От х:

Днес в x:

Добрият пример: Бързи тестове в Ивайловград засега отхвърлят зараза с Ковид-19

Ивайловградска община е една от най-малките в Хасковска област и дори в страната. Но превенцията за наличието на хора, заразени или прекарали новата зараза с Ковид-19 там се прави. От вчера до днес са тествани 35 души с бързи тестове, които плаща общината. Всички направени проби са отрицателни. А добрата новина съобщи в късния следобед днес кметицата Диана Овчарова във Фейсбук профила си.

„Щастлива съм да ви споделя, че всички проби са отрицателни и съм длъжна да ви разясня какво значи това – нито един от тестваните жители на общината няма антитела, т.е. IgG и IgM, което означава, че никой от изследваните не е бил в контакт с опасния вирус. На този етап, един месец след извънредното положение, смея да твърдя - община Ивайловград е чиста от коронавирус!”, съобщи тя.

Още преди месец в самото начало на епидемията в България,  управничката на Ивайловград съобщи, че с общински средства са закупени 150 бързи теста. В последствие пак с пари от собствения бюджет са купени още 50. Решението за това е на Общинския оперативен щаб.

Скринингът, направен през последните два дни, е на хора, които действително са на първа линия в професиите си и имат чести среща с много от жителите на града. По списък, подаден от ръководителите им, са изследвани служители от местната полиция, социални работници, магазинери, хора от бензиностанциите, гранични полицаи, работещи в поземлената служба, скринингът е обхванал и общопрактикуващи лекари. И всички тестовете са били безплатни.

„ Много хора от нашата община се върнаха през последния месец от чужбина-около 40-50 души са в карантина. Младите хора, които работят в големите градове в България, като София и Пловдив, където случаите на инфекцията нарастват, също се прибраха. Допреди седмица беше отворена и границата с Гърция, а ние сме гранична община, като това беше отворена врата и за навлизането при нас на този вирус. Гръцки села само на няколко километра от Ивайловград са пламнали сега. Затова и решихме да направим масовото тестване. Ние сме затворено общество със застаряващо население, нямаме болница-няма за кога да чакаме. 

Мисля, че с това решение даваме пример и за другите малки общини-здравето на хората наистина е най-ценно и важно. След двудневния скрининг и добрите резулати засега, ще изкараме поне Великден спокойни.”, коментира за Haskovo.net Диана Овчарова. Кметицата на Ивайловград обясни, че тестовете, с които разполагат, са като тези, с които се изследват хората от Банско. Те са с европейски сертификат за качество.

След първия етап на тестване, десетина дни след празниците, в Ивайловград ще започне втори скрининг, отново на хора от рисковите групи.

Въпреки добрите резултатите сега, от общината продължават да следят за стриктното спазване на всички разпоредени от Националния щаб мерки за предотвратяване разпространението на инфекцията и за спазването на домашната карантина.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Р-
    р-к Тюфчиев
    6 -4
    19:56, 14 апр 2020
    В тоя Ивайловград служих преди много години. Старшина на ротата беше един истински ИЗРОД фатмак Вълканов. На другия полюс бяха човеците старшина Терзийски и майор Грозданов.
    • Р-
      р-к Тюфчиев
      6 -2
      19:59, 14 апр 2020
      Командир на ротата беше едно недоразумение капитан Павлов.
    • По
      Поручик Ржевский
      10 -5
      21:46, 14 апр 2020
      Вие р-к Тюфчиев, освен родната казарма, имали ли сте други съществени житейски събития?
      И още в този ред на мисли, поради каква причина намирате за взаимно свързани Вашите преживявания и душевни терзания по време на отбиването на войнския Ви дълг с днешната политическа, икономическа и епидемиологична ситуация в света и в частност със тази в Ивайловград?
      Все пак интересува ли се някой от читателите на haskovo.net от психическия портрет на старшините, сержантите и офицерите, служили с вас в Н-ското поделение в Ивайловград и оставили незаличима диря във Вашето битие?
    • Р-
      р-к Тюфчиев
      5 -5
      23:22, 14 апр 2020
      Поручик Ржевский (щях да те сбъркам с Галицин) , това което пиша ще е интересно за читателите от Ивайловград. М-р Грозданов беше софиянец, изпратен там по разпределение след военното училище и останал там . Беше пример на истински командир, след който би тръгнал в бой всеки войник. А фатмака беше изрод и би получил куршум в гърба. Рано или късно трябва сметката да се плаща. Не пиша нито за себе си , нито за Ивайловград. Пиша за подобните фатмаци, които ни управляват и днес. Да знаят каква оценка може и да получат от хората в крайна сметка.
    • Ан
      ****** ли го пое или Орално
      1 -2
      02:29, 15 апр 2020
      Редник Кюфте-д.ж.и.е.в ?
  • 2
    Jo
    Joker
    9 -8
    22:31, 14 апр 2020
    Това като цяло е добра новина, но потвърждава тезата, че България, не се е сблъсквала с този вирус, което е притеснително! Много хора си мислят, че българите са изкарали този вирус през януари, когато имаше грип, но с всички тестове до сега излиза че, наистина сме още в началото.
    • ......
      Карантина има - няма разболели се (имунизирани) ....
      И хляб няма
      ....
      И така ще ви държим , докато Тиквите ни ще се отделят от раменете - поне до Септември месец :))
      ....
  • 3
    Ма
    Мария
    6 -2
    23:25, 14 апр 2020
    Точен коментар, за съжаление. Но и този скрининг в Ивайловград дава информация за Вашия коментар.Поздравления за инициативата !
    • Ди
      Димов
      2 -3
      23:42, 14 апр 2020
      Кой коментар, коя инициатива. Не ти се разбира. За кметицата ли говориш.
  • 4
    ^^
    ^^
    3 -1
    00:23, 15 апр 2020
    Бързите тестове не са верни- пример Испания!
    • Ха
      хахаха
      5 -1
      00:35, 15 апр 2020
      Бързата кучка слепи ги ражда.
Последни новини