От х:

Днес в x:

4 °C

Как прекосих Хасковския ледовит океан, или Танц със саби (видео)

За кратко градът ни бе свидетел на редък природен феномен - сняг през февруари. Поради местната специфика, тук той се прояви като друго характерно явление - Хасковски ледовит океан. Това установих снощи, преминавайки пеша по централните улици.

Разказ на един заклет пешеходец

Метеоролозите не бяха сбъркали прогнозата, грешката си беше изцяло моя - сутринта не обух гумените си ботуши. Смятах, че както обикновено тяхните предсказания ще се изпълнят с ден закъснение. Това в никакъв случай не е животозастрашаващо в моя случай, защото Хасковския ледовит океан е общо взето до глезените или малко над тях. Другият факт, характерен за града, е че когато се появи, Хасковският ледовит океан не може да бъде избегнат или заобиколен по суша. Колите го прегазват, а за пешеходците е невъзможно да не го прекосят все някога.

Както обещаха метеоролозите, снегът не натрупа в града, а започна да се топи. Обаче снегорини чистели цяла нощ, разбрах тази сутрин. Гьоловете със сняг тази сутрин стигаха до тротоара в близост до всяка уважаваща себе си шахта в центъра. Водата тече надолу, нали така, и централните улици са в ниското.

Газейки в тази киша, вече с гумени ботуши (слушайте метеоролозите), мога спокойно да си мисля и да разсъждавам за бурните събития напоследък.

Президентът и премиерът си разменят страховити послания през медиите. И прокуратурата какво прави вече не е ясно, но и тя ни говори, което само себе си ни поставя в особено положение. В Хасково институциите разиграват на живо нашенска версия на Параграф 22 (Който твърди че е луд, не е луд) с живота на един останал извън системата несретник. А някакви хора били хванати да карат с превишена скорост в снега и глобени, естествено. А около бюджета на Община Хасково се обсъждаше увеличаване на приходите от глоби и санкции. Т.е. нарушенията и белите ще се вдигат планово, така излиза. И значи всеки нарушител е добре дошъл, след като носи приходи на общината.

Тези дни едно вече пораснало хасковлийче от Единбург за първи път видя нашия паметник на завистта. Отдалече му заприлича на Икар, та отиде да прочете табелата. "Аха, славата значи е важното", зачудено и развеселено каза нашенчето. В Единбург гравираното на плочата под паметника послание би звучало странно, както и за всеки, който малко е наясно с мита за крилатия човек. Текстът гласи, че славата върви в пакет със завистта. Мисля си, дали можем да екстраполираме тази мъдрост, да я актуализираме с текущите условия на живот: Хасковският ледовит океан се появява заедно с множество съобщения във фейсбук за славни снегорини. И така докато властимащите ни занимават с тяхната слава или завист, всъщност продължаваме да газим Хасковския ледовит океан... Или: Всеки път, когато се заговори за качеството на млечните продукти, инспектори разкриват и унищожават няколко килограма домашно сирене.

Какво общо има танцът със саби? Ами и там сабите само се размахват и така участниците в танца показват силата и увереността си, а също и синхрон. Но всъщност нищо друго не се случва.

Мира Захариева

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ме
  мерси - :)))
  24 -3
  19:28, 6 фев 2020
  Беше ми много весело да прочета това.Моля ви по често правете такива опити Мира.
 • 2
  Бр
  Браво
  16 -2
  20:30, 6 фев 2020
  Добра публикация!Хубаво е всеки ден да има подобни разказчета...
 • 3
  Ей
  ейейей
  0 -2
  22:45, 7 фев 2020
  Тази иска да подсушават тротоарите ли? Какво чистене й пречи при 5 см сняг?
  • Не
   не знам не чух не видях
   1 0
   08:31, 8 фев 2020
   Ах, ах, ах, не четеш. Няма драма, става дума за запушените шахти и огромните гьолове, които се образуват и специално за тези хора, които искаха да похвалят снегопочистването. Бродят едни снегорини по фейсбук, както казваш при 5 см сняг. Между другото, тророарите се чистеха доста добре ръчно от жълтите жилетки :) За центъра става дума и покрай това, което беше река.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини