От х:

Днес в x:

51-годишен на ръба на живота, отказва лечение и социални грижи

    Животът на 51-годишния Чавдар Георгиев от хасковското село Въгларово е поставен под въпрос.

    Преди 10-тина дни мъжът е заварен в жилището си в изключително тежко здравословно състояние от кмета на селото Атанас Атанасов и местни жители. "Намерихме го в полуживо състояние. Беше с хипотермия и гангрена на крака, извикахме линейка и го откараха в болницата", разказа кметът.

    Първоначално Чавдар е бил приет в ОАИЛ, а по-късно във Физиорехабилитационното отделение на хасковската болница. Там той е бил стабилизиран, но отказвал кракът му да бъде лекуван, а според медиците това е жизнено важно за живота му. Настоявал да се прибере в селото и днес по обед бе докаран с линейка във Въгларово. Заяви, че иска да остане няколко дни в жилището си, за да се стабилизира и после да ходи да се лекува в Русия. Мъжът обаче видимо има психически проблеми, а кметът Атанасов се опасява, че Чавдар може да не оцелее, ако остане сам. Раната на крака му е сериозна и има диабет, не може да се придвижва сам, а няма и кой да се грижи за него. Мъжът обаче отказва да бъде настанен в социално заведение. Освен това стана ясно, че няма съпруга, не контактува и с близките си.

    След като днес стана ясно, че няма кой да се грижи за него в селото, Чавдар бе върнат с линейката обратно във Физиорехабилитационното отделение на МБАЛ-Хасково. Той не е здравно осигурен и дори разходите по досегашния му престой в болницата били поети от лечебното заведение.

    От институциите са в безизходица. Старши рехабилитаторът в отделението Красимира Цветанова каза, че пациентът отказва да се лекува и настоява да се прибере в дома си. "Би трябвало социалните да поемат някакъв ангажимент към него, след като той иска да бъде прибран вкъщи и отказва лечение", заяви Цветанова. Тя смята, че социалните трябва да издействат принудителното му настаняване в социално заведение.

    "Болницата не е социално заведение, но не може да го оставим на пътя. Ние просто ще го отглеждаме", каза зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Иван Иванов. Според него ангажимента към Чавдар трябва да е на социалните, които например могат да го настаняват във временен приют.

    Шефът на Областната служба "Социално подпомагане" Стефан Манахилов пък заяви, че мъжът първо трябва да бъде излекуван спешно и след това да се търси вариант за настаняване в социално заведение и грижа. Според него именно болницата трябва да поиска от прокуратура Чавдар да бъде принудително лекуван и тогава да се иска принудителното му настаняване в социално заведение. "В това състояние, където и да отиде, края ще бъде по-скоро летален", заяви Манахилов. Той допълни, че през миналата седмица негови колеги са провели три срещи с Чавдар, но той писмено отказал социална услуга.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ва
      Вальо
      36 -15
      19:25, 3 фев 2020
      Айде давайте сега!ГЕРБ са виновни,БСП са виновни,кмета е виновен,докторите са виновни....все някой трябва да е виновен!А истината е,че такива болни хора има във всяка държава,не искат да ги лекуват,искат в къщи.Психо.
    • 2
      Си
      Симеон
      28 -6
      21:48, 3 фев 2020
      въпреки отказа му, трябва бъде лекуван, социалните да го настанят в подходящ дом, такива случаи ще има още доста, аз знам за един който "живее" в Хасково, съседите му са говорили с полиция и са им казали че ако има проблем да се обадят на 112, институциите не са потготвени за такива ситуации
    • 3
      Хх
      Ххх
      30 -12
      22:12, 3 фев 2020
      Болницата си е свършила работата ..защо трябва да поема и работата на социалните....манахилови какво в крайна сметка правят в социални?
      • Гр
        гражданин
        13 -3
        10:31, 4 фев 2020
        Как си е свършила работата болницата, като не е излекуван? Не искал! А дали иска да бъде настанен в дом? Как мислите? На сила да го вкарат, за да ви е спокойно на съвестта? Има хора който не желаят да живеят по нашите правила и това си е тяхно изконно право. Ао човека е психически болен само съдът може да разпореди принудително настаняване в психиатрия- не Манахилов, нито социалните служби!
    • 4
      12
      12345
      16 -15
      22:43, 3 фев 2020
      Ако иска да приема помощ ако ли не значи не му се живее толкова е просто!!! Защо изобщо ни занимавате с него!!!!Оставете го да прави каквото си иска живота си е негов!!!!!
    • 5
      Ne
      nelicha - нелича
      32 -2
      23:58, 3 фев 2020
      В Англия има министерство на самотата , ако не ви е известно , както сами разбирате неговата основна дейност е да работи със самотните хора . У нас тези хора са оставени на произвола на съдбата . Единствените , които се интересуват от тях , това е имотната мафия , която след , като се сдобие с техните имоти ги превръща в бездомници и не след дълго умират при не изяснени обстоятелства . Това е жестоката истина .
      • Ва
        Валентина
        6 -6
        12:04, 4 фев 2020
        Е, моля ти се, само такова министрество нямахме... Остава и него да издържаме с министри и персонал, почивки, служебни пътувания и т.н. Това може да си го позволи доста по-уредена, по-силно законова държава и стабилна държава, такава каквато определон не е България.
    • 6
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 7
      Фа
      фантазии
      12 -12
      08:19, 4 фев 2020
      Манахилов как си представя тези неща.Какво значи да бъде излекуван принудително?Прокуратурата да разпореди,полицаите да му сложат белезници на операционната маса и докторите да му отрежат крака?Може ли изобжо да се говорят такива глупости? Явно това е човек с меко казано характеропатия или както казва народа терсене.Животът си е негов и наистина не е нужно да ни занимавате с подобни случаи при които да се демонстрира тревога и загриженост за един асоциален индивид.
      • Со
        Социален работник
        12 -8
        10:28, 4 фев 2020
        Тогава какво искате от социалните служби? Насила не може да бъде настанен в социална услуга- само и единствено с негово желание и след подаване на заявление! Все социалните са ви виновни за всеки , който не живее според възгледите Ви!
      • Ре
        Реалист
        4 -2
        09:18, 5 фев 2020
        Защото същия тоя асоциален "индивид", може ди ти бъде и съсед, и ако не му се обръща внимание когато трябва, може и с теб да се случи същото като на онази барета, която беше застреляна от някакъв полудял дядка с пушка. Затова като общество не можем да си позволим да неглижираме всеки подобен случай.
        А в случая, след като човекът е с очевидни психически проблеми и не може да разсъждава трезво, трябва да се вземе решение за неговото принудително лекуване. След което да се измисли начин как да бъде настанен в социално заведение или ако ще е по-добре за него, да бъде върнат в жилището си. При това положение обаче, трябва периодично да бъде наблюдавано неговото състояние от социалните служби, за да не се стига друг път до тежката ситуация, в която е изпаднал. Съгласен съм с изказаните мнения по-горе, че в обществото има хора, които не могат да живеят според нашите възгледи. Но това не означава те да бъдат оставени на произвола на съдбата. И понеже всяко човешко същество има нужда от базови неща, като подслон, храна, отопление през зимата, както и грижа и внимание от други хора, то те трябва да бъдат осигурени на всеки човек с такива проблеми. Дори асоциалните хора, имат нужда от човешко внимание от време на време.
        Не е нужно да се създава ново министерство, а просто да се разшири щатът на сегашната аганция за социално подпомагане, за да могат да се обхванат всички нуждаещи се хора.
    Последни новини