От х:

Днес в x:

1 °C

8 акта за неволно предизвикани пожари са наложени в Хасковско през 2019 г.

  Със започване на пожароопасния сезон, от Районната противопожарна служба в Хасково призоваха гражданите да спазват мерките за пожарна безопасност и защита на населението.

  По време на пожароопасния сезон е забранено паленето на открит огън, както и извършването на огневи работи в близост до горските територии на разстояние не по-малко от 100 метра.

  „Важно е хората, които пребивават в горските територии да спазват строги мерки за пожарна безопасност – да палят огън само на обособените за целта места, както и да изхвърлят горими отпадъци само на обособени за целта места“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба.

  Санкциите за умишлено палене на сухи треви са от 200 до 2000 лева. При възникване на пожар в гората, вследствие на умишлено запалено стърнище е от 500 до 5000 лева. И в двата случая е предвидено наказание с лишаване от свобода до 3 години.

  Важно е собствениците на имоти да разчистят сухите треви около и в тях, тъй като по този начин ще прекъснат пътя на разпространение на огъня при един евентуален пожар.

  „Много често в областта имаме пожари, причинени от подобно разчистване, което завършва със запалване на сухите треви и храсти. Това е забранено. При силен вятър огънят с лекота се разпространява към съседни имоти, което довежда до изгарянето на селскостопански постройки, жилищни сгради“, категоричен е инспектор Бекяров.

  Когато човек забележи пожар в горски територии, незабавно трябва да подаде сигнал на спешния телефон 112, за да може пожарникарите да реагират по-бързо. „Пожарът най-лесно се ликвидира още в началния етап на неговото развитие“, казаха от хасковската противопожарана служба. Забранено е и изхвърлянето на незагасени фасове и стъклени бутилки, които могат да изиграят ролята на лупа и да предизвикат пожар. Не трябва да се позволява достъпа на деца до запалки и кибрити, тъй като детската игра с огън е честа причина за пожари.

  Миналата година в Хасковска област е имало 1437 пожара, от които 325 са с преки материални загуби. През 2019 година са съставени 43 акта. 21 от тях са наложени от служители на Районната служба в Хасково, под чието подчинение са участъците в Минерални бани и Стамболово. От тях: 10 акта са за пожарогасители в обкети – липса, недостатъчен брой или непроверени, 8 акта за неволно предизвикани пожари и 3 акта в графа „други“, което най-често е липса на документи по пожарна безопасност или нарушаване на мерките за пожарна безопасност – например препречване на пътища за евакуация, сред които е съхранение на горими материали като мебели оставени на стълбище в жилищна сграда.

  От началото на 2020 година са наложи 9 акта от Районната противопожарна служба в Хасково – 1 за предизвикан пожар, 2 за възпрепятстване на пътища, 5 за пожарогасители и 1 акт за няколко нарушения на мерките за пожарна безопасност.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Хи
   Хименка
   15 0
   15:16, 19 май 2020
   Гледам няма коментар . Браво Весе!
  • 2
   Ху
   хуйчец
   0 -10
   21:16, 19 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ге
   Георги
   1 -12
   06:57, 20 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Пе
    Петър Иванов
    14 0
    07:51, 20 май 2020
    Ела да видиш колко лесно е в пожарната. Как трябва да събираш разчленени хора по катастрофи, да носиш разложени трупове забравени и престояли с месеци, да се тровиш редовно с разнообразието от отровни газове отделяни при горенето и да се сблъскваш с човешкото страдание. Трябва да свикнеш и с миризмата на изгорели хора. Ела да усетиш стреса при всяко едно позвъняване на спешния телефон, когато не знаеш къде отиваш и дали ще се върнеш. Ела да видиш, че Чернобил не е само сериал, а всеки месец се налага да мериш радиоактивни товари на границата, въпреки че си си взел дозата за години напред. Ела да усетиш каква е тръпката да влезнеш в горяща кухня и газовата бутилка да гръмне, но с това може да не свикваш, при грешка само веднъж ще ти се случи. Ела да спасяваш заклещени в смачкани автомобили, докато хората в колите от двете платна не ти помагат, а са извадили телефоните да те снимат и критикуват. Бензина е разлят навсякъде и газовата бутилка е спукана, а ти режеш метала. Повече от 70 % от действащите пожарникари са с различни заболявания причинени от характера на работата им ...

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  21 яну 2021
  Последни новини