От х:

Днес в x:

13 °C

Добрият пример: Бързи тестове в Ивайловград засега отхвърлят зараза с Ковид-19

Ивайловградска община е една от най-малките в Хасковска област и дори в страната. Но превенцията за наличието на хора, заразени или прекарали новата зараза с Ковид-19 там се прави. От вчера до днес са тествани 35 души с бързи тестове, които плаща общината. Всички направени проби са отрицателни. А добрата новина съобщи в късния следобед днес кметицата Диана Овчарова във Фейсбук профила си.

„Щастлива съм да ви споделя, че всички проби са отрицателни и съм длъжна да ви разясня какво значи това – нито един от тестваните жители на общината няма антитела, т.е. IgG и IgM, което означава, че никой от изследваните не е бил в контакт с опасния вирус. На този етап, един месец след извънредното положение, смея да твърдя - община Ивайловград е чиста от коронавирус!”, съобщи тя.

Още преди месец в самото начало на епидемията в България,  управничката на Ивайловград съобщи, че с общински средства са закупени 150 бързи теста. В последствие пак с пари от собствения бюджет са купени още 50. Решението за това е на Общинския оперативен щаб.

Скринингът, направен през последните два дни, е на хора, които действително са на първа линия в професиите си и имат чести среща с много от жителите на града. По списък, подаден от ръководителите им, са изследвани служители от местната полиция, социални работници, магазинери, хора от бензиностанциите, гранични полицаи, работещи в поземлената служба, скринингът е обхванал и общопрактикуващи лекари. И всички тестовете са били безплатни.

„ Много хора от нашата община се върнаха през последния месец от чужбина-около 40-50 души са в карантина. Младите хора, които работят в големите градове в България, като София и Пловдив, където случаите на инфекцията нарастват, също се прибраха. Допреди седмица беше отворена и границата с Гърция, а ние сме гранична община, като това беше отворена врата и за навлизането при нас на този вирус. Гръцки села само на няколко километра от Ивайловград са пламнали сега. Затова и решихме да направим масовото тестване. Ние сме затворено общество със застаряващо население, нямаме болница-няма за кога да чакаме. 

Мисля, че с това решение даваме пример и за другите малки общини-здравето на хората наистина е най-ценно и важно. След двудневния скрининг и добрите резулати засега, ще изкараме поне Великден спокойни.”, коментира за Haskovo.net Диана Овчарова. Кметицата на Ивайловград обясни, че тестовете, с които разполагат, са като тези, с които се изследват хората от Банско. Те са с европейски сертификат за качество.

След първия етап на тестване, десетина дни след празниците, в Ивайловград ще започне втори скрининг, отново на хора от рисковите групи.

Въпреки добрите резултатите сега, от общината продължават да следят за стриктното спазване на всички разпоредени от Националния щаб мерки за предотвратяване разпространението на инфекцията и за спазването на домашната карантина.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Р-
  р-к Тюфчиев
  6 -4
  19:56, 14 апр 2020
  В тоя Ивайловград служих преди много години. Старшина на ротата беше един истински ИЗРОД фатмак Вълканов. На другия полюс бяха човеците старшина Терзийски и майор Грозданов.
  • Р-
   р-к Тюфчиев
   6 -2
   19:59, 14 апр 2020
   Командир на ротата беше едно недоразумение капитан Павлов.
  • По
   Поручик Ржевский
   10 -5
   21:46, 14 апр 2020
   Вие р-к Тюфчиев, освен родната казарма, имали ли сте други съществени житейски събития?
   И още в този ред на мисли, поради каква причина намирате за взаимно свързани Вашите преживявания и душевни терзания по време на отбиването на войнския Ви дълг с днешната политическа, икономическа и епидемиологична ситуация в света и в частност със тази в Ивайловград?
   Все пак интересува ли се някой от читателите на haskovo.net от психическия портрет на старшините, сержантите и офицерите, служили с вас в Н-ското поделение в Ивайловград и оставили незаличима диря във Вашето битие?
  • Р-
   р-к Тюфчиев
   5 -5
   23:22, 14 апр 2020
   Поручик Ржевский (щях да те сбъркам с Галицин) , това което пиша ще е интересно за читателите от Ивайловград. М-р Грозданов беше софиянец, изпратен там по разпределение след военното училище и останал там . Беше пример на истински командир, след който би тръгнал в бой всеки войник. А фатмака беше изрод и би получил куршум в гърба. Рано или късно трябва сметката да се плаща. Не пиша нито за себе си , нито за Ивайловград. Пиша за подобните фатмаци, които ни управляват и днес. Да знаят каква оценка може и да получат от хората в крайна сметка.
  • Ан
   Анално ли го пое или Орално
   1 -2
   02:29, 15 апр 2020
   Редник Кюфте-д.ж.и.е.в ?
 • 2
  Jo
  Joker
  9 -8
  22:31, 14 апр 2020
  Това като цяло е добра новина, но потвърждава тезата, че България, не се е сблъсквала с този вирус, което е притеснително! Много хора си мислят, че българите са изкарали този вирус през януари, когато имаше грип, но с всички тестове до сега излиза че, наистина сме още в началото.
  • ......
   Карантина има - няма разболели се (имунизирани) ....
   И хляб няма
   ....
   И така ще ви държим , докато Тиквите ни ще се отделят от раменете - поне до Септември месец :))
   ....
 • 3
  Ма
  Мария
  6 -2
  23:25, 14 апр 2020
  Точен коментар, за съжаление. Но и този скрининг в Ивайловград дава информация за Вашия коментар.Поздравления за инициативата !
  • Ди
   Димов
   2 -3
   23:42, 14 апр 2020
   Кой коментар, коя инициатива. Не ти се разбира. За кметицата ли говориш.
 • 4
  ^^
  ^^
  3 -1
  00:23, 15 апр 2020
  Бързите тестове не са верни- пример Испания!
  • Ха
   хахаха
   5 -1
   00:35, 15 апр 2020
   Бързата кучка слепи ги ражда.

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини