От х:

Днес в x:

3 °C

Опашки пред библиотеките в Хасково в първия им работен ден

  Двете големи библиотеки в Хасково- Регионалната "Христо Смирненски" и тази в Читалище "Заря" отвориха вратите си днес за читателите след дълга пауза, свързана с извънредните мерки заради коронавируса.

  Още преди обед най-нетърпеливите почитатели на книгите пристигнаха, за да върнат и вземат четиво.

  И на двете места обаче се допускат хора само в заемните зали, читалните остават затворени. 

  И в двете библиотеки се работи при строги санитарни мерки, има и създадена организация за връщането и взимането на книгите.

  В регионалната библиотека "Христо Смирненски" окло 12 часа днес по обяд дори се натрупа опашка във фоайето.

  "Хората са нетърпеливи отново да се заредят с нещо добро за четене. А редовните ни посетители са стриктни и държат да върнат, това което са взели веднага след като е възможно", коментираха библиотекарките. Има доста книги вече,  които са избрани и запазени през интернет платформата на библиотеката. Те се подготвят и читателя само идва да си ги вземе за няколко секунди, без да е неоходимо да пребивава дълго време в помещението.

  Допускат се обаче читателите, които имат лични предпазни средства и след дезинфекция на място.

  Тези, които само връщат книги, имат достъп  единствено до фоайето, където ги оставят в кашони. В тях томовете ще престояват в хранилището 72 часа преди отново да бъдат върнати по рафтовете, обясни директорката на библиотеката Кирилка Страшникова. 

  В заемната за възрастни заедно могат да влязат до четирима читатели, а в детския отдел, за да си вземат книга се допускат наведнъж до трима души.

  Почти същата е и организацията в Библиотеката на читалище"Заря". До обяд от там са минали 19 души, за да оставят и вземат книга, посочи Петя Милушева. И в тази заемна се влиза само с ръкавици и маска, а екипът работи и с предпазни шлемове за лицето.

  Хората обаче се възмущават, че толкова дълго библиотеките са останали под ключ, а в същото време самолетите са продължили да летят, споделят читатели на библиотеката.

  От нея както за възрастни, така и за деца книги могат да се вземат оттук насетне всеки работен ден между 8.30 и 17.30 часа, без почивка.

  "Чете се всякаква литература и на различна тематика. Карантината не е направила четящите хора по-взискателни или пък по-лежерни  Тези, които предпочитат напечатаното слово не са започнали  да четата повече през онлайн изданията, защото усещането е различно,  макар и че достъпът до библиотеките беше преустановен", казват работещите в библиотеките.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини