От х:

Днес в x:

0 °C

Жената с Ковид-19 в Хасково е добре, очакват се още две проби на съмнителни пациенти

  Пациентката с доказана инфекция от Ковид-19, която се лекува в Инфекциозното отделение в Хасково е с кашлица, без температура и в задоволително към добро общо състояние. Това информира днес шефът на Областната болница в Хасково д-р Георги Гелов, който е част от Експертния медицински съвет към Общинския кризисен щаб.

  26-годишна жена е първата доказана с инфекцията в Хасково. Тя беше приета в болницата в сряда вечерта, докарана от съпруга й там. Ще престои в отделението 14 дни. Ако след два пъти тестуване резултатите й са отрицателни, ще бъде изписана за още 14 до 28- дневна домашна карантина, посочи д-р Гелов.

  В отделението постъпват болни с грипоподобни симптоми, наподобяващи тези на коронавирус. Правят се изследвания ежедневно, засега няма други пациенти доказани с Ковид-19, допълни шефът на областната клиника и потвърди, че тестовете на сестри, лаборанти и лекари, които са приели заразената, са отрицателни.

  В момента в Инфекциозно в Хасково  има двама пациенти под наблюдение. Те са мъж и жена от Златоустово и са били контактни на вече болната. Снощи е постъпила в отделението жената, а днес сутринта и съпругът й. Резултатите от тестовете се очакват днес от Националната референтна лаборатория, уточни д-р Гелов.

  Доктор Гелов коментира като невярна мълвата в социалните мрежи, че 26-годишната болна жена е дала отрицателен втори тест за заразата. „Няма такава втора проба. Не сме правили и тест на съпруга й, защото това не е задължение на болницата,  а работа на Регионалната здравна инспекция”, посочи той.

  Много от направените тестове досега са основателни, но има и такива, който нямат необходимата симптоматика, каза още шефът на болницата. Той обясни, че до момента е изразходван почти половината ресурс на клиниката от предпазни маски и костюми. „Със засилване на карантинността ще се появяват все повече и повече въображаеми пациенти с коронавирус, тъй като има страх в населението, и страх в лекарите от доболничната помощ. Създава се ситуация, в която има и паника. В много от случаите лекарите се презастраховат.”

  Гелов посочи, че в момента няма други лечебни заведения в областта, в които да има настанени хора със съмнения за коронавирус. Такива пациенти се настаняват в Инфекциозно в областната болница, тъй като отделението има ресурс да ги  поеме за момента.

  Управителят на ДКЦ1 д-р Ясен Янев уточни, че от днес Здравната каса преподписва с всички здравни заведения, който са дали възможност за разкриването на интензивни легла, клиничната пътека, за да има резерв при нужда. Тези заведения са в списъка на министъра на здравеопазването, който вече беше обявен.

  Д-р Гелов посочи, че в хасковското Инфекциозно има достатъчно персонал, който да обслужва пациенти със заразата. „Ние сме една от малкото областни болници, която успя да си съхрани инфекционистите в отделението. Разполагаме с четирима специалисти и един специализант.” Той допълни, че в момента се разкрива и отделение, което ще е реплика на ОАРИЛ-с апарати и персонал. Ако се наложи да бъдат интубирани пациенти от коронавирус, те ще бъдат локализирани там.

  В момента в Инфекциозното отделение има 25 легла, от тях седем са в бокс, където може да се направи добра изолация.

  Д-р Гелов е направил разпореждане в тежките отделения, като Неврология и Кардиология също да има карантинни стаи, тъй като вече има случай на пациент, постъпил с инсулт, при който приемащият лекар е забелязал и грипоподобни симптоми.

  Доктор Гелов посочи, че в болницата има осигурени предпазни средства за персонала, който работи в рисковите зони. Ресурсите обаче трябва да се пазят, защото се изчерпват бързо. Шефът на Областната болница призна и, че вече има лекари, които заради притеснения от заразяване, са си пуснали отпуски. „Но ви казвам: и пет човека да останем, ще лекуваме болните”.

  По дарителската сметка на МБАЛ-Хасково до тази сутрин  има постъпили около 19 хил.лева. 15 хил.лв от тях вече са преведени на фирмата, която ще достави  10 монитора за интензивно наблюдение на пациенти на обща стойност 30 хиляди лева. Очаква се пристигането на два респиратора, платени от дарители,  единият от тях е от тенисиста Григор Димитров. Надеждата е, че важните апарати ще пристигнат поне до 10-ти април. Има поръчани и четири моторни интензивни легла и са предплатени.

  Гелов е категоричен, че карантинните мерки са необходими, защото заразите, които се предават по въздушно-капков път, като тази на Ковид-19,  са най-трудно ограничими.

  Д-р Петя Радева, също част от Експертния съвет към Общинския щаб информира, че в по-голямата си част карантинираните от списъците на рисковите държави, които се подават от РЗИ, спазват мерките и дадените им указания.

  През последното денонощие линейки на Спешното са транспортирали четирима пациенти до Инфекциозното отделение в Хасково с подобни оплаквания, като тези за коронавирус. Тя призова гражданите на Хасково да не изпадат в паника, да спазват всички предписания и когато имат оплаквания да сигнализират първо своето джипи.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (38)

  • 1
   Ст
   стефо
   28 -5
   16:28, 30 мар 2020
   Трябва да се вземат много по сериозни мерки сега а не после когато няма да има кой знае смис
   • До
    Доброволец
    9 -2
    20:30, 30 мар 2020
    Наберете доброволци ако се наложи за помощ !!!
   • ВХ
    В Хасково трябват
    1 -3
    03:01, 31 мар 2020
    500 - 1000 легла , те имат 25 :))
   • Въ
    ВЪПРОс до Кмета Прост
    7 -7
    03:30, 31 мар 2020
    Герберасти ,
    Що сте пуснали един Лекар - Др. Гелов да обира гилзите
    ....
    При нас в Америка излизат Губернатора и Кмета и по местния кабелен канал дава отчет всеки ден , какво са свършили !
    ....
    Защо насочвате злобата срещу Медицинския Персонал ?
   • Ето ви интерактивна карта на броя на заразените в Света от
    john hopkins university - демек от "Сводония свят"
    ...
    https://coronavirus.jhu.edu/map.html
    ....
    Като разгледате картата виждате че
    - Сърбия - Турция- Румъния -Босна и Херцеговина- Македония- Албания- Гърция - Унгария
    .... имат повече ! случаи ! на заразени отколкото Медицинското чудо Мутростан
    .....
    И ако Турция кажем че има голямо население , то останалите държавички на Балканите са по население сравними с вас
  • 2
   Xm
   xm
   23 -6
   16:35, 30 мар 2020
   Интересно, като не си знам телефонния номер на джипито как да му се обадя?
  • 3
   Го
   гочо
   18 -3
   16:51, 30 мар 2020
   Така или иначе ще се вземат по сериозно мерки по добре сега ане постояно да говорят за пика слд три седмици или незнам
  • 4
   Жи
   жиката
   27 -3
   16:56, 30 мар 2020
   Болната жена дано се оправи по скоро нотя не била стемпература ми ние как ще раберем кой болен кой не маски трябва да носят болните да не заразяват здравите магазинерите не трябва да пускат хора без маски
  • 5
   На
   Найден
   33 -9
   17:16, 30 мар 2020
   Другата седмица пристига самолет от Лондон има и много които са от Хасково от република и по късен самолет на 18 пак от Лондон и познайте какво ще стане бум на болни в Хасково нито инфекциозно ще ни помогне няма да има легла в болниците ще си умрем като кучета
  • 6
   Ко
   Кови
   21 -6
   17:21, 30 мар 2020
   Как пък от всички само тая жена тестваха. И точно тя заразена
  • 7
   Па
   пациент
   25 -19
   17:24, 30 мар 2020
   "Но ви казвам:и пет човека да останем ще лекуваме болните". Има ли още хасковлии които да броят парите на д-р Гелов? Браво докторе! Само такива мъже като теб ще доведат борбата за живота на съгражданите ни докрай!
   • Ха
    Ха
    30 -12
    17:28, 30 мар 2020
    Какъв доктор може да е този
   • 16
    166
    26 -11
    18:16, 30 мар 2020
    Много добър хирург. Заедно с д-р Живко Атанасов преди няколко месеца спасиха живота на баща ми, за което сърдечно им благодаря и цял живот ще са им задължен.
   • On
    One Euro Man
    21 -2
    21:17, 30 мар 2020
    Д-р Гелов е този, който е длъжен да осигури и персонала за дейността на болницата. С комсомолско-партийно-матросовски призиви, че щели се борят до последна капка кръв днес нищо не става. Все пак има стандарти, не сме в Мозамбик.
    С тази "пледоария" искам да подскажа на д-р Гелов временно да забрани ползването на отпуски, а на тези, които са ги взели, да ги прекрати поради важните обстоятелства и необходимия човешки ресурс е налице.
    Много е просто.
   • Шефа много ме обърка :
    - Медицинските работници ангели ли са
    - или Алчни Терористи
  • 8
   Аз
   Аз
   16 -4
   17:52, 30 мар 2020
   От 14 до 28 дни карантина след изписване ли? МЗ определи точно числото 28!! Айде моля да се спазват разпорежданията, а не да се процедира по бай ганьовски
   • 11
    112233
    2 -4
    00:42, 31 мар 2020
    а защо болен, който е оздравял и два теста покажат, че няма корона вирус в него трябва да е още 28 дни под домашна карантина?? Кого с какво ще зарази???
  • 9
   Пу
   Пурко
   37 -3
   18:04, 30 мар 2020
   Щели да правят 1000 бързи теста на полицаи, а на контактувалите с 26г жена и особено на мъжа й, нямало да правят' Що за олегрофения цари в държавата
   • Он
    Онуфри
    48 -1
    18:20, 30 мар 2020
    Този въпрос е към олигофрените от РЗИ Хасково, които ги е страх да вземат проба от този мъж и да я изпратят в София за изследване. Това трябваше да стане на мига, когато е излязъл положителния резуталтат на съпругата му, предвид факта, че този човек работи в голямо предприятие, в което работят стотици хора и може да се предизвика масово заразяване !!! РЗИ Хасково са много зле, начело с шефката им!
   • Пу
    Пурко
    24 -3
    19:04, 30 мар 2020
    На всички във въпросното предприятие трябва да направят тестове 40х300 = 12 000 лв. Началниците сигурно толкова харчат за една вечер на кръчма
   • Мр
    Мрак
    17 -1
    20:26, 30 мар 2020
    Няма да направят , защото знаят какво ще покажат.
  • 10
   Де
   Деян Бонев
   24 -10
   18:20, 30 мар 2020
   Падишахът ББ обрече с беззаконията си българския народ на геноцид, като подари на „социално слабата“ държава САЩ три милиарда лева на българските данъкоплатци за едни непроизведени ламарини Ф-16 (а и се съмнявам при тази пандемия и катастрофална икономическа криза, въобще дали ще бъдат произведени), които са ни абсолютно ненужни, а след няколко години още повече.
   А сега с долнодъбнишкото изчадие Горанов, който отдавна трябваше да бъде отстранен и пратен на топло, ще заробят поколенията с милиарди заеми.
   От това така наречено „саниране“ откраднаха още два милиарда, без да попитат българския народ дали е съгласен с парите на всички данъкоплатци да се облагодетелстват отделни групи от хора.
   Стотици милиони се откраднаха с „къщите за гости“- върнал ли е някой тези пари?
   Един милиард и половина се хвърлиха на АПИ без обществена поръчка за магистрала Хемус, по която няма да има кой да пътува.
   Всички тези милиарди Сега са нужни на българския народ в борбата за оцеляване, не толкова от вируса, а от икономическата катастрофа, която ще последва от това малоумно управление на територията наречена България.
   Онзи с черното расо с пагони ни плаши със ситуацията в Италия, защото не отчита генотипа на българския етнос.
   През нашата територия са преминали 88 племена и са си хвърлили семето и Ние имане много здрав ген и ДНК.
   Муковисцидоза е най честата генетична болест при бялата раса. Тя се характеризира с чести тежки белодробни и стомашно чревни проблеми. При българите болестта е по-рядка (около 1:3300) в сравнение със средноевропейската честота – 1:2500. Податливостта на италианците на вирусните мутации е 36 пъти по-голяма от тази на българите, българските ц***** и българските турци.
   Неслучайно най-висока степен на зараза има в североизточните щати на САЩ, където населението е предимно с италиански произход. Не по различно е положението и с останалите западноевропейски народи.
   Къде е професор Коста Костов?, къде са учените вирусолози??, къде са генетиците???
  • 11
   Ха
   хахаха
   13 -6
   18:35, 30 мар 2020
   Ще видиш ти един генотип след 2-3 седмици.Направо ти се чудя на акъла.Чакай, още не сме влезнали в проблема, за сега само го наблюдаваме и големи ги хвърляме ...
   • Ам
    Аман от ясновидци
    12 -4
    21:39, 30 мар 2020
    Това в ГЕРБ да не сте организирали клуб "Лош пророк", че всичките с "ще видиш" заплашвате? Хайде, няма нужда! Когато има поледица или сняг, няма големи катастрофи, тая знаеш ли я? Хората сами се пазят, а много от "мерките" или им пречат да го правят или умишлено са вредни.
  • 12
   Ни
   Николай
   29 -3
   18:53, 30 мар 2020
   Геков е най големия крадец боклук от нищо не разбира освен да ти иска пари първият му въпрос е какво работиш да си направи сметката колко да ти иска и като кажеш имам собствен бизнес майката ти разкатава ако струва 200 лв той ти иска 5000лв като този крадец няма друг то от нищо не разбира и го направиха началник този боклук да краде повече че не се наяде дано му преседне някой кокал та да пукне този боклук
   • Ни
    Николай-боклука
    5 -19
    21:16, 30 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 13
   Ст
   СТРАХ Е ПО-СТРАШЕН
   11 -6
   21:00, 30 мар 2020
   Напълно адекватно държание на лекарите в хасково. Грип има и болни има, но психозата която се излива от герб и неговите глашатаи по тв, наистина ще убие хора. Внушаването, че мирише на смърт навсякъде и че се мре по улиците е направо гнусно. Лекарите са надежда и опора в такива тежки моменти.
  • 14
   Ва
   Валери Станков
   16 -4
   21:18, 30 мар 2020
   Душата ми е пясъчен часовник.
   Уж крехка, а пък взе да ми тежи.
   От тонове мълчания – отровни.
   От тонове преглътнати лъжи.
   От стирки. И от медийните свирки
   по нова, би ти ви, канал едно –
   все медии, нафрашкани с мисирки,
   напръскали с парфюм едно л****.
   От генерали с черни униформи.
   От Вождове, прочели „Винету“.
   От еспертизи ВМА – петорни.
   От вируси. Ваксини. И манту.
   Бих предпочел да пукна като воин
   от студ, холера, удар на приклад! –
   пред гнусната лъжа, че съм достоен
   да бъда Българин на този свят.
   Догаря ми в кандилцето елея.
   И се подписвам с птичите пера –
   Свободен като птица да живея.
   Свободен като птица да умра.
  • 15
   По
   поетеса
   4 -8
   22:15, 30 мар 2020
   Кога тези поети драскачи ще ги тръшне вирусаът та... Виж коментара
   • Пс
    Психиатричния случай
    2 -1
    08:52, 31 мар 2020
    Ти се Моли да не почна да ги "уволнявам " , че съм бил и в Ирак с Халибъртън
  • 16
   Гр
   Гражданка
   13 -4
   22:43, 30 мар 2020
   В Хасково днес отвориха доста магазини и тези за дрехи втора употреба. Трудно е без доходи, но ситуацията изисква ограничения и лишения, за да се предпазим. Нали мерките са удължени!? Кое е по-опасно да влизаш в магазини за дрехи и обувки или да излезеш да вземеш въздух на слънце за 5 минути с маска?
   • Ха
    Ханко
    5 -1
    08:29, 31 мар 2020
    Сега да отворят фризьорите, козметиците и татуистите, за да умираме красиви и пременени.
    На кой още не му е ясно, колко е сериозен проблема и че да си стоим по домовете е жизнено важно?
  • 17
   Ни
   Николай Тодоров
   12 -3
   22:55, 30 мар 2020
   А бе тоз Гелов ни има за големи ахмаци." Не сме правили тест на съпруга й ,защото това не е задължение на болницата а на Регионалната здравна инспекция “. Щото много добре знае , че жената и мъжа й нямат вирус !
   Само да кажа на всички тарикати ,че има Бог и един ден ще си плащате за греховете !
   • Ив
    Иван Пехливанов
    1 0
    14:51, 31 мар 2020
    Глиган Гелов отдавна ни има за ахмаци и то ахмаци 2-ра категория, или както казва той "жива стока". По наследство гнусно-противен елемент. Ако бяхме една нормална държава този псевдо-лекар, алчен неадекватник щеше да прави в най-добрия случай заедно със съекипника си гугутката Атанасов следоперационни превръзки.
  • 18
   Дж
   Джеронимо
   6 -1
   10:53, 31 мар 2020
   Далеч съм от мисълта да защитавам докторите , които искат пари на ръка. На мен също ми се случи веднъж, но показах среден пръст И пак оздравях. Проблемът е много по надълбоко. Не може една чалга певица , която си показва …….. да прибира по 10 бона за два часа , а един доказан хирург да спасява човешки животи и да е подложен на непрекъснат стрес, да оперира за жълти стотинки. Затова тези хора са "намерили начин" да коригират системата. Вината е в цялото общество, за съжаление когато то се състои от 90% дебили резултата е такъв. ИЗКРИВЕНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. Така , че преди да започнете да плюете помислете малко в какъв свят живеете. БОГ ДА ПАЗИ ДОБРИТЕ ХОРА ЗАЩОТО СА ТОЛКОВА МАЛКО.
  • 19
   То
   Тошко
   2 0
   15:38, 31 мар 2020
   Това не са доктори а търговски работници които си игрят със здравето ни

  Още новини

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  29 ное 2020
  Последни новини