От х:

Днес в x:

29 °C

Историкът Милен Вълчев: Гибелта на Левски трябва да се чества на 18-ти февруари

  Днес е 6-ти февруари-дата на обесването на Васил Левски през 1873 година.

  От години обаче се разразяват люти спорове около факта, че поколения наред българи отбелязват годишнината на 19-ти февруари, уж като промяна по нов стил на календара. Историкът от Хасково Милен Вълчев е категоричен, че тази дата е грешна и трябва да бъде променена. Смята, че няма смисъл да се стига до по-голямо обърква и отново да се връща дата на гибелта на Апостола по стар стил, но пък и грешката с 19-ти февруари, трябва да се коригира с вярната-18-ти февруари. На темата за честването на бележите дати в българската история беше посветена и национална конференция в Хасково преди  година, в която той беше един от участниците.

  „Всъщност датата на гибелта на Апостола на свободата никога не е била дискусионна – 6 февруари 1873 г. На този ден след Освобождението на България се отдава почит към един от най-великите българи. Отбелязването се измества на 18-ти февруари, когато през 1916 г. България преминава към по-съвършения грегориански календар. Това става с решение на Народното събрание. Влиза влиза в сила от април месец. Така на практика нашенци са си легнали на 1 април и се събудили на 14 април. По този начин е наваксано изоставането от 13 дни, но пък настъпва тотално объркване в календара с бележити дати“, коментира Вълчев.

  Според него дата 18-ти февруари трябва да остане като паметна в народното съзнание и крайно време е да бъде официализирана тя, не 19-ти февруари, както е сега.

  "Пълното объркване е породено от грешно изчисляване на дните. Всеизвестно е, че към датите от ХIХ век трябва да се прибавят 12 дни, а към тези от миналото столетие 13. Изглежда обаче всички са преизчислени към ХХ век. Поне на такова съждение навеждат съхраняваните в Регионалния исторически музей в Хасково стари календари.

  Разгръщаме книжката с предстоящите събития за 1919-та, отпечатана в издателството на един от най-известните български издатели по това време – хасковлията Александър Паскалев. Озаглавена е Календар „Бъдеще“ 1919. На страницата, на която са посочените по важните църковни празници за март и април, най-отдолу с по-голям шрифт пише – Март, 4 (19 февруари) – Освобождението на България. Това объркване може да се види и в други календари от по-късни години. През 1930 г. излиза „АЛМАНАХ и Исторически календар за 1931 г“, като притурка към „Свободна мисъл“.

  В него пък откриваме, че годишнината от смъртта на Васил Левски се отбелязва на 19 февруари. Вярната дата е 18 февруари, защото той загива през ХIХ век, т. е. прибавят се само 12 дни. Този календар отхвърля появилите се през последните години информации, че грешката е направена в началото на 50-те години на миналото столетие, умишлено от в. „Работническо дело“. Тезата на историци и неисторици е, че понеже 18 февруари се е падало в неделя, затова денят на гибелта на Левски бил „изместен“ от партийният официоз на 19 февруари – понеделник.“, разсъждава Милен Вълчев. Той посочва, че притежаваният от РИМ-Хасково календар в „Свободна мисъл“ от 1931-ва прави безсмислен спора дали дата 18 е била подменена с 19-ти от в. „Работническо дело“ нарочно , защото се оказва, че кончината на Левски се е отбелязвала погрешно поне 20 години по-рано, а напълно е възможно още от календарната реформа през 1916 г. Пак в тези стари календари може да се види, че има и други объркани дати, в т. ч. и на гибелта на Христо Ботев, който е прострелян смъртоносно на 20 май 1876 г. или по нов стил 1 юни.“

  Според историкът обаче, няма смисъл дата за почит на гибелта на Апостола да се променя от новия стил, по който летоброим и днес, в стария, каквито давления също има. „Няма смисъл само да сменяме дните за почитане на гибелта на Васил Левски. Няма смисъл, след като поколения вече са я приели. Около тази дата се обединяват и всички историци - в т. ч. покойният проф. Иван Стоянов, както и проф. Петко Петков от Великотърновския уневерситет“ , споделя Вълчев, който също е възпитаник на ВТУ. И дава пример, че поправката  може да се случи и на местно ниво, без да има решение на национално, с друга направена такава- за  честването на Освобождението на Хасково. Непосредствено след календарната реформа то е било на 20-ти януари, но след това общината се поправя и отбелязването сеизмества на вярната дата по нов стил -19-ти януари., както е правилно по Така остава и до днес е до днес. Все пак обаче Милен Вълчев държи да отбележи, че не всички бележити дати се честват по нов стил. Такъв е случаят с празнуването на Търновската конституция, която е приета на 16 април 1879 г. На този ден 140 г. по-късно ще бъде чествано приемането на първия Основен закон на страната ни. Съединението, което отбелязваме на 6 септември, и Независимостта, която честваме на 22 септември, също са по стар стил.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Левски е обесен по стар стил на 19 Февруари , По... Виж коментара
   • Ал
    Ало идиота
    5 -1
    23:28, 6 фев 2020
    Не се обаждай от коневръза ,че ставаш смешен. Човека е историк и говори с факти.
   • До
    До Ало Идиота
    4 -6
    03:49, 7 фев 2020
    Като Много Добре Образован Човек ,
    отдавна съм престанал да се уповавам на авторитети
    - Кмета Станчо - авторитет в кметските дела
    - Боцко - авторитет в икономиката
    - Доган - авторитет в хидроинженерството
    ....
   • Ха
    Хасковлията
    6 -1
    08:12, 7 фев 2020
    Ти верно си завършен идиот.
    Каква връзка правиш между двете дати, че нещо не мога да ти схвана мисловната дейност.
    Не знам колко си образован,но от километри личи,че си обикновен лаладжия!
  • 2
   Ле
   Леле
   10 0
   07:45, 7 фев 2020
   Гибелта да се чества. .....А не трябва ли да се почита, да е ден на тъга по гибелта на Апостола на свободата, а не ден на честване...
   • Дя
    Дякон
    5 -1
    09:36, 7 фев 2020
    Имате известно право, но намерението е да се помни трагичната гибел и с това делото му да остане живо в паметта на поколенията!
  • 3
   Hh
   hhh
   4 -4
   09:23, 7 фев 2020
   Какво значение има датата, ако не носиш в себе си заветите на Апостола?!
   • 32
    321
    3 -1
    10:13, 7 фев 2020
    Защото историята се придържа към фактите, а и според християнската традиция починалите трябва да се почитат в деня на тяханата кончина, освен ако датата не съвпада с предстоящ голям православен празник. Тогава се почита преди датата, а не след нея.
  • 4
   Кю
   Кюмуров
   2 -3
   12:52, 7 фев 2020
   Аман от учени недоучени като този МИЛЕН. Абе аланкоолУ, като няма какво да кажеш, не подхващай спора за яйцето и кокошката, защото той е вечен. А ко искаш да се изпъчиш, направи нещо сериозно. А така се показваш като комплексар, недоволен от своята световна неизвестност.
   • Ас
    Аса
    3 -2
    16:18, 7 фев 2020
    Явно ти си ощо по-голям комплексар, щом дори те е срам да застанеш с името си зад твърденията ти, които са ала-бала. Даже не знаеш в какво се състои същността на спора за кокошката и яйцето.
   • До
    До К
    3 -2
    00:49, 8 фев 2020
    Кюмуров, ако имаше представа какво е журналистика щеше да забележиш, че темата е избрана от репортера, а историка отговаря на въпросите.
   • Кю
    Кюмуров
    2 -2
    01:43, 8 фев 2020
    Не чета подобни историци. Бих чел спомени на очевидци, свидетели на събитията. От журналистика не разбирам, както не разбирам и от готварство, но разбирам кои манджи са хубави. Иначе разбирам от копане на въглища.

  Хороскоп за 08.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  08 авг 2020
  Последни новини