От х:

Днес в x:

10 °C

След добър резултат за алфа активност разрешават за пиене водата в Хасково

Трета поредна проба със стойности за уран във водата в норма, отчитат от ВиК- Хасково, съобщи шефът на водното дружество Тодор Марков.

Трите, направени последователни проби и анализирани от Басейнова дирекция-Пловдив са със съдържание на естествен уран под допустимата максимална стойност по изискване, която е  0,03 милиграма на литър.

Въпреки добрите резултати за изчистване на питейната вода, все още няма официално разрешение за ползването й, понеже се очаква показател от още една, последна проба. Тя е за алфа активност и е направена по предписание на РЗИ-Хасково. Изпратена е за изследване в акредитираната лаборатория в Бухово, от където се очакват резултатите през тази седмица.

“Бяхме готови да обявим официално, че водата от чешмите ни вече е чиста от уран и е годна за пиене още преди Великден, но ще се наложи да изчакаме и последната проба. Надавам се през тази седмица вече всичко да е готово”, посочи Тодор Марков.

Водната криза в Хасково продължава трета година. Водата от чешмите беше забранена за пиене и готвене, след като през 2017 година бяха засечени повишени стойности на уран в нея. Сагата започна да навлиза в позитивна фаза в началото на 2020 година с въвеждането през януари в експлоатация  на новоизградените  алтернативни кладенци. За тях правителството отпусна на Хасково близо 2 млн. лева.

Шефът на ВиК Тодор Марков увери и, че няма да бъде спирана водата на хората, които не могат да си плащат сметките в срок във времето на здравната криза. “И преди изчаквахме възможно дълго и давахме възможност за използване на механизмите за разсрочено плащане. А в този момент категорично няма да оставим никого на сухо, въпреки че и ВиК има сериозни сметки за плащане, като сумите за ток, например.”

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

 • 1
  АП
  А пари
  65 -9
  09:16, 4 май 2020
  А пари няма ли да връщате ,че плащахме 3год. вода негодна за пиене на цена от 3лв.!
  • Ха
   Хаха
   29 -6
   10:21, 4 май 2020
   Ами като не правите колективни искове ще мълчите и ще плащате роби..
  • До
   До ХаХа
   23 -4
   11:02, 4 май 2020
   Да си чул досега някой да е осъдил ВиК , Топлофикация и др. държавни монополи!
  • Ха
   Хасковлия
   11 -7
   12:23, 4 май 2020
   Хайде адвокатите, които следят форумите да се активират и да помислят върху този казус.
 • 2
  Ши
  Шикалка
  38 -7
  09:21, 4 май 2020
  Някой въобще пие ли от тая вода!и дали въобще ще пие!!!
  • Да
   Да,ама не
   25 -2
   10:28, 4 май 2020
   Какво ти пиене,тя е толкова хлорирана че зъбите си не можеш да измиеш,така вони!
 • 3
  Тва е бонус от Боци Маймуната че положението е уж... Виж коментара
  • 11
   11111
   13 -1
   12:32, 4 май 2020
   По над 2800 лева на депутат месечно
   Оказва се обаче, че в решението, взето в късните часове на 6 април, парламентаристите не са включили т. нар. „безотчетни пари“, които те получават всеки месец. Въпреки пунктуалното изреждане на членове и алинеи, по които те сами си отнемат възнагражденията, и управляващи, и опозиция, не са включили в тях точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента. Именно в този законов текст са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си.
 • 4
  Ам
  АмериканскиХойКосмат
  10 -22
  09:24, 4 май 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  Mi
  Michigan
  8 -13
  09:53, 4 май 2020
  К'во ти дреме, нека ги удари. Виж коментара
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   6 -13
   10:38, 4 май 2020
   Звездна Нощ. Торни бръмбари баща и син седят в ед... Виж коментара
 • 6
  Во
  Водолей
  24 -2
  10:38, 4 май 2020
  Не разбрахте ли че никой вече не ви вярва за нищо.
 • 7
  13
  1313
  25 -4
  11:29, 4 май 2020
  Всички служители от вик хасково под строи да пият от чешмите вода .
  • За
   запознат
   12 -3
   14:53, 4 май 2020
   На тях им носят минерална вода!
 • 8
  11
  11111
  13 -1
  12:37, 4 май 2020
  Бухово...Пловдив за анализи на водата...при толкова водоизточници в Областа ...2020 година нямаме лаборатория за анализи...къде си 20 век...
 • 9
  Гр
  Градския на Кмета
  9 -3
  15:42, 4 май 2020
  Не им вярвам на ВиК. Не може сами да си дават оценка - винаги ще е положителна и ще оправдава изядените средства. Качеството на водата трябва да се даде от независим орган и да се оповести от някой, който да поеме и отговорност - например измерванията да се направят от ХЕИ, РИОСВ или БАН, а отговорността да се поеме от Кмет, Областен управител, или поне от някой МЕСТЕН гербаджийски депутат, за да не може да се скрие като мишка,в случай че излъже. Засега лично аз вярвам само на Генерала от НОЩ - Националния Оперативен Щаб.
  Стойте в къщи и бъдете здрави.
 • 10
  Са
  само питам
  11 -1
  16:59, 4 май 2020
  Делян колко гушна от онези 2 милиона.
 • 11
  Зр
  Зрителя
  7 -5
  17:58, 4 май 2020
  Тоя е пълен смешник от половин година все едно и също повтаря и....все не се случва :). Пълни жалкари са в това ВиК не е истина как са се събрали на едно място все малоумници.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини