От х:

Днес в x:

Агенция "улови" 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Къде са? Преглед на печата

24 часа

Агенция "улови" 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Къде са?

От 21 421 души с телефони с българска симкарта и/ или ползвали български на телефона си, които са били между 11 и 17 март в европейски държави, 8104 са се върнали в България.

Това са резултатите от анализ, направен от дигиталната маркетингова агенция Brand New Vision, официален партньор на полската компания за мобилен маркетинг Selectivv.

Българската агенция безплатно е работила върху този анализ и го предостави на "24 часа". Екипът ни от своя страна помоли за разрешение управителя на агенцията Славина Миленова да дадем техните данни на Националния оперативен щаб за битка коронавируса и МВР.

Труд

Транспортен ад по границата

Проблем с доставките на храни и стоки у нас се задава заради хаос по границите. Транспортни компании разказаха пред "Труд", че шофьорите им са спирани от работа и пращани под карантина, защото здравните и граничните власти не знаят как да прилагат заповедта на Министерството на здравеопазването за срока на карантина на българските шофьори, които пристигат от рискови държани и трябва да разтоварват стока у нас.

В момента от нашите шофьори, които идват от рискови държави, на влизане в България се изисква да попълват клетвени декларации за престой под карантина. Според здравните инспектори, водачите трябва да напишат в декларацията времето, което планират да останат в България до следващия курс. Т. е. те изискват от всеки шофьор сам да посочи колко дни ще стои под карантина - 2, 3 - 5 или повече дни.

Монитор

По пазарите в София: Продавачите с маски, възрастните купувачи - не

На повечето от сергиите на най-голямото тържище в столицата са поставени табелки за дистанция от метър и половина между хората на опашката. На вратите на магазинчетата пък има указания, че вътре се пуска само по един клиент. Купувачите спокойно се редят на опашки и дори използват престоя пред павилиончетата за сладка раздумка и анализ на мерките срещу коронавируса и последната бройка на заразените.

Търговците на пазара не предлагат на клиентите си дезинфектанти, каквато практика вече въведоха някои от големите вериги за хранителни стоки, както и дори собственици на малки квартални магазинчета.

Сега

Горанов: До момента загубите от приходи в бюджета са за 3 млрд. лв.

По първоначални оценки загубите от приходи в бюджета заради пандемията COVID-19 са за около 3 млрд. лв., но вероятно сумата ще набъбне. Това заяви по бТВ финансовият министър Владислав Горанов. Той неколкократно посочи, че държавата има достатъчно ресурси да запази функциите си в кризисната ситуация. Няколко десетки милиона са инвестирани в медицинска техника и лични предпазни средства, в дейността на службите за сигурност и здравните специалисти.

Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но не може още на третия ден от кризата да кажем с колко, защото още не ни е ясно колко ще изхарчим следващите месеци, каза финансовият министър.

Капитал

Вие разбрахте ли какво гласувахме?

След продължило близо осем часа заседание комисията по правни въпроси прие на второ четене проекта на закона за мерките във връзка с извънредно положение.

Депутатите разгледаха 19 предложения на различни народни представители, като седем от тях бяха на депутати от ГЕРБ, сформирали се в различни конфигурации. Управляващите дори бяха внесли изцяло нов текст на проекта, гласуван в пленарна зала.

Дума

Маски в аптеките чак след седмица

Маски в аптеките за гражданите ще има след седмица, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Той оправда липсата на предпазни средства за хората срещу коронавируса с това, че за държавата било приоритет да осигури защитни маски, облекла, ръкавици и калцуни за личните лекари, медиците в болниците, полицията, пожарната, граничната полиция и митничарите.

Създадена е организация за доставка на защитни материали - наше производство и внос, обяви шефът на пожарната Николай Николов. Той докладва за милиони бройки - произведени, очаквани и договорени предпазни средства срещу заразата, включително от Китай, Индия и Виетнам.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини