От х:

Днес в x:

5 °C

Тестват за коронавирус в Хасково здравните работници

Освен за граждани със специфична симптоматика за коронавирус, в Хасково ще бъде пуснато и специално тестване за здравните работници.

За гражданите тестването  ще е с имунохроматографски бързи тестове. А това за медицинските работници- с електро имунофлуоресцентен тест. За него има налична апаратура.

Все още обаче не се прави нито един от двата вида тестове, въпреки че вече има наличност от бързи  тестове за граждани. Това обясни вирусологът и специалист по клинична лаборатория д-р Светослава Маргаритова, която е завеждащ  лабораторията на ДКЦ 1.

Пробите за изследването ще се взимат само в манипулационната на Лабораторен център „Европа”, за да няма текучество на пациенти със съмнение за заразата към поликлиниката.

През тестването за здравни работници-медицински сестри, лекари, стоматолози, джипита и болничен персонал, ще могат да минават само тези, които са активни в работата си. „Колегите, които са вкъщи и не са на работа няма да бъдат тествани, защото тестовете ще са ограничен брой и идеята е през изследването да минат наистина тези, които са на първа линия и работят с пациенти всеки ден. С тестовете, които ще се правят, ще се изследва наличието на пресни или стари антитела, обясни д-р Маргаритова. Тестовете за медиците все още не са пристигнали в хасковската лаборатория, понеже са поръчани от Китай и пратката пътува бавно заради мерките, наложени за ограничаване на заразата в целия свят.

Тестването за гражданите ще започне едва тогава, когато в лабораторията са готови с пълното оборудване на лаборантите. Очаква се да пристигнат още елементи от  защитното им облекло, посочи доктор Маргаритова. Освен това, в момента се разработват и специални бланки, които ще бъдат пуснати към личните лекари. „Засега задържаме тестването, защото целият алгоритъм на работа трябва да бъде изгладен, за да не се стигне до струпване на хора пред лабораторията.”, посочи вирусологът.

Д-р Маргаритова отново припомни, че през тестване ще минават само онези от гражданите, за които личния им лекар е преценил, че имат симптоматика, която изисква изследване. В лабораторията ще се минава на тест само при наличие на съответната  бланка, попълнена от джипито.

Тестът за граждани ще е струва 35 лева, а този за медицинските лица-25. Цената се плаща от този, който се тества, понеже засега за този род изследване няма отпусанти средства по Здравна каса.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (38)

 • 1
  Ам
  АмериканскиХойКосмат
  23 -8
  12:16, 1 апр 2020
  Сега стана ясна работата
  ...
  Мутрите и Бейовете в България - демек Течно Сервитьора и Дидко Пискюла ще контролират
  бизнеса с тестовете в Хасково :)) Мед. Център "Европа" , а не Държавната Болница
  ....
  ....
  Слушайте ,
  Защо при нас в Америка - при най-якия капитализъм тестовете са безплатни , а в България са платени ??
  Защо в Южна Корея се правят по 20 000 теста на ден , а в България по 300-400 теста на ден ?
 • 2
  Ам
  АмериканскиХойКосмат
  34 -5
  12:19, 1 апр 2020
  Въпросната Др.Маргаритова има нужда от беседа
  с известния Народен Лечител Ангел Войвода , който да и обясни че не бива да си алчен по време на чума , за да не би някъде да не се подхлъзнеш и си удариш главата :))
 • 3
  ИК
  И кво
  10 -6
  12:19, 1 апр 2020
  като се тестваш? Това ще оправи ли комуникацията между морските таралежи?
 • 4
  Ам
  ама как така
  45 -4
  12:40, 1 апр 2020
  Абе хора как ще накарате здравните работници сами да си платят тестовете? Абе хора, акъл имате ли? Трябва да им ги направите безплатно. Гражданите да си плащат ама да искаш пари на здравните работници е меко казано ......
  • 11
   11111
   23 -2
   13:30, 1 апр 2020
   а М-В=Р-то ще плащат ли...
 • 5
  По Конституция в
  Държавната болница трябва да има тестове и апарати за тестове
  .....
  А в Мутристана
  в Държавната болница Няма, а В Частната има ... срещу пари
 • 6
  Съ
  Съмнявам се...
  25 -3
  13:23, 1 апр 2020
  Защо за пациенти 25 лв ,а за мед.работници 35лв? Общината трябва да плати на медиц лица! И защо тестовете са от Китай? Може би,защото са по-евтини?
  Колко процента са точни? Ако тестът е позитивен,к"во праим?
  • 11
   11111
   13 -2
   13:29, 1 апр 2020
   В Лондон превърнаха паркингите на няколко супермаркета в тестов център за коронавирус. Гражданите могат да минат с автомобилите си през пунктовете, което осигурява бързото взимане на голям брой проби. Избягва се струпването на опашки от хора, които биха могли да си предадат заразата. Великобритания промени драстично начина, по който реагира на пандемията.

   Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/zdrave/diagnostika-i-lechenie/supermarketi-v-london-se-prevrnakha-v-testovi-tsentrove-za-covid-19_news736690.html
 • 7
  Ей
  Ейтака
  52 -2
  13:28, 1 апр 2020
  Инструктираните журналисти защо не попитат – защо е отказан тест на мъжа на заразената в Хасковската болница, понеже не показвал симптоматика, а да депутатите в парламента ще им правят тестове заради заразеният депутат от ДПС – те също не показват симптоматика.
  Ето сега си проличава колко ги е грижа за избирателите им и народа – така наречените данъкоплатци.
  • 11
   11111
   25 -3
   13:35, 1 апр 2020
   МИСИРКИТЕ не задават неудобни въпроси...
  • Аз
   Аз
   24 -2
   13:56, 1 апр 2020
   Дали не е показал симптоми? Едно легло са делили. Обикновения човек кучета го яли.
 • 8
  !!
  !!!!!!!!!!!!!
  29 0
  13:40, 1 апр 2020
  Те май всичките както и управляващите са завършили някой от свободните университети - да не споменавам имената на университетите да не засегна някой.
  Все пак да не забравяме, че хората с купените дипломи са ни шефове!
 • 9
  Ге
  Гербажия
  11 -8
  13:46, 1 апр 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 10
  11
  11111
  30 0
  14:07, 1 апр 2020
  През уикенда стана ясно, че персоналът на болницата няма да бъде тестван. Това са много проби, а и не знаем кой колко е бил контактен. Ще трябва да си останем вкъщи за 14 дни и да се надяваме, че не сме заразени. За пореден път държавата обърна гръб на медицинския персонал.


  Тази вечер г-жа Караянчева каза, че всички депутати и администрация ще бъдат тествани. Кой и как прецени, че техните контакти са по-рискови от тези на медиците в болницата ?

  някъде в София
 • 11
  Фа
  Факт
  15 -5
  14:14, 1 апр 2020
  Добро утро мишоци!
  Вчера Роберт Кох Институт в Германия изкара статистиката за корона.
  Моля ви,намерете си шибаната информация и не спорете с мен.Напишете си го в гугъла и ползайте преводач.
  Ето какво излиза.
  Експоненциално заразяване НЯМА!Има повече тестване,което е показало леко повишаване,но не и ЕКСПОНЕНЦИАЛНО!
  Второ! Смъртност при ЗАРАЗЕНИТЕ!При ЗАРАЗЕНИТЕ! 0.6 процента! Нула цяло и шест процента от всички регистрирани заболели!
  Трето! 90 процента от заразените НЕ са се нуждаели от медицинска грижа!
  Купете си маски,стойте си в къщи,докладвайте и си изяжте тоалетната хартия!
  • Ми
   Мишо мишока
   4 -11
   14:18, 1 апр 2020
   Ти бе многознайко в кой процент на статистиката си... Виж коментара
  • До
   до мишока
   13 -2
   14:22, 1 апр 2020
   Мишок не дейстай,като един дбил,предупредил съм в коментара.Не аз знам,а Роберт Кох Институт в Германия,който е орагнът наблюдаващ ситуацията.Спори с тях,изпрати им твоите тестове и научни изследвания и им кажи,че грешат.Аз съм сигурен,че след твоите данни Меркел ще затвори института.
  • 11
   11111
   9 0
   15:15, 1 апр 2020
   Към 11.38 часа на 01.04.2020г. населението на България е 6 913 187 души/данни на Департамент по икономическите и социалните въпроси към ООН/ От обявяването на грипната епидемия, считано от 06.03.2020г. няма данни за вида на грипа и заболелите от него, така както е сторено през 2009г.
   Броят на заразените с Ковид-19, обявени от ЩАБА 412 души, прави около 0.006 % от цялото население. От своя страна, осемте починали от коронавируса съставляват 0.000117% от населението, или едва 0.11% от починалите за последните 26 дни. Това означава, че няма данни за увеличение на дневната смъртност. Спорно е дали въобще има епидемия, т.к. броят на заразените е под 0.1% от населението. Същото е валидно и за извънредното положение.Такава статистика не е изнасяна от ЩАБА, пък и никой от журналистите до сега не е задал, или не иска да зададе подобни въпроси на генерала.
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   3 -1
   16:01, 1 апр 2020
   Викам няма да пиша, обаче не му изтраях Дебилизма на тоя пост.
   - не знаех че в България има хора които мислят че земята е плоска
   ....
   Ето я интерактивната карта на Универитета Джон Хопкинс". Опреснява се всеки 6 часа.
   https://coronavirus.jhu.edu/map.html
  • Do
   do Hoi
   3 -1
   16:41, 1 апр 2020
   Хахаха, абе Хой.Аз ти казах да четеш и да мислиш.Какво ми пращаш?Ами ти потвържаваш 'плоскоземието' на Робърт Кох Институт.
   Прочети какво е Робърт Кох Иннститут накрая.Чети.
   Да се върнем на това,което пращаш и което НИКОЙ не оспорва.На базата на тия данни именно е и съмнението за една огромна измама.
   44 000 умрели с ковид19 антитела в кръвта в ЦЯЛ СВЯТ.Тествани в ЦЯЛ СВЯТ са 900 000.Т.е. около 5 процента смъртност средно за света от тестваните БОЛНИ.Колко са обаче носителите,които НЕ се разболяват?Колко?
   Имай предвид,че се тестват ПРЕДИМНО тежко болни.Само в Корея и Сингапур се опитват да тестват масово.
   Кажими тук,къде виждаш ЕКСПОНЕНЦИАЛНО нарастване.Я си отвори гугала и чети,какво е ЕКСПОНЕНЦИАЛНО.
 • 12
  Aleksandar Vasilev
  Ако имаш съмнения че си заразен с К.В.седиш вкъщи под карантина.При симптоми звънни на 112 или Лич.лекар.Ако тръгнеш да умираш чак тогава те приемат в болница.
  Решиш ли да се тестваш си плащаш 150лв.
  Защо тези правила не важат за всички.
  Кой плаща тестовете на депутатите. Не е ли твърде лицемерно народа да е пдложен на такъв критерий а депутатите да се чустват богоизбрани.
  Ще бъдат ли глобени по 5000лв.за това че се бяха на събрали пред болницата за тестване на не повече от 50см.един от друг.

  01.04.2020 пред б-ца "Софиямед"
  • 11
   11111
   13 -1
   15:16, 1 апр 2020
   с 9000 лв заплата къде пари за 50лв
 • 13
  Уч
  ученик
  16 0
  14:29, 1 апр 2020
  затворете парламента нека да си седят там
 • 14
  Не
  нетестван
  15 -1
  15:01, 1 апр 2020
  тая маргаритова по-скромна от докторката делчева,тая поне 25лв,а другата 70 гонеше
  как не ви е срам,народа лудна,те за печалба мислят,че чак и от медицинския персонал искат
  ами утре като се разболеем,нали на тях ще разчитаме,ама кой да мисли..........АМАНННННН!!!!
  ДАЛАВЕРАДЖИИ,АЛЧНИ,КОРУМПИРАНИ
  за д-р Янев поне няма ли един тест без парички?
 • 15
  По
  Под карантина
  28 -1
  15:03, 1 апр 2020
  Под карантина съм от вчера. Така че, не всявайте паника и не вярвайте на тази мошеническа държава! Имам всички симптоми без температура. Свързах се с личния лекар следователно и със 112 а от там и със Спешна Помощ. Нямаш ли температура никой не те приема, а за правенето на тест звънях тази сутрин и на Живакова и на Маргаритова, и двете са кьорфишек! Никой никъде няма да ви направи тест! За щастие има къде да изпратя семейството си. Спазвайте карантината, не излизайте, носете маската и в къщи, пийте витамин В,С,Д, парацетамол, мед с лимон и джинджифил и го карайте на крак! Ще оцелеете, кураж на всички вас! Естествено за Хайдутите от Народното Събрание ще има и заплати, ще има и тестове, но защо си мисля че скоро ще има и протести и падания на Правителства в Европейски мащаб! Успех на всички и бъдете здрави!
  • Не
   нетестван
   14 -2
   16:34, 1 апр 2020
   До : под карантина
   господ да те пази! Не унивай,бори се и ще се оправиш.Късмет!!!!
  • и много много силни билкови чайове - за отхрачване - мента , маточина , мащерка , мента , лайка .... вместо вода 2-3 литра на ден
  • По
   Под карантина
   4 -1
   20:01, 1 апр 2020
   Благодаря ви, Дай Боже!
 • 16
  За
  Запознат
  7 -9
  17:29, 1 апр 2020
  Болницата е търговско дружество.Не е длъжна да тества никого без пари.Днес си правих тест при Маргаритова.Имах направление от личния ми лекар,защото имам грипоподобни симптоми.Много приятен и възпитан персонал и докторката ми обясни всичко за тестуването.От джипито разбрах,че тя е единствения вирусолог в областта.Аз предпочитам да си дам парите на специалисти,а не на разни съмнителни персони.Не си правете илюзии всички ,,прочути" хасковски лаборатории ще измекярстват на гърба на хората.
  • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • Дд
   дд
   4 -2
   18:07, 1 апр 2020
   Абе вие грипоподобните.Първо се научете,че не се пише ТЕСТУВАНЕ и второ,защо търсите тест,когато той не се налага? Къде тестват ,ей така по света?
   И второ, вече има лекари,които отказват тестове за ковид в Германия,но правят за другите типове ако искаш.
  • По
   Под карантина
   5 0
   18:26, 1 апр 2020
   Браво, откриваш топлата вода! Дори да е търговско дружество аз също предложих да си платя за теста, но като съм под карантина и ти като си запознат ела ако обичаш в къщи да ми направиш тест! Та аз екстрадирах семейството си на километри от дома!
  • 11
   11111
   6 -2
   19:34, 1 апр 2020
   След като плащаш данъци здравни отдръжки толове гражданска пренос на ел.енергия такса въздух такса за документи Държавата е длъжна да ти осигури сигурно квалифицирано и бързо без бюрокрация здравеопазване.Търговско дружество може да е една частна клиника но не и държавна...Това че управниците ни нямат кадърноста да ти предложат такова да се махат но докато има агнета ще има овчари вълкодави и вълци...а че е била умна и учтива и в магазините е така защото си клиент...а не пациент...
 • 17
  11
  11111
  4 -2
  19:58, 1 апр 2020
  Починалите майки и дъщеря от Благоевград били принудени да си платят тестовете за COVID-19. Това разказа тяхна роднина пред „gospodari.com“.

  Отгоре на всичко, макар и в тежко състояние, те не били приети веднага в болница, а пратени да си вървят вкъщи. Така се загубило ценно време за тяхното лечение, категорични са близките им. Ето какво разказа още сестрата на починалата по-възрастна жена, която въпреки, че е била в контакт с една от заразените, все още не е потърсена от здравните власти:
 • 18
  Пр
  Простотия до шия
  4 0
  23:20, 1 апр 2020
  СРАМ,СРАМ! Това е повече от абсурдно вече. На мед.лица,които без тях сме още по-загубени ще им искате по 35 лв за тест? А на 240-те горе може безплатно???
 • 19
  12
  123
  3 -1
  00:31, 2 апр 2020
  Защо държавата разрешава такива изнудвачи като Маргаритова да изнудват хората в извънаредно положение? Трябва държавата да конфискува цялата и лаборатория с тестовете на тия гладници.
  • Te
   Teko
   1 0
   09:50, 2 апр 2020
   Лабораторията не е на Маргаритова ,а е част от ДКЦ 1 , което е общинско дружество!
 • 20
  Та
  ТА
  0 0
  15:37, 14 апр 2020
  Тази др маргаритова и тя като др минка делчева добре ли е с главата защо мед работници трябва да се тестват безплатно това е резил за тях имат по няколко клинични лаборатории срамота за тези докторици

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини