От х:

Днес в x:

Търговци менкат яйца с домати, отървават глоби

Нов търговски хибрид - доматено-яйчен щанд, изненада купувачи на хасковския зеленчуков пазар. Желаещите да си купят червения зеленчук с изненада забелязаха на няколко маси, че доматите са насадени в кори от яйца./виж снимка на деня/. Спокойно, няма да се излюпят, с усмивка ни посрещат пазарджии. Доскоро продавали яйца, ама заради влязлата от юни забрана за търговия на открито с тях, сменили на домати. От началото на юни РВМС издаде наредба търговията с яйца на открито да бъде преустановена до края на септември. Тя все пак може да се осъществява ако те се съхраняват в хладилник до максимум 15 градуса.


Дори и тогава могат да се продават не повече от 3 седмици след датата на производство, т.е. снасяне. Затова на всяко яйце трябва да има щампа с дата и името на производителя. Това обаче влиза в разрез с желанието на клиента да купува яйца от село. Домашното производство се цени много повече, довериха печени пазарджии.



Яйца на открито все пак намерихме. Оказа се обаче, че няма закононарушение. Това бяха само черупки, увери се екипът на Haskovo.net. Производителят, който отказа да се представи, ни показа къде е стоката - в портативен хладилник под сергията, строго фиксиран на 10 градуса. Въпреки скромното присъствие на щандове с черупки, повечето от хората бяха перфектно запознати с текущата цена на яйцата. Оказва се, че бъдещите кокошки вървят от 18 до 24 стотинки, средно по 21-22. Според някои освен от околните села яйца се доставят и от Пловдивско.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини