От х:

Днес в x:

По 3-ма първолаци в Ивайловград и Стамболовско

Училища с по трима записани първолаци отчитат от регионалния инспекторат на образованието. Те са в село Пчеларе, община Стамболово и в ивайловградското Свирачи. Двете школа обаче са защитени и паралелките не могат да бъдат закрити, каквато е практиката на други места. Затова пък децата ще се обучават в смесени класове, които събират деца от целия начален курс.
Не е по-добро положението и в самия Ивайловград. Единични записвания има в почти всички училища там. Само 36 първолаци ще прекрачат училищния праг във всички населени места от общината. Това е близо два пъти по-малко от миналата година.

Иначе като цяло първолаците в областта са колкото миналата година - 2150. Това опровергава слуховете за много слаб набор 2002. Хасковските школа запазват броя паралелки спрямо 2008-ма. Най-трудно засега е в "Кирил и Методий" където има само един готов клас. Прави се втори. До 15-ти септември местата ще се попълнят, надяват се училищни директори. Битката за нови ученици е особено изострена тази година след завишението на единния образователен стандарт. За различните населени места в региона той варира от 1100 до 1300 лв годишно за дете. От тази сума се изключат даренията от родители.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини