От х:

Днес в x:

-6 °C

След добър резултат за алфа активност разрешават за пиене водата в Хасково

Трета поредна проба със стойности за уран във водата в норма, отчитат от ВиК- Хасково, съобщи шефът на водното дружество Тодор Марков.

Трите, направени последователни проби и анализирани от Басейнова дирекция-Пловдив са със съдържание на естествен уран под допустимата максимална стойност по изискване, която е  0,03 милиграма на литър.

Въпреки добрите резултати за изчистване на питейната вода, все още няма официално разрешение за ползването й, понеже се очаква показател от още една, последна проба. Тя е за алфа активност и е направена по предписание на РЗИ-Хасково. Изпратена е за изследване в акредитираната лаборатория в Бухово, от където се очакват резултатите през тази седмица.

“Бяхме готови да обявим официално, че водата от чешмите ни вече е чиста от уран и е годна за пиене още преди Великден, но ще се наложи да изчакаме и последната проба. Надавам се през тази седмица вече всичко да е готово”, посочи Тодор Марков.

Водната криза в Хасково продължава трета година. Водата от чешмите беше забранена за пиене и готвене, след като през 2017 година бяха засечени повишени стойности на уран в нея. Сагата започна да навлиза в позитивна фаза в началото на 2020 година с въвеждането през януари в експлоатация  на новоизградените  алтернативни кладенци. За тях правителството отпусна на Хасково близо 2 млн. лева.

Шефът на ВиК Тодор Марков увери и, че няма да бъде спирана водата на хората, които не могат да си плащат сметките в срок във времето на здравната криза. “И преди изчаквахме възможно дълго и давахме възможност за използване на механизмите за разсрочено плащане. А в този момент категорично няма да оставим никого на сухо, въпреки че и ВиК има сериозни сметки за плащане, като сумите за ток, например.”

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

 • 1
  АП
  А пари
  65 -9
  09:16, 4 май 2020
  А пари няма ли да връщате ,че плащахме 3год. вода негодна за пиене на цена от 3лв.!
  • Ха
   Хаха
   29 -6
   10:21, 4 май 2020
   Ами като не правите колективни искове ще мълчите и ще плащате роби..
  • До
   До ХаХа
   23 -4
   11:02, 4 май 2020
   Да си чул досега някой да е осъдил ВиК , Топлофикация и др. държавни монополи!
  • Ха
   Хасковлия
   11 -7
   12:23, 4 май 2020
   Хайде адвокатите, които следят форумите да се активират и да помислят върху този казус.
 • 2
  Ши
  Шикалка
  38 -7
  09:21, 4 май 2020
  Някой въобще пие ли от тая вода!и дали въобще ще пие!!!
  • Да
   Да,ама не
   25 -2
   10:28, 4 май 2020
   Какво ти пиене,тя е толкова хлорирана че зъбите си не можеш да измиеш,така вони!
 • 3
  Тва е бонус от Боци Маймуната че положението е уж... Виж коментара
  • 11
   11111
   13 -1
   12:32, 4 май 2020
   По над 2800 лева на депутат месечно
   Оказва се обаче, че в решението, взето в късните часове на 6 април, парламентаристите не са включили т. нар. „безотчетни пари“, които те получават всеки месец. Въпреки пунктуалното изреждане на членове и алинеи, по които те сами си отнемат възнагражденията, и управляващи, и опозиция, не са включили в тях точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента. Именно в този законов текст са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си.
 • 4
  Ам
  АмериканскиХойКосмат
  10 -22
  09:24, 4 май 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  Mi
  Michigan
  8 -13
  09:53, 4 май 2020
  К'во ти дреме, нека ги удари. Виж коментара
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   6 -13
   10:38, 4 май 2020
   Звездна Нощ. Торни бръмбари баща и син седят в ед... Виж коментара
 • 6
  Во
  Водолей
  24 -2
  10:38, 4 май 2020
  Не разбрахте ли че никой вече не ви вярва за нищо.
 • 7
  13
  1313
  25 -4
  11:29, 4 май 2020
  Всички служители от вик хасково под строи да пият от чешмите вода .
  • За
   запознат
   12 -3
   14:53, 4 май 2020
   На тях им носят минерална вода!
 • 8
  11
  11111
  13 -1
  12:37, 4 май 2020
  Бухово...Пловдив за анализи на водата...при толкова водоизточници в Областа ...2020 година нямаме лаборатория за анализи...къде си 20 век...
 • 9
  Гр
  Градския на Кмета
  9 -3
  15:42, 4 май 2020
  Не им вярвам на ВиК. Не може сами да си дават оценка - винаги ще е положителна и ще оправдава изядените средства. Качеството на водата трябва да се даде от независим орган и да се оповести от някой, който да поеме и отговорност - например измерванията да се направят от ХЕИ, РИОСВ или БАН, а отговорността да се поеме от Кмет, Областен управител, или поне от някой МЕСТЕН гербаджийски депутат, за да не може да се скрие като мишка,в случай че излъже. Засега лично аз вярвам само на Генерала от НОЩ - Националния Оперативен Щаб.
  Стойте в къщи и бъдете здрави.
 • 10
  Са
  само питам
  11 -1
  16:59, 4 май 2020
  Делян колко гушна от онези 2 милиона.
 • 11
  Зр
  Зрителя
  7 -5
  17:58, 4 май 2020
  Тоя е пълен смешник от половин година все едно и също повтаря и....все не се случва :). Пълни жалкари са в това ВиК не е истина как са се събрали на едно място все малоумници.

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021
Последни новини