От х:

Днес в x:

Земеделците и тютюнопроизводителите сключват многодневни договори за периода на кризата

12 824 са подадените в региона на Хасково от началото на годината до момента еднодневни трудови договори от земеделските производители. Еднодневните договори остават като възможност и занапред, но от днес могат да се подават и многодневни. Така за периода на действие на извънредните мерки производителите  ще могат да сключват договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден. Ако договорът с наемника бъде сключен за повече от един ден, то периодът на действие трябва да бъде опоменат в документацията, която се подава в Инспекцията по труда, уточни шефът на Областното звено в Хасково Кирчо Кирев.

В Инспекция в днешния ден все още няма подадени заявления по новата схема.

Право да използват опцията за наемане на сезонни работници по новата схема имат освен регистрираните земеделски стопани, вече и всички тютюнопроизводители с регистрация. Няма да е необходимо осигуровките за многодневните договори да се заплащат предварително. 

Наемането за по няколко дни включва и възможността освен за пълен работен ден от 8 часа или за половин-от четири, и за 6-часово работен ден.

От 21 април  по електронен път производителите ще получават  идентификационен номер, с който да движат подаването на договорите по интернет. Такъв номер ще може да бъде получен и на място в Инспекцията по труда.

„Днес е първият ден на действие по новата схема за сключване на договори с наемниците за по няколко дни. Все още стопаните се ориентират в нея, но предполагаме, че след Великден вече ще има хора, които ще се възползват от тази възможност. Така производителят ще може да прецени дадения работник, който наемат,  за колко време ще свърши работата, за която му трябва и ще му пусне един договор за определеното време, вместо ден за ден. Ще се избегне доста бумащина", коментира Кирчо Кирев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини