От х:

Днес в x:

23 °C

Автоинструкторите искат практиката и изпитите да се провеждат по места

Автоинструкторските школи в Хасково възстановяват работа си от днес, след като на 3-ти май здравният министър Кирил Ананиев със своя заповед разреши рестартирането на обучението на нови шофьори.

Трябва обаче да се спазват определени норми за безопасност. Една от тях е  в учебната кола по време на практическо занятие, освен инструктора да има само по един курсист, а не както е практиката по принцип да се качват наведнъж по няколко обучаващи се. Автомобилите трябва да се дезинфекцират след всеки приключен курс, преди да се качи новият курсист.

Школите са готови и са си набавили необходимите дезинфектанти за автомобилите още в началото на кризата. До всички, започнали вече с обучението си ще бъдат изпратени указания да си носят маски и ръкавици, които са задължителни при шофирането, разясни председателят на местния съюз на автоинструкторите в Хасково Валентин Пашов

Продължават и изпитите,  прекъснати заради наложените мерки, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса у нас, които стопираха работата на автошколите.

От днес школите започват да правят графиците за часовете по кормуване. Първият насрочен изпит по теория е на 5-ти май. Пашов има двама курсисти, които ще се явят на него.

По повод указанията преподаването на теорията да става по интернет, автоинструкторът смята, че няма да е възможно да се получи точно по схемата на училищата с онлайн преподаване. Автоинструкторите обаче ще подават през различни интернет платформи информация на курсистите си за подготовката.

“Има възможност и в интернет да се решават и листовки, а на когото нещо не му е ясно, ще пита и ще му отговаряме през Фейсбук, Вайбър или по имейл", казва Пашов.

За прекъсването от месец и половина в работата на школите и този бранш генерира сериозни загуби.

“Ако работата ни не беше спряна за това време, в нашата школа всеки от нас обучаващите щеше да подготви за изпит  средно 5-6 души”, коментира Пашов. В автошколата, в която той работи, е съдружник и автоинструктор с още трима свои колеги. Поддържат на щат, каквито са изискванията, и секретарка, която се занимава с оформянето на картоните на куристите и поема останалата административна част от работата. “За времето на прекъсване заплатата е осигурена, не сме съкратили тази бройка, не сме използвали и схемата 60 на 40. Но в нашия бранш, чиято работа  беше сериозно засегната заради наложените марки, наред с тези на ресторантьорството и хотелиерството, няма никаква допълнителна помощ, казва Валентин Пашов.  

Според него, след първият теоретичен изпит в Хасково, който ще се проведе само след ден, скоро ще бъде насрочен и практическият. Тук обаче трябва да се помисли за промяна в начина на провеждането му, защото иначе автошколите, извън областния град, ще бъдат разтресени сериозно финансово. Пашов обяснява, че непременно трябва да има промяна в разпоредбите и практическите часове трябва да бъдат провеждани по места, където си води обучението. Така трябва да се състои и изпитът. Сега практиката и изпитите се провеждат само в областния град. “В настоящата ситуация, ако колега от Свиленград например има петима курсисти, който трябва да доведе днес на практически изпит в Хасково и трябва всеки път да качва само по един курсист в колата, после да се върне за другия и пак да пристигне с него, няма да му излезе краят. Освен това, в кризата на епидемията ще се получи  голямо текучество на хора от един град в друг. Затова тези правила трябва да се променят категорично”, казва Валентин Пашов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Ба
  Бахти икономическата вест
  18 -11
  12:53, 4 май 2020
  Всички в България
  с едни сбръчкани лица от дънкане
 • 2
  Ва
  Ваната
  10 -11
  14:46, 4 май 2020
  Тоя не иска ли някой да го ....него и жена му а.
 • 3
  Ту
  Тупфер
  12 -10
  14:50, 4 май 2020
  Е на това се казва безплатна реклама!!!
  Като не е стока и колкото реклама да му се прави пак ще мрънка, роптае и оплаква. И как ще си дезинфекцира учебното возило ? И правили си сметка като му се изкашля някой негов кандидат шофьор, че после ще се търси нов председател на местния съюз?!?!!!?
 • 4
  Ку
  Курсист
  18 -8
  14:54, 4 май 2020
  Хайде, и тези ревнаха. Курсовете съвсем не са евтини. Имате си достатъчно заделени пари.
  • До
   ДОН ПЕПЕ
   13 -18
   15:07, 4 май 2020
   За твоя информация курсовете в Хасково са едни от... Виж коментара
  • До
   Дон Цеце
   4 0
   19:32, 4 май 2020
   Дон Пепе и ти ли бедничък ? Я вади резервите да пием да се опием.
 • 5
  До
  ДО
  19 -5
  15:13, 4 май 2020
  Достатъчно много пари вземат имат и за жените си и за любовниците си
  • До
   Дон
   8 0
   19:25, 4 май 2020
   И за пиячка има
 • 6
  Др
  Друг курсист
  13 -2
  16:44, 4 май 2020
  Курсовете в Хасково са евтини 300 лева но и от кормуването се спестява. На трети четвърто качване ти казва че другата седмица си на изпит. После като те скъсат си плащаш допълнително въпреки че по време на курса ти са изписани некурмувани часове. Ако направят да се чекира и отчита колко си кормувал тогава тези на снимката или ще вдигнат цена или ще идат на борсата.
 • 7
  Би
  бивш кандидат
  8 -2
  19:03, 4 май 2020
  Те карат с двя кяртона един пред проверяващи и някой път и те подписват а после го късат, а те карат накрая да се разпишеш на друг нов картон за 31 часа. Направо двойно счетоводство. Протестират и ако всичко по кормуването мине електронно няма да има шашми и обучението ще е за това за което се плаща а не да им пълним гушата .
  • На
   настоящ кандидат
   9 0
   19:16, 4 май 2020
   Да, шашми правят. Имат си своите каваци.
 • 8
  Г-
  Г-н Михайлов
  5 -1
  20:58, 4 май 2020
  Левак, не плачи като вдовица за х.......й Научете първо децата на правилник и кормуване,и после имайте претенции за......мангизи! Корумпирати сте и вие и кьопеците на Чобанов!!!
  • Ко
   Ко
   2 -1
   21:00, 4 май 2020
   Корумпирани- грешка на дебелите пръсти!
 • 9
  До
  До ТОЛУПИТЕ!
  2 -5
  23:11, 4 май 2020
  Като ви чета коментарите по горе, разбирам, че някой са тук само за да заявят присъствието си, защото никой не ги познава. Моля не се изказвайте и не пишете неподготвени! Въобще не знаете за какво иде реч. Хората искат да работят и да обучават вас и вашите деца. Това,че на вас не ви харесва, някои да иска да работи, си е ваш проблем. Лека вечер и другия път мислете, преди да се опитвате да бъдете забелязани по най глупавия начин.
  • За
   За горния тулуп
   4 -1
   07:36, 5 май 2020
   То едно обучение, резилтата е видян по пътищата. Курсистите съвсем не са подготвени. И в този бранш се мисли само за пари и всякакви врътки, но не и за безопасно шофиране.

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини