От х:

Днес в x:

Хасковската пожарна чака нова екипировка и техника, обявиха дни на отворените врати

    Областната противопожарна служба в Хасково очаква нова екипировка по проект. Трябва да бъдат доставени 36 комплекта лични предпазни средства – каски, ръкавици, кубикни с метална вложка и с твърдо бомбе. Екипировката трябва да бъде доставена скоро, заяви инспектор Веселин Бекяров, дни преди предстоящия професионален празник на пожарната – 14 септември. Той припомни, че преди около два месеца по същия проект областната противопожарна служба получи 3 високопроходими пикапа, предназначени за борба с низовите горски пожари и гасене на сухи треви. Те бяха разпределени в Районните служби в Хасково, Харманли и Свиленград. Всеки един от специализираните автомобили е оборудван с очила за нощно виждане и преносими термокамери. Чрез термокамерата може да се вижда през дима и да се локализира точното място на огнището при горски пожари. „Така димът, който прикрива горящата гора, изчезва напълно, когато погледнеш през камерата и виждаш къде е самото огнище, при което ликвидирането му става по-бързо. Помага и за издирване на хора в задимена гора“, поясни инспектор Бекяров. Всеки пикап има по два главни шланга, пет малки, 6 гръбни пръскачки, 12 комплекта лични предпазни средства. Автомобилите бяха доставени по проект „Повишаване на оперативния капацитет при горски пожари и подобряване превенцията от бедствия“ по програмата за трансгранично сътрудничество „България-Турция“ 2014 – 2020 г. На 12 октомври предстои 20 деца да заминат за участие в състезание в Одрин, където ще се проведат съвместни съревнования с деца от турския град, който е партньор по проекта.

    По друг проект в края на годината се очаква да бъде доставен още един специализиран автомобил за превоз на водни бариери срещу наводнения. Вероятно той ще се използва предимно за службата в Димитровград. В началото на следващата пък трябва да бъде доставен микробус с 3 дрона – два мултикоптера и един дрон тип малък самолет. Оборудването ще спомогне за потушаване на големите горски пожари, които са характерни за Хасковска област, каза още Бекяров.

    По повод предстоящия празник на противопожарната служба са организирани редица мероприятия. Акцент ще бъде доброволчеството и развитието на тази дейност в общините Хасково, Минерални бани и Стамболово, където има регистрирано собствено доброволно формирование, чиито членове предстои да бъдат обучени. Предвидена е учебна евакуация в детска градина „Щурче“ с демонстративна цел, занятия с рязане на автомобили – демонстрации за действия при катастрофи. До сряда са обявени дни на отворените врати, в които гражданите могат да разгледат службата и да се запознаят с професията пожарникар.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      S ченге
      2 -1
      13:54, 11 сеп 2018
      Мдаа...
      Ами до кога ще са на служба,БАШ началникът Николай Вълчев,П.Виденов и др.взимащи ПЕНСИИ и заплати,отгоре на това БАШ н-кът уреди и жена си на служба в Обл.Дирекция на МВР ?
      Това са резилици,това е дебелоочие,това е срам за службата и за ПАГОНА.НАВЕДЕТЕ ГЛАВИ ОТ СРАМ И СИ ИДЕТЕ !
    Последни новини