От х:

Днес в x:

Автоинструкторите искат практиката и изпитите да се провеждат по места

Автоинструкторските школи в Хасково възстановяват работа си от днес, след като на 3-ти май здравният министър Кирил Ананиев със своя заповед разреши рестартирането на обучението на нови шофьори.

Трябва обаче да се спазват определени норми за безопасност. Една от тях е  в учебната кола по време на практическо занятие, освен инструктора да има само по един курсист, а не както е практиката по принцип да се качват наведнъж по няколко обучаващи се. Автомобилите трябва да се дезинфекцират след всеки приключен курс, преди да се качи новият курсист.

Школите са готови и са си набавили необходимите дезинфектанти за автомобилите още в началото на кризата. До всички, започнали вече с обучението си ще бъдат изпратени указания да си носят маски и ръкавици, които са задължителни при шофирането, разясни председателят на местния съюз на автоинструкторите в Хасково Валентин Пашов

Продължават и изпитите,  прекъснати заради наложените мерки, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса у нас, които стопираха работата на автошколите.

От днес школите започват да правят графиците за часовете по кормуване. Първият насрочен изпит по теория е на 5-ти май. Пашов има двама курсисти, които ще се явят на него.

По повод указанията преподаването на теорията да става по интернет, автоинструкторът смята, че няма да е възможно да се получи точно по схемата на училищата с онлайн преподаване. Автоинструкторите обаче ще подават през различни интернет платформи информация на курсистите си за подготовката.

“Има възможност и в интернет да се решават и листовки, а на когото нещо не му е ясно, ще пита и ще му отговаряме през Фейсбук, Вайбър или по имейл", казва Пашов.

За прекъсването от месец и половина в работата на школите и този бранш генерира сериозни загуби.

“Ако работата ни не беше спряна за това време, в нашата школа всеки от нас обучаващите щеше да подготви за изпит  средно 5-6 души”, коментира Пашов. В автошколата, в която той работи, е съдружник и автоинструктор с още трима свои колеги. Поддържат на щат, каквито са изискванията, и секретарка, която се занимава с оформянето на картоните на куристите и поема останалата административна част от работата. “За времето на прекъсване заплатата е осигурена, не сме съкратили тази бройка, не сме използвали и схемата 60 на 40. Но в нашия бранш, чиято работа  беше сериозно засегната заради наложените марки, наред с тези на ресторантьорството и хотелиерството, няма никаква допълнителна помощ, казва Валентин Пашов.  

Според него, след първият теоретичен изпит в Хасково, който ще се проведе само след ден, скоро ще бъде насрочен и практическият. Тук обаче трябва да се помисли за промяна в начина на провеждането му, защото иначе автошколите, извън областния град, ще бъдат разтресени сериозно финансово. Пашов обяснява, че непременно трябва да има промяна в разпоредбите и практическите часове трябва да бъдат провеждани по места, където си води обучението. Така трябва да се състои и изпитът. Сега практиката и изпитите се провеждат само в областния град. “В настоящата ситуация, ако колега от Свиленград например има петима курсисти, който трябва да доведе днес на практически изпит в Хасково и трябва всеки път да качва само по един курсист в колата, после да се върне за другия и пак да пристигне с него, няма да му излезе краят. Освен това, в кризата на епидемията ще се получи  голямо текучество на хора от един град в друг. Затова тези правила трябва да се променят категорично”, казва Валентин Пашов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ба
    Бахти икономическата вест
    18 -11
    12:53, 4 май 2020
    Всички в България
    с едни сбръчкани лица от дънкане
  • 2
    Ва
    Ваната
    10 -11
    14:46, 4 май 2020
    Тоя не иска ли някой да го ....него и жена му а.
  • 3
    Ту
    Тупфер
    12 -10
    14:50, 4 май 2020
    Е на това се казва безплатна реклама!!!
    Като не е стока и колкото реклама да му се прави пак ще мрънка, роптае и оплаква. И как ще си дезинфекцира учебното возило ? И правили си сметка като му се изкашля някой негов кандидат шофьор, че после ще се търси нов председател на местния съюз?!?!!!?
  • 4
    Ку
    Курсист
    18 -8
    14:54, 4 май 2020
    Хайде, и тези ревнаха. Курсовете съвсем не са евтини. Имате си достатъчно заделени пари.
    • До
      ДОН ПЕПЕ
      13 -18
      15:07, 4 май 2020
      За твоя информация курсовете в Хасково са едни от... Виж коментара
    • До
      Дон Цеце
      4 0
      19:32, 4 май 2020
      Дон Пепе и ти ли бедничък ? Я вади резервите да пием да се опием.
  • 5
    До
    ДО
    19 -5
    15:13, 4 май 2020
    Достатъчно много пари вземат имат и за жените си и за любовниците си
    • До
      Дон
      8 0
      19:25, 4 май 2020
      И за пиячка има
  • 6
    Др
    Друг курсист
    13 -2
    16:44, 4 май 2020
    Курсовете в Хасково са евтини 300 лева но и от кормуването се спестява. На трети четвърто качване ти казва че другата седмица си на изпит. После като те скъсат си плащаш допълнително въпреки че по време на курса ти са изписани некурмувани часове. Ако направят да се чекира и отчита колко си кормувал тогава тези на снимката или ще вдигнат цена или ще идат на борсата.
  • 7
    Би
    бивш кандидат
    8 -2
    19:03, 4 май 2020
    Те карат с двя кяртона един пред проверяващи и някой път и те подписват а после го късат, а те карат накрая да се разпишеш на друг нов картон за 31 часа. Направо двойно счетоводство. Протестират и ако всичко по кормуването мине електронно няма да има шашми и обучението ще е за това за което се плаща а не да им пълним гушата .
    • На
      настоящ кандидат
      9 0
      19:16, 4 май 2020
      Да, шашми правят. Имат си своите каваци.
  • 8
    До
    До ТОЛУПИТЕ!
    2 -5
    23:11, 4 май 2020
    Като ви чета коментарите по горе, разбирам, че някой са тук само за да заявят присъствието си, защото никой не ги познава. Моля не се изказвайте и не пишете неподготвени! Въобще не знаете за какво иде реч. Хората искат да работят и да обучават вас и вашите деца. Това,че на вас не ви харесва, някои да иска да работи, си е ваш проблем. Лека вечер и другия път мислете, преди да се опитвате да бъдете забелязани по най глупавия начин.
    • За
      За горния тулуп
      4 -1
      07:36, 5 май 2020
      То едно обучение, резилтата е видян по пътищата. Курсистите съвсем не са подготвени. И в този бранш се мисли само за пари и всякакви врътки, но не и за безопасно шофиране.

Случаен виц

Последни новини