта в графа „други“, което най-често е липса на документи по пожарна безопасност или нарушаване на мерките за пожарна безопасност – например препречване на пътища за евакуация, сред които е съхранение на горими материали като мебели оставени на стълбище в жилищна сграда.

  От началото на 2020 година са наложи 9 акта от Районната противопожарна служба в Хасково – 1 за предизвикан пожар, 2 за възпрепятстване на пътища, 5 за пожарогасители и 1 акт за няколко нарушения на мерките за пожарна безопасност.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Хи
   Хименка
   15 0
   15:16, 19 май 2020
   Гледам няма коментар . Браво Весе!
  • 2
   Ху
   хуйчец
   0 -10
   21:16, 19 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ге
   Георги
   1 -12
   06:57, 20 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Пе
    Петър Иванов
    14 0
    07:51, 20 май 2020
    Ела да видиш колко лесно е в пожарната. Как трябва да събираш разчленени хора по катастрофи, да носиш разложени трупове забравени и престояли с месеци, да се тровиш редовно с разнообразието от отровни газове отделяни при горенето и да се сблъскваш с човешкото страдание. Трябва да свикнеш и с миризмата на изгорели хора. Ела да усетиш стреса при всяко едно позвъняване на спешния телефон, когато не знаеш къде отиваш и дали ще се върнеш. Ела да видиш, че Чернобил не е само сериал, а всеки месец се налага да мериш радиоактивни товари на границата, въпреки че си си взел дозата за години напред. Ела да усетиш каква е тръпката да влезнеш в горяща кухня и газовата бутилка да гръмне, но с това може да не свикваш, при грешка само веднъж ще ти се случи. Ела да спасяваш заклещени в смачкани автомобили, докато хората в колите от двете платна не ти помагат, а са извадили телефоните да те снимат и критикуват. Бензина е разлят навсякъде и газовата бутилка е спукана, а ти режеш метала. Повече от 70 % от действащите пожарникари са с различни заболявания причинени от характера на работата им ...

  Хороскоп за 20.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
  20 окт 2020
  Последни новини