От х:

Днес в x:

16 °C

Как прекосих Хасковския ледовит океан, или Танц със саби (видео)

За кратко градът ни бе свидетел на редък природен феномен - сняг през февруари. Поради местната специфика, тук той се прояви като друго характерно явление - Хасковски ледовит океан. Това установих снощи, преминавайки пеша по централните улици.

Разказ на един заклет пешеходец

Метеоролозите не бяха сбъркали прогнозата, грешката си беше изцяло моя - сутринта не обух гумените си ботуши. Смятах, че както обикновено тяхните предсказания ще се изпълнят с ден закъснение. Това в никакъв случай не е животозастрашаващо в моя случай, защото Хасковския ледовит океан е общо взето до глезените или малко над тях. Другият факт, характерен за града, е че когато се появи, Хасковският ледовит океан не може да бъде избегнат или заобиколен по суша. Колите го прегазват, а за пешеходците е невъзможно да не го прекосят все някога.

Както обещаха метеоролозите, снегът не натрупа в града, а започна да се топи. Обаче снегорини чистели цяла нощ, разбрах тази сутрин. Гьоловете със сняг тази сутрин стигаха до тротоара в близост до всяка уважаваща себе си шахта в центъра. Водата тече надолу, нали така, и централните улици са в ниското.

Газейки в тази киша, вече с гумени ботуши (слушайте метеоролозите), мога спокойно да си мисля и да разсъждавам за бурните събития напоследък.

Президентът и премиерът си разменят страховити послания през медиите. И прокуратурата какво прави вече не е ясно, но и тя ни говори, което само себе си ни поставя в особено положение. В Хасково институциите разиграват на живо нашенска версия на Параграф 22 (Който твърди че е луд, не е луд) с живота на един останал извън системата несретник. А някакви хора били хванати да карат с превишена скорост в снега и глобени, естествено. А около бюджета на Община Хасково се обсъждаше увеличаване на приходите от глоби и санкции. Т.е. нарушенията и белите ще се вдигат планово, така излиза. И значи всеки нарушител е добре дошъл, след като носи приходи на общината.

Тези дни едно вече пораснало хасковлийче от Единбург за първи път видя нашия паметник на завистта. Отдалече му заприлича на Икар, та отиде да прочете табелата. "Аха, славата значи е важното", зачудено и развеселено каза нашенчето. В Единбург гравираното на плочата под паметника послание би звучало странно, както и за всеки, който малко е наясно с мита за крилатия човек. Текстът гласи, че славата върви в пакет със завистта. Мисля си, дали можем да екстраполираме тази мъдрост, да я актуализираме с текущите условия на живот: Хасковският ледовит океан се появява заедно с множество съобщения във фейсбук за славни снегорини. И така докато властимащите ни занимават с тяхната слава или завист, всъщност продължаваме да газим Хасковския ледовит океан... Или: Всеки път, когато се заговори за качеството на млечните продукти, инспектори разкриват и унищожават няколко килограма домашно сирене.

Какво общо има танцът със саби? Ами и там сабите само се размахват и така участниците в танца показват силата и увереността си, а също и синхрон. Но всъщност нищо друго не се случва.

Мира Захариева

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ме
  мерси - :)))
  24 -3
  19:28, 6 фев 2020
  Беше ми много весело да прочета това.Моля ви по често правете такива опити Мира.
 • 2
  Бр
  Браво
  16 -2
  20:30, 6 фев 2020
  Добра публикация!Хубаво е всеки ден да има подобни разказчета...
 • 3
  Ей
  ейейей
  0 -2
  22:45, 7 фев 2020
  Тази иска да подсушават тротоарите ли? Какво чистене й пречи при 5 см сняг?
  • Не
   не знам не чух не видях
   1 0
   08:31, 8 фев 2020
   Ах, ах, ах, не четеш. Няма драма, става дума за запушените шахти и огромните гьолове, които се образуват и специално за тези хора, които искаха да похвалят снегопочистването. Бродят едни снегорини по фейсбук, както казваш при 5 см сняг. Между другото, тророарите се чистеха доста добре ръчно от жълтите жилетки :) За центъра става дума и покрай това, което беше река.

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини