От х:

Днес в x:

Опашки пред библиотеките в Хасково в първия им работен ден

    Двете големи библиотеки в Хасково- Регионалната "Христо Смирненски" и тази в Читалище "Заря" отвориха вратите си днес за читателите след дълга пауза, свързана с извънредните мерки заради коронавируса.

    Още преди обед най-нетърпеливите почитатели на книгите пристигнаха, за да върнат и вземат четиво.

    И на двете места обаче се допускат хора само в заемните зали, читалните остават затворени. 

    И в двете библиотеки се работи при строги санитарни мерки, има и създадена организация за връщането и взимането на книгите.

    В регионалната библиотека "Христо Смирненски" окло 12 часа днес по обяд дори се натрупа опашка във фоайето.

    "Хората са нетърпеливи отново да се заредят с нещо добро за четене. А редовните ни посетители са стриктни и държат да върнат, това което са взели веднага след като е възможно", коментираха библиотекарките. Има доста книги вече,  които са избрани и запазени през интернет платформата на библиотеката. Те се подготвят и читателя само идва да си ги вземе за няколко секунди, без да е неоходимо да пребивава дълго време в помещението.

    Допускат се обаче читателите, които имат лични предпазни средства и след дезинфекция на място.

    Тези, които само връщат книги, имат достъп  единствено до фоайето, където ги оставят в кашони. В тях томовете ще престояват в хранилището 72 часа преди отново да бъдат върнати по рафтовете, обясни директорката на библиотеката Кирилка Страшникова. 

    В заемната за възрастни заедно могат да влязат до четирима читатели, а в детския отдел, за да си вземат книга се допускат наведнъж до трима души.

    Почти същата е и организацията в Библиотеката на читалище"Заря". До обяд от там са минали 19 души, за да оставят и вземат книга, посочи Петя Милушева. И в тази заемна се влиза само с ръкавици и маска, а екипът работи и с предпазни шлемове за лицето.

    Хората обаче се възмущават, че толкова дълго библиотеките са останали под ключ, а в същото време самолетите са продължили да летят, споделят читатели на библиотеката.

    От нея както за възрастни, така и за деца книги могат да се вземат оттук насетне всеки работен ден между 8.30 и 17.30 часа, без почивка.

    "Чете се всякаква литература и на различна тематика. Карантината не е направила четящите хора по-взискателни или пък по-лежерни  Тези, които предпочитат напечатаното слово не са започнали  да четата повече през онлайн изданията, защото усещането е различно,  макар и че достъпът до библиотеките беше преустановен", казват работещите в библиотеките.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини