От х:

Днес в x:

Матурите се местят на 30 май и 1 юни, отлагат изпитите след 7. и 4. клас

Ако се удължи извънредното положение в страната до 13 май, най-вероятно държавните зрелостни изпити в 12-и клас, които бяха планирани за 20 май и за 22 май, ще се състоят на 30 май и на 1 юни. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Първият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по български език и литература трябваше да се състои на 20 май, вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор на зрелостниците беше планиран за 22 май. Според графика на учебната 2019/2020 година учениците в 12-и клас трябваше да учат до 14 май.

Вероятно със седем-осем дни ще се забави издаването на дипломите на завършилите 12-клас, каза министър Вълчев. Той съобщи, че е разговарял с българските университети за кандидатстудентските кампании за първокурсниците и поддържа връзка с министрите на образованието от ЕС.

Вероятно във всички страни от ЕС ще има "отместване" на изпитните кампании във висшите кампании и сме готови, ако в някоя страна или в някое висше училище, не се "отместят" приемните кампаниите, да издадем и по-рано дипломите на учениците от 12-ти клас, информира образователният министър.

Министър Вълчев каза, че единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, по който се възстановява учебният процес на 14 май.

Близо три четвърти от висшите училища в България приемат с оценки от държавните зрелостни изпити, съобщи образователният министър. Той каза, че българските висши училища са били подготвени за дистанционното обучение, но има проблем с практическото обучение в някои от университетите сега. В професионалното направление "Медицина" сега не може да се осъществява практическото обучение, тъй като това е невъзможно при електронното обучение, отбеляза образователният министър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Днес - социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС:
    Общият брой на болничните е над 176 086, броят на болнични по повод карантината 5282, а броят на издадените с указания за коронавирус......... е 2072 ......................... По думите на Сачева е важно да се отбележи, че ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350, от началото на седмицата до момента този брой варира в порядъци от 680 до 700 на ден.
    ....
    Пак Днес - Джуджето Пинг Понг :
    Общият брой на заразените с коронавирус у нас са ......449 души ...... Това съобщи на редовен брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Майтапчийски.
    .....
    Въпрос - Колко са Болните от Корона Вирус в България ?
    А) 449 души
    Б) 449 души + 2037 души със болнични за корона - вирус
    В–) Само Аллах знае колко са болните
    • Ха
      хаха
      2 -2
      11:03, 2 апр 2020
      Не се влюдявай, болнични се издават на карантинирани, указанията към личните лекари са издадени още в началото на март. https://www.rzi-haskovo.org/?p=6994
Последни новини