От х:

Днес в x:

Докладът на дезинформацията от Китай, Русия, Сирия и Иран за коронавируса не е изготвян под натиск отвън

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отрече днес всякакви твърдения за външна намеса в изготвянето на доклад, посветен на дезинформацията за Ковид-19. Документът бе представен миналата седмица от Европейската служба за външна дейност, оглавявана от Борел.

Според върховния представител дезинформация за новото заболяване се разпространява от няколко източника - Китай, Русия, Сирия и Иран. Изслушваме мнения, но това не може да се опише като външна политическа намеса, добави той по повод твърденията, че представители на Пекин са оказали натиск за смекчаване на доклада.

Борел посочи пред външната комисия на Европейския парламент, че историята тръгва от статия във вестник "Ню Йорк таймс", където пише, че докладът е бил променен под натиска на Пекин и представянето му е било забавено по тази причина. Той поясни, че докладите са два, като единият е за служебно ползване и по-подробен, а другият е общодостъпен през сайта на европейската дипломатическа служба.

Върховният представител заяви, че ролята на Китай е описана подробно и призова докладът да бъде прочетен. Той настоя, че ЕС е една от малкото организации, които си позволяват да публикуват подобни оценки. По неговите думи положителното в случая е, че вниманието е било привлечено към работата на ЕС срещу дезинформацията.

Борел добави, че дезинформацията убива и в случая с Ковид-19 на заплаха са изложени здравето на европейците и доверието им в институциите. Той определи Китай като ключов партньор и постоянен съперник.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини