От х:

Днес в x:

Денят, в който българският футбол трябваше да се завърне

Колко виртуални билета ще продаде "Левски" днес за мача с "Лудогорец"? Ще пусне ли Милош Крушчич в титулярния състав на ЦСКА Ахмед Ахмедов вместо Али Соу?

Подобни бяха въпросите, които вълнуваха почитателите на българското футболно първенство точно преди месец. На 13 март всичко рязко се промени, след като заради обявеното в страната извънредно положение БФС съобщи, че спира мачовете до 13 април 2020 г.

Днес, на 13 април, подновяването на сезона не се задава на хоризонта, тъй като извънредното положение беше продължено за още месец.

Въпросите пред българския футбол вече са далеч по-сложни и не касаят дали този или онзи футболист ще играе на дясното крило. Те са свързани с цялостното съществуване на отборите и с развитието на футбола.

Дори при тези обстоятелства обаче продължава да липсва ясно обсъждане на темата как да се продължи напред и какви ходове да се предприемат, за да оцелее футболът. Неизвестните са много, познатите досега проблеми личат още по-ясно, а българският футбол продължава да стои с глава в пясъка.

Новият футболен ред

Навсякъде по света хората мислят преди всичко за здравето, семействата и бъдещето си, а футболът логично е на заден план.

Въпреки това в страните, развиващи футбола с постоянство и стратегия, клубовете и лигите не спират да работят. Те чертаят сценарии и опитват да предвидят каква ще е картината, когато отново дойде време за мачове.

Дали изобщо ще има футбол тази година, дали ще се допускат хора по трибуните, колко ще са загубите... Това са въпроси, на които трудно може да се отговори. Но някъде поне опитват.

Единственото сигурно е, че играта ще се промени. Това прогнозира и президентът на ФИФА Джани Инфантино, според когото футболът ще стане "по-внимателен към истинските ценности".

Кризата ще принуди този спорт да направи крачки назад към нормалността. "Не мога да си представя в близките години трансфери по 100 млн. евро", заяви наскоро изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге. Направи го в момент, в който четирите германски участника в Шампионската лига за този сезон обявиха, че ще подпомогнат с 20 млн. евро всички останали клубове в първите две нива на футбола в страната.

Притихнали в очакване

На този фон българският футбол остава снишен. Сега повече от всякога личи изключително тежката обремененост на клубовете от модела "Бащица", в който те са зависими от парите на собственика си или на някоя община.

Пред българския футбол има много въпроси, на които замесените в играта участници не дават знак, че търсят отговори

В развитите първенства съществува страх, че ако мачовете не се доиграят, клубовете ще загубят един от най-важните си приходи - този от телевизионни права. Затова се търсят всякакви възможности сезонът да завърши - нещо, за което призовава и УЕФА.

В България на няколко клуба им беше необходима само седмица след спирането на мачовете, за да поискат сезонът да бъде обявен за приключил. Тук телевизионните права не са с висока тежест (големите отбори получават около 500-600 хил. лева на сезон), а и по информация на "Дневник" клубовете вече са получили 60% от това, което им се полага за годината и остават малко над 2 млн. лева, които се разпределят между 14-те отбора спрямо класирането им.

Притесненията на клубовете са свързани с това дали и колко ще бъде засегнат бизнесът на собственика. Друг проблем е, че 12 от 14-те участника в Първа лига (бяха 13 до преди кризата в "Левски") разчитат на пари от компании от силно засегнатия хазартен сектор.

От ЦСКА не изчакаха дори седмица след спирането, преди да поискат публично помощ от БФС и държавата, за да може клубът да бъде компенсиран за загуби, които ще търпи по време на прекъсването.

Дори шампионът "Лудогорец", живеещ в непознат за останалите български отбори стандарт, предприе мерки и намали заплатите на играчите и треньорите с 30%. От клуба признаха, че "оперативната дейност е затруднена, а основни спонсори спират временно плащания по договори".

"На този етап ръководството възнамерява да се справи с кризата с възможностите на бюджета на клуба, тъй като собствениците Кирил и Георги Домусчиеви са ангажирани с преодоляване на последствията на кризата върху основните им бизнеси. Допълнителна тяхна помощ би нарушила и финансовия феърплей", гласи съобщението на "Лудогорец".

Трудните времена предоставят възможност пред българския футбол да опита да се очисти от някои от проблемите си. Това може и да стане принудително, дори без ключовите фигури в играта да осъзнаят необходимостта от промяна.

Твърде вероятно изглежда клубовете да се насочат към български играчи заради невъзможността да осигуряват заплатите на чужденците. Може също най-накрая да се сетят, че в основата на веригата стоят запалянковците и да започнат да работят с тях и за тях. Станалото в "Левски" в предните два месеца е отличен пример. Клубът преживя пробуждане в отношението към привържениците си, макар и по неволя, но резултатът беше забележителен.

Предстоящият конгрес на БФС също трябва да послужи като катализатор, за да се родят и развият идеи и футболът да тръгне в нова посока.

Засега са единици хората, които надигат глас за обсъждане на проблемите и търсене на решения. Въпросът е дали те ще са достатъчни, за да се предизвика широко обсъждане и да се задвижи колелото.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
03 юни 2020

Случаен виц

Последни новини