От х:

Днес в x:

Изследват за Ковид-19 в Старческия дом в Хасково

    От днес започна плановото изследване за коронавирус в Старческия дом и в Дома за слепи в Хасково. На място е епидемиологът от РЗИ -Хасково д-р Снежана Иванова. 

    Първоначално пробите, които ще се изследват с PCR тестове в лабораторията в Стара Загора, се  взимат от персонала на заведенията, предстои да бъдат изследвани впоследствие и  домуващите.

     За днес по графика, спуснат от лабораторията, ще бъдат подадени най-много 90 проби за анализ, уточни шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. 

    В обхвата на изследването ще бъдат включени по график всички социални домове в областта. Само персоналът  в тях е около 330 души. 

    Хората, които работят в Старческия дом в Хасково- медицински сестри, физиотерапевти, трудотерапевти, хигиенисти, социални работници, администрация и охрана са общо 71 души, а в Дома за слепи-14. Домуващите в Старческия са 150, в заведението за незрящи-30.

    “Засега при нас няма никакви оплаквания от хора в дома”, коментира шефът на Старческия дом Пламен Кузманов. Той съобщи, че за последните два месеца, откакто коронавирусната инфекция се разви у нас, в Старческия дом дори отчитат два пъти спад на смъртните случаи в сравнение със същия период на предишни години.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ха
      хаха
      14 -6
      12:56, 5 май 2020
      Какви са тия малоумни инициативи като хората нямат никакви оплаквания? Търсите как да увеличите бройката на заболелите ли господа управляващи? Ще бъде голям майтап ако намерите заразени там.Това ще значи че вие сте ги заразили. От къде ви идват такива ненормални идеи ...
      • Ge
        gef
        6 -3
        14:06, 5 май 2020
        Много правилно. В Сърбия имаше умишлено заразени в такива домове.
    • 2
      Ми
      Мила
      10 0
      13:28, 5 май 2020
      По скоро изследваните мед сестри от градините дето ги пренасочихте там само и само да получават заплати Трябваше да отидат в болницата като искат да работят а не там да отбиват номер че работят
    • 3
      11
      11111
      10 -2
      14:00, 5 май 2020
      карантината свърши...сега тестваме...когато рибата мирише от главата ...хващаме се на работа от опашката...тествайте мед. и обслужващ персонал там ... в една затворена система заразата влиза отвън...къде сте учили и как медицина...тъй кто във Видинско ли беше старчески дом имало случай се сетихме и ние...това показва че няма програма ...график...яснота ...а се следват нареждания отгоре ...
    • 4
      Ча
      Чаги
      3 -5
      15:52, 5 май 2020
      Тия пенсии ги напускате с хлорна вар и мастило да не се разболяват.
      • 11
        11111
        2 -2
        16:08, 5 май 2020
        На четвърто място коронавирусът се внася от чужбина по малки села в различни части на страната от завръщащи се, дори вече болни българи, които търсят услугите на здравната ни система. Така, например, бе затворено Паничерево, Брестовица, а сега се очаква да има бум на заболяваемост в хасковските села, за които през последните дни бе съобщено за над 30 завърнали се от чужбина, най-вече от Нидерландия, някои постъпиха направо в болници, а според статистиката на Националния оперативен щаб град Хасково днес се изстреля с 4 нови случая само за ден.

        с вар ...нидерландците...дано побелеят....
    Последни новини