От х:

Днес в x:

13 °C

51-годишен на ръба на живота, отказва лечение и социални грижи

  Животът на 51-годишния Чавдар Георгиев от хасковското село Въгларово е поставен под въпрос.

  Преди 10-тина дни мъжът е заварен в жилището си в изключително тежко здравословно състояние от кмета на селото Атанас Атанасов и местни жители. "Намерихме го в полуживо състояние. Беше с хипотермия и гангрена на крака, извикахме линейка и го откараха в болницата", разказа кметът.

  Първоначално Чавдар е бил приет в ОАИЛ, а по-късно във Физиорехабилитационното отделение на хасковската болница. Там той е бил стабилизиран, но отказвал кракът му да бъде лекуван, а според медиците това е жизнено важно за живота му. Настоявал да се прибере в селото и днес по обед бе докаран с линейка във Въгларово. Заяви, че иска да остане няколко дни в жилището си, за да се стабилизира и после да ходи да се лекува в Русия. Мъжът обаче видимо има психически проблеми, а кметът Атанасов се опасява, че Чавдар може да не оцелее, ако остане сам. Раната на крака му е сериозна и има диабет, не може да се придвижва сам, а няма и кой да се грижи за него. Мъжът обаче отказва да бъде настанен в социално заведение. Освен това стана ясно, че няма съпруга, не контактува и с близките си.

  След като днес стана ясно, че няма кой да се грижи за него в селото, Чавдар бе върнат с линейката обратно във Физиорехабилитационното отделение на МБАЛ-Хасково. Той не е здравно осигурен и дори разходите по досегашния му престой в болницата били поети от лечебното заведение.

  От институциите са в безизходица. Старши рехабилитаторът в отделението Красимира Цветанова каза, че пациентът отказва да се лекува и настоява да се прибере в дома си. "Би трябвало социалните да поемат някакъв ангажимент към него, след като той иска да бъде прибран вкъщи и отказва лечение", заяви Цветанова. Тя смята, че социалните трябва да издействат принудителното му настаняване в социално заведение.

  "Болницата не е социално заведение, но не може да го оставим на пътя. Ние просто ще го отглеждаме", каза зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Иван Иванов. Според него ангажимента към Чавдар трябва да е на социалните, които например могат да го настаняват във временен приют.

  Шефът на Областната служба "Социално подпомагане" Стефан Манахилов пък заяви, че мъжът първо трябва да бъде излекуван спешно и след това да се търси вариант за настаняване в социално заведение и грижа. Според него именно болницата трябва да поиска от прокуратура Чавдар да бъде принудително лекуван и тогава да се иска принудителното му настаняване в социално заведение. "В това състояние, където и да отиде, края ще бъде по-скоро летален", заяви Манахилов. Той допълни, че през миналата седмица негови колеги са провели три срещи с Чавдар, но той писмено отказал социална услуга.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ва
   Вальо
   36 -15
   19:25, 3 фев 2020
   Айде давайте сега!ГЕРБ са виновни,БСП са виновни,кмета е виновен,докторите са виновни....все някой трябва да е виновен!А истината е,че такива болни хора има във всяка държава,не искат да ги лекуват,искат в къщи.Психо.
  • 2
   Си
   Симеон
   28 -6
   21:48, 3 фев 2020
   въпреки отказа му, трябва бъде лекуван, социалните да го настанят в подходящ дом, такива случаи ще има още доста, аз знам за един който "живее" в Хасково, съседите му са говорили с полиция и са им казали че ако има проблем да се обадят на 112, институциите не са потготвени за такива ситуации
  • 3
   Хх
   Ххх
   30 -12
   22:12, 3 фев 2020
   Болницата си е свършила работата ..защо трябва да поема и работата на социалните....манахилови какво в крайна сметка правят в социални?
   • Гр
    гражданин
    13 -3
    10:31, 4 фев 2020
    Как си е свършила работата болницата, като не е излекуван? Не искал! А дали иска да бъде настанен в дом? Как мислите? На сила да го вкарат, за да ви е спокойно на съвестта? Има хора който не желаят да живеят по нашите правила и това си е тяхно изконно право. Ао човека е психически болен само съдът може да разпореди принудително настаняване в психиатрия- не Манахилов, нито социалните служби!
  • 4
   12
   12345
   16 -15
   22:43, 3 фев 2020
   Ако иска да приема помощ ако ли не значи не му се живее толкова е просто!!! Защо изобщо ни занимавате с него!!!!Оставете го да прави каквото си иска живота си е негов!!!!!
  • 5
   Ne
   nelicha - нелича
   32 -2
   23:58, 3 фев 2020
   В Англия има министерство на самотата , ако не ви е известно , както сами разбирате неговата основна дейност е да работи със самотните хора . У нас тези хора са оставени на произвола на съдбата . Единствените , които се интересуват от тях , това е имотната мафия , която след , като се сдобие с техните имоти ги превръща в бездомници и не след дълго умират при не изяснени обстоятелства . Това е жестоката истина .
   • Ва
    Валентина
    6 -6
    12:04, 4 фев 2020
    Е, моля ти се, само такова министрество нямахме... Остава и него да издържаме с министри и персонал, почивки, служебни пътувания и т.н. Това може да си го позволи доста по-уредена, по-силно законова държава и стабилна държава, такава каквато определон не е България.
  • 6
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   Фа
   фантазии
   12 -12
   08:19, 4 фев 2020
   Манахилов как си представя тези неща.Какво значи да бъде излекуван принудително?Прокуратурата да разпореди,полицаите да му сложат белезници на операционната маса и докторите да му отрежат крака?Може ли изобжо да се говорят такива глупости? Явно това е човек с меко казано характеропатия или както казва народа терсене.Животът си е негов и наистина не е нужно да ни занимавате с подобни случаи при които да се демонстрира тревога и загриженост за един асоциален индивид.
   • Со
    Социален работник
    12 -8
    10:28, 4 фев 2020
    Тогава какво искате от социалните служби? Насила не може да бъде настанен в социална услуга- само и единствено с негово желание и след подаване на заявление! Все социалните са ви виновни за всеки , който не живее според възгледите Ви!
   • Ре
    Реалист
    4 -2
    09:18, 5 фев 2020
    Защото същия тоя асоциален "индивид", може ди ти бъде и съсед, и ако не му се обръща внимание когато трябва, може и с теб да се случи същото като на онази барета, която беше застреляна от някакъв полудял дядка с пушка. Затова като общество не можем да си позволим да неглижираме всеки подобен случай.
    А в случая, след като човекът е с очевидни психически проблеми и не може да разсъждава трезво, трябва да се вземе решение за неговото принудително лекуване. След което да се измисли начин как да бъде настанен в социално заведение или ако ще е по-добре за него, да бъде върнат в жилището си. При това положение обаче, трябва периодично да бъде наблюдавано неговото състояние от социалните служби, за да не се стига друг път до тежката ситуация, в която е изпаднал. Съгласен съм с изказаните мнения по-горе, че в обществото има хора, които не могат да живеят според нашите възгледи. Но това не означава те да бъдат оставени на произвола на съдбата. И понеже всяко човешко същество има нужда от базови неща, като подслон, храна, отопление през зимата, както и грижа и внимание от други хора, то те трябва да бъдат осигурени на всеки човек с такива проблеми. Дори асоциалните хора, имат нужда от човешко внимание от време на време.
    Не е нужно да се създава ново министерство, а просто да се разшири щатът на сегашната аганция за социално подпомагане, за да могат да се обхванат всички нуждаещи се хора.

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини