От х:

Днес в x:

Светият синод реши да не се раздава върба на Цветница, няма да носи Благодатния огън от Йерусалим

Светият синод реши днес, че полетът за Благодатния огън до Тел Авив, в Израел, няма да се осъществи, а средствата от този полет ще бъдат пренасочени за борбата срещу разпространението на COVID-19. Това каза на брифинг в Министерския съвет Ловчанският митрополит Гавриил, в който участва заедно с премиера Бойко Борисов.

По-рано днес министър-председателят Борисов посети Синодалната палата, където се срещна с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод, за да разговаря с тях как да се гарантира сигурността на вярващите на предстоящите празници - Цветница и Великден.

Полетът за Благодатния огън няма да се осъществи заради епидемиологичната обстановка в страната и обявеното извънредното положение, но Благодатен огън е запазен в диоцеза БПЦ-БП от миналата година, обясни митрополит Гавриил. Той добави, че по места, в страната - ще може да се вземе от Благодатния огън, там, където е запазен. Догодина се надяваме да няма подобна пандемия и нашата делегация да отиде в Тел Авив и да вземе Благодатния огън, както сме го правили вече много години, изрази увереност Ловчанският митрополит.

На празника Вход Господен в Йерусалим - Цветница, свещениците в БПЦ няма да раздават върба и цветя, тъй като са били изказани много опасения, че по този начин може се увеличи заразяването с коронавируса, каза митрополит Гавриил. Той уточни, че не знае дали в историята на нашата църква е имало подобно решение, но от БПЦ сега са направили този компромис.

От Светия синод решихме да не се раздава върба на Цветница, защото тогава се събират най-много хора, заяви Ловчанският митрополит. Великденската служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от църквите, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в храмовете. Тази година решихме от Светия синод службата на Великден да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи, обясни митрополит Гавриил.

"Ще апелираме към вярващите да се спазва ред, за да не поставяме нашия министър-председател под укори, защото знаем, че не е лесно, и упреците са много", коментира Ловчанският митрополит мерките за сигурност по празниците. Той каза, че и полицията ще съдейства, храмовете ще се почистват, а вярващите ще са със защитни маски и ще са на безопасно разстояние един от друг.

Заради мерките за сигурност, на Разпети петък, в храмовете "плащеницата ще се държи от четирима църковни служители и вярващите през тази година ще минават под нея, а няма да минават под масата, и ще получат същото благословение", обясни митрополит Гавриил.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Хо
    Ходжата на ГРОБ / ДПС
    3 -2
    18:37, 9 апр 2020
    Шефа е Слънцето на България и
    Философа Ахмет е неговия Пророк :))
  • 2
    Ве
    Веселина
    2 -1
    19:15, 9 апр 2020
    Ако имаше народ, а не рая, щеше да има и „Български Великден“ – масово навън и пред църквите. И нека тогава Оня извади гранатомета!
    • Па
      пайнер
      0 0
      19:56, 9 апр 2020
      Народ от чалгаджии.
  • 3
    Ан
    Ангел
    3 -1
    19:18, 9 апр 2020
    Днес гледах, гледах как лицемерят попа и Боко, спуснах се и изгасих телевизора.
    Още малко и имаше опасност да стана мюсюлманин и да се обрежа на стари години!
    Потрес!
  • 4
    То
    Томова
    3 0
    19:21, 9 апр 2020
    ПОЗОР! ЦЪРКВАТА СЕ НАДУПИ НА **** *******!
    „Мойта вяра е едно, ама аз правя всичко да не ни упрекват!“, на брифинг се изтъпани некъв брадат поп.
    СТО ПЪТИ БЛАГОДАРИ НА „МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ“!
    ПОЗОР!
    И ДВАМАТА!!! – **** ******* И ПОПА ЗАОБЯСНЯВАХА ПОЗОРНО КАК ХИЛЯДИТЕ ХОДЕЛИ НА ЦЪРКВА „ЕЙ ТЪЙ НА“, А САМО НЕКОЛЦИНА ВЛИЗАЛИ В ЦЪРКВАТА ЗАЩОТО ИМ БИЛО ВАЖНО.
    **** ******* изрече БЕЗУМНОТО: „Както аз и помогнах господ помага, ама в кошара не вкарва“. Попът пък се надупи още веднъж, разказвайки как **** ******* бил от Банкя, пък попа служел в Банкя. Където била Божията благодат, тя изгаряла всички микроби, ама щели да спазват каквото рекъл **** *******.
    А **** ******* вика: „И догодина ще има Великден“. Що бе, Тикво, Великден може да го празнуваме и на Коледа, кво те бърка?!
    И още: „Ние имаме ЗАПАЗЕН ОГЪН /б.р. Благодатния огън/ от миналата година!“. А попът мънка и съгласява.
    „Запазен огън“?!!! Боже, прости им на тия измислени попове, ******* не го броим, те не знаят какво вършат!
    ТОВА НЕ Е ЦЪРКВА, А БАКАЛИЯ!
    ПРОСТАКЪТ **** ******* ОБЯСНИ ТАКА КАКВО БИЛО ЗА НЕГО ВЕЛИКДЕН: /хили се/: „Те поповете знаят, аз имам теория – като е възкръснал как вика: ааа, разпънахте ме, ааа, а видехте ли сега….Аз Великден го харесвам много, щото е възкръснал… и всички неговите приятели, врагове. Много го харесвам Великден – възкръснал е и после „как те разпънАха“.
    И още от **** *******: „СтАнах отец без да искам…“
    И попът до него мълчи като ***, без никакво извинение.
    Това не е църква, а бакалия, накупена от един простак, който вярва в Бог толкова, колкото в Бог вярва Дявола.
  • 5
    Да
    Дамян
    0 -2
    21:17, 9 апр 2020
    Смирете се,бе човеци.В края на краищата този човек е избран от хора,които са повече от вас,които не го харесвате.Затова,организирайте се,след година има избори, докарайте Корнелия на власт , но преди това си обърнете паричките в долари и се гответе за купонна система.Щото те са царе да фалират държавата и както са изгладнели, ще го направят светкавично.
    • Де
      Делян
      0 0
      11:44, 10 апр 2020
      Неприятно ли ти е, крадливо копеле ?
Последни новини