От х:

Днес в x:

29 °C

192 бебета са се родили от началото на годината в АГО Хасково

Макар и в пандемична ситуация заради новата световна болест-Ковид-19, от хасковското АГ отделение идват добри новини.

В условията на затегнати мерки за  работа и в социална изолация, новият живот си проправя път стремглаво.

В отделението днес очакват три жени да станат майки и да дарят семействата си и света с радост, съобщи шефът му д-р Ергюн Кехайов.

Така до края на днешния ден в АГО-Хасково очакванията са за подобряване на рекорда от миналата година за раждания във времето от първи януари до 8-ми април.

В този период през 2019 година на бял свят са се появили 193 деца.  Към днешна дата, през тази година, новородените са вече 192, съобщи старшата акушерка Паулина Янкова.

Тенденцията и през тази следва миналогодишната -да се раждат повече момчета. За четирите месеца на тази година са се родили 102 момченца, а бебетата момиченца са 90.

От началото на действието на извънредните мерки у нас, наложени за ограничение разпространението на коронавируса на 23 март, до момента в АГО-Хасково новородените са 18, сред тях има и близнаци. От тях 11 са момчетата, близначетата обаче са момиченца. Средната възраст на родилките е 29-30 години. Има и две непълнолетни майка-на по 14 и 15-годишна възраст.

Заради ситуацията на пандемия във всеки сектор на отделението има изолатори, които ще се се използват при необходимост, ако бъде приета родилка със симптоми на коронавирус. Лекарите, акушерките и сестрите са инструктирани за работа при извънреден случай. Екипът на АГ отделението е с подсигурени защитни облекла за действие в такава ситуация, посочи старшата акушерка Паулина Янкова.

В момента отделението работи на 1/3 от обичайното си натоварване, заради съкратените консултации и планови операции, уточни шефът му д-р Кехайов. Спешният операционен сектор обаче продължава работа на 100 %. 

„Нашите телефони са отворени непрекъснато за пациентките ни. Въпреки, че са забранени в момента консултациите, с колегите държим връзка с тях и особено със жените, които карат бременността си по-тежко. Намираме начини да ги проследяваме. Ако някоя жена има някакви оплаквания –реагираме на момента. Бъдещите майки не трябва да се притесняват от ситуация, че няма да бъдат прегледани, жените с гинекологични проблеми-също.” посочи д-р Кехайов.

В момента от екипа му липсват само двама души, които са в платен годишен отпуск. Те са предупредени, че при нужда може да бъде прекъсната почивката им.

Няма отказ от сестри, акушерки, лекари или санитари да действат в извънредна ситуация, ако в отделението се появи пациентка със съмнение за коронавирус, потвърди началникът на АГО-Хасково.” Човешко е за всеки да изпитва страх в момента, включително и за нас лекарите. И ние имаме семейства-деца, родители, приятели, и  правим всичко възможно да не ги излагаме на риск. Но няма колега, който  до момента да е поставил условие за работа с инфектирана пациентка. Дори напротив- всички са още по-мобилизирани да помагат за появата на новия живот”.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  7 -3
  14:04, 8 апр 2020
  От годината са изминали три пълни месеца, а не четири, псевдо-журналя.
 • 2
  Пи
  пилсудски
  3 -2
  19:07, 8 апр 2020
  БРЕ много сасе родили бе То така ако върви след 5 години ще станем 200 милиона бе
  • Д-
   д-р Калъчев
   3 -1
   22:18, 8 апр 2020
   Половината са от република!
 • 3
  Хо
  Ходжата на ГРОБ/ДПС
  1 -1
  06:37, 9 апр 2020
  Шефа и Пророка му са Номер 1
  ...
  - отоманците са избили 1.5 милиона Българи
  - византийците 500 000
  - фашистите 300 000
  ....
  Ние 2.5 милиона Българи :))

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини