От х:

Днес в x:

12 °C

Денят, в който българският футбол трябваше да се завърне

Колко виртуални билета ще продаде "Левски" днес за мача с "Лудогорец"? Ще пусне ли Милош Крушчич в титулярния състав на ЦСКА Ахмед Ахмедов вместо Али Соу?

Подобни бяха въпросите, които вълнуваха почитателите на българското футболно първенство точно преди месец. На 13 март всичко рязко се промени, след като заради обявеното в страната извънредно положение БФС съобщи, че спира мачовете до 13 април 2020 г.

Днес, на 13 април, подновяването на сезона не се задава на хоризонта, тъй като извънредното положение беше продължено за още месец.

Въпросите пред българския футбол вече са далеч по-сложни и не касаят дали този или онзи футболист ще играе на дясното крило. Те са свързани с цялостното съществуване на отборите и с развитието на футбола.

Дори при тези обстоятелства обаче продължава да липсва ясно обсъждане на темата как да се продължи напред и какви ходове да се предприемат, за да оцелее футболът. Неизвестните са много, познатите досега проблеми личат още по-ясно, а българският футбол продължава да стои с глава в пясъка.

Новият футболен ред

Навсякъде по света хората мислят преди всичко за здравето, семействата и бъдещето си, а футболът логично е на заден план.

Въпреки това в страните, развиващи футбола с постоянство и стратегия, клубовете и лигите не спират да работят. Те чертаят сценарии и опитват да предвидят каква ще е картината, когато отново дойде време за мачове.

Дали изобщо ще има футбол тази година, дали ще се допускат хора по трибуните, колко ще са загубите... Това са въпроси, на които трудно може да се отговори. Но някъде поне опитват.

Единственото сигурно е, че играта ще се промени. Това прогнозира и президентът на ФИФА Джани Инфантино, според когото футболът ще стане "по-внимателен към истинските ценности".

Кризата ще принуди този спорт да направи крачки назад към нормалността. "Не мога да си представя в близките години трансфери по 100 млн. евро", заяви наскоро изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге. Направи го в момент, в който четирите германски участника в Шампионската лига за този сезон обявиха, че ще подпомогнат с 20 млн. евро всички останали клубове в първите две нива на футбола в страната.

Притихнали в очакване

На този фон българският футбол остава снишен. Сега повече от всякога личи изключително тежката обремененост на клубовете от модела "Бащица", в който те са зависими от парите на собственика си или на някоя община.

Пред българския футбол има много въпроси, на които замесените в играта участници не дават знак, че търсят отговори

В развитите първенства съществува страх, че ако мачовете не се доиграят, клубовете ще загубят един от най-важните си приходи - този от телевизионни права. Затова се търсят всякакви възможности сезонът да завърши - нещо, за което призовава и УЕФА.

В България на няколко клуба им беше необходима само седмица след спирането на мачовете, за да поискат сезонът да бъде обявен за приключил. Тук телевизионните права не са с висока тежест (големите отбори получават около 500-600 хил. лева на сезон), а и по информация на "Дневник" клубовете вече са получили 60% от това, което им се полага за годината и остават малко над 2 млн. лева, които се разпределят между 14-те отбора спрямо класирането им.

Притесненията на клубовете са свързани с това дали и колко ще бъде засегнат бизнесът на собственика. Друг проблем е, че 12 от 14-те участника в Първа лига (бяха 13 до преди кризата в "Левски") разчитат на пари от компании от силно засегнатия хазартен сектор.

От ЦСКА не изчакаха дори седмица след спирането, преди да поискат публично помощ от БФС и държавата, за да може клубът да бъде компенсиран за загуби, които ще търпи по време на прекъсването.

Дори шампионът "Лудогорец", живеещ в непознат за останалите български отбори стандарт, предприе мерки и намали заплатите на играчите и треньорите с 30%. От клуба признаха, че "оперативната дейност е затруднена, а основни спонсори спират временно плащания по договори".

"На този етап ръководството възнамерява да се справи с кризата с възможностите на бюджета на клуба, тъй като собствениците Кирил и Георги Домусчиеви са ангажирани с преодоляване на последствията на кризата върху основните им бизнеси. Допълнителна тяхна помощ би нарушила и финансовия феърплей", гласи съобщението на "Лудогорец".

Трудните времена предоставят възможност пред българския футбол да опита да се очисти от някои от проблемите си. Това може и да стане принудително, дори без ключовите фигури в играта да осъзнаят необходимостта от промяна.

Твърде вероятно изглежда клубовете да се насочат към български играчи заради невъзможността да осигуряват заплатите на чужденците. Може също най-накрая да се сетят, че в основата на веригата стоят запалянковците и да започнат да работят с тях и за тях. Станалото в "Левски" в предните два месеца е отличен пример. Клубът преживя пробуждане в отношението към привържениците си, макар и по неволя, но резултатът беше забележителен.

Предстоящият конгрес на БФС също трябва да послужи като катализатор, за да се родят и развият идеи и футболът да тръгне в нова посока.

Засега са единици хората, които надигат глас за обсъждане на проблемите и търсене на решения. Въпросът е дали те ще са достатъчни, за да се предизвика широко обсъждане и да се задвижи колелото.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини