От х:

Днес в x:

28 °C

Как прекосих Хасковския ледовит океан, или Танц със саби (видео)

За кратко градът ни бе свидетел на редък природен феномен - сняг през февруари. Поради местната специфика, тук той се прояви като друго характерно явление - Хасковски ледовит океан. Това установих снощи, преминавайки пеша по централните улици.

Разказ на един заклет пешеходец

Метеоролозите не бяха сбъркали прогнозата, грешката си беше изцяло моя - сутринта не обух гумените си ботуши. Смятах, че както обикновено тяхните предсказания ще се изпълнят с ден закъснение. Това в никакъв случай не е животозастрашаващо в моя случай, защото Хасковския ледовит океан е общо взето до глезените или малко над тях. Другият факт, характерен за града, е че когато се появи, Хасковският ледовит океан не може да бъде избегнат или заобиколен по суша. Колите го прегазват, а за пешеходците е невъзможно да не го прекосят все някога.

Както обещаха метеоролозите, снегът не натрупа в града, а започна да се топи. Обаче снегорини чистели цяла нощ, разбрах тази сутрин. Гьоловете със сняг тази сутрин стигаха до тротоара в близост до всяка уважаваща себе си шахта в центъра. Водата тече надолу, нали така, и централните улици са в ниското.

Газейки в тази киша, вече с гумени ботуши (слушайте метеоролозите), мога спокойно да си мисля и да разсъждавам за бурните събития напоследък.

Президентът и премиерът си разменят страховити послания през медиите. И прокуратурата какво прави вече не е ясно, но и тя ни говори, което само себе си ни поставя в особено положение. В Хасково институциите разиграват на живо нашенска версия на Параграф 22 (Който твърди че е луд, не е луд) с живота на един останал извън системата несретник. А някакви хора били хванати да карат с превишена скорост в снега и глобени, естествено. А около бюджета на Община Хасково се обсъждаше увеличаване на приходите от глоби и санкции. Т.е. нарушенията и белите ще се вдигат планово, така излиза. И значи всеки нарушител е добре дошъл, след като носи приходи на общината.

Тези дни едно вече пораснало хасковлийче от Единбург за първи път видя нашия паметник на завистта. Отдалече му заприлича на Икар, та отиде да прочете табелата. "Аха, славата значи е важното", зачудено и развеселено каза нашенчето. В Единбург гравираното на плочата под паметника послание би звучало странно, както и за всеки, който малко е наясно с мита за крилатия човек. Текстът гласи, че славата върви в пакет със завистта. Мисля си, дали можем да екстраполираме тази мъдрост, да я актуализираме с текущите условия на живот: Хасковският ледовит океан се появява заедно с множество съобщения във фейсбук за славни снегорини. И така докато властимащите ни занимават с тяхната слава или завист, всъщност продължаваме да газим Хасковския ледовит океан... Или: Всеки път, когато се заговори за качеството на млечните продукти, инспектори разкриват и унищожават няколко килограма домашно сирене.

Какво общо има танцът със саби? Ами и там сабите само се размахват и така участниците в танца показват силата и увереността си, а също и синхрон. Но всъщност нищо друго не се случва.

Мира Захариева

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ме
  мерси - :)))
  24 -3
  19:28, 6 фев 2020
  Беше ми много весело да прочета това.Моля ви по често правете такива опити Мира.
 • 2
  Бр
  Браво
  16 -2
  20:30, 6 фев 2020
  Добра публикация!Хубаво е всеки ден да има подобни разказчета...
 • 3
  Ей
  ейейей
  0 -2
  22:45, 7 фев 2020
  Тази иска да подсушават тротоарите ли? Какво чистене й пречи при 5 см сняг?
  • Не
   не знам не чух не видях
   1 0
   08:31, 8 фев 2020
   Ах, ах, ах, не четеш. Няма драма, става дума за запушените шахти и огромните гьолове, които се образуват и специално за тези хора, които искаха да похвалят снегопочистването. Бродят едни снегорини по фейсбук, както казваш при 5 см сняг. Между другото, тророарите се чистеха доста добре ръчно от жълтите жилетки :) За центъра става дума и покрай това, което беше река.

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини