От х:

Днес в x:

-5 °C

Историкът Милен Вълчев: Гибелта на Левски трябва да се чества на 18-ти февруари

  Днес е 6-ти февруари-дата на обесването на Васил Левски през 1873 година.

  От години обаче се разразяват люти спорове около факта, че поколения наред българи отбелязват годишнината на 19-ти февруари, уж като промяна по нов стил на календара. Историкът от Хасково Милен Вълчев е категоричен, че тази дата е грешна и трябва да бъде променена. Смята, че няма смисъл да се стига до по-голямо обърква и отново да се връща дата на гибелта на Апостола по стар стил, но пък и грешката с 19-ти февруари, трябва да се коригира с вярната-18-ти февруари. На темата за честването на бележите дати в българската история беше посветена и национална конференция в Хасково преди  година, в която той беше един от участниците.

  „Всъщност датата на гибелта на Апостола на свободата никога не е била дискусионна – 6 февруари 1873 г. На този ден след Освобождението на България се отдава почит към един от най-великите българи. Отбелязването се измества на 18-ти февруари, когато през 1916 г. България преминава към по-съвършения грегориански календар. Това става с решение на Народното събрание. Влиза влиза в сила от април месец. Така на практика нашенци са си легнали на 1 април и се събудили на 14 април. По този начин е наваксано изоставането от 13 дни, но пък настъпва тотално объркване в календара с бележити дати“, коментира Вълчев.

  Според него дата 18-ти февруари трябва да остане като паметна в народното съзнание и крайно време е да бъде официализирана тя, не 19-ти февруари, както е сега.

  "Пълното объркване е породено от грешно изчисляване на дните. Всеизвестно е, че към датите от ХIХ век трябва да се прибавят 12 дни, а към тези от миналото столетие 13. Изглежда обаче всички са преизчислени към ХХ век. Поне на такова съждение навеждат съхраняваните в Регионалния исторически музей в Хасково стари календари.

  Разгръщаме книжката с предстоящите събития за 1919-та, отпечатана в издателството на един от най-известните български издатели по това време – хасковлията Александър Паскалев. Озаглавена е Календар „Бъдеще“ 1919. На страницата, на която са посочените по важните църковни празници за март и април, най-отдолу с по-голям шрифт пише – Март, 4 (19 февруари) – Освобождението на България. Това объркване може да се види и в други календари от по-късни години. През 1930 г. излиза „АЛМАНАХ и Исторически календар за 1931 г“, като притурка към „Свободна мисъл“.

  В него пък откриваме, че годишнината от смъртта на Васил Левски се отбелязва на 19 февруари. Вярната дата е 18 февруари, защото той загива през ХIХ век, т. е. прибавят се само 12 дни. Този календар отхвърля появилите се през последните години информации, че грешката е направена в началото на 50-те години на миналото столетие, умишлено от в. „Работническо дело“. Тезата на историци и неисторици е, че понеже 18 февруари се е падало в неделя, затова денят на гибелта на Левски бил „изместен“ от партийният официоз на 19 февруари – понеделник.“, разсъждава Милен Вълчев. Той посочва, че притежаваният от РИМ-Хасково календар в „Свободна мисъл“ от 1931-ва прави безсмислен спора дали дата 18 е била подменена с 19-ти от в. „Работническо дело“ нарочно , защото се оказва, че кончината на Левски се е отбелязвала погрешно поне 20 години по-рано, а напълно е възможно още от календарната реформа през 1916 г. Пак в тези стари календари може да се види, че има и други объркани дати, в т. ч. и на гибелта на Христо Ботев, който е прострелян смъртоносно на 20 май 1876 г. или по нов стил 1 юни.“

  Според историкът обаче, няма смисъл дата за почит на гибелта на Апостола да се променя от новия стил, по който летоброим и днес, в стария, каквито давления също има. „Няма смисъл само да сменяме дните за почитане на гибелта на Васил Левски. Няма смисъл, след като поколения вече са я приели. Около тази дата се обединяват и всички историци - в т. ч. покойният проф. Иван Стоянов, както и проф. Петко Петков от Великотърновския уневерситет“ , споделя Вълчев, който също е възпитаник на ВТУ. И дава пример, че поправката  може да се случи и на местно ниво, без да има решение на национално, с друга направена такава- за  честването на Освобождението на Хасково. Непосредствено след календарната реформа то е било на 20-ти януари, но след това общината се поправя и отбелязването сеизмества на вярната дата по нов стил -19-ти януари., както е правилно по Така остава и до днес е до днес. Все пак обаче Милен Вълчев държи да отбележи, че не всички бележити дати се честват по нов стил. Такъв е случаят с празнуването на Търновската конституция, която е приета на 16 април 1879 г. На този ден 140 г. по-късно ще бъде чествано приемането на първия Основен закон на страната ни. Съединението, което отбелязваме на 6 септември, и Независимостта, която честваме на 22 септември, също са по стар стил.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Левски е обесен по стар стил на 19 Февруари , По... Виж коментара
   • Ал
    Ало идиота
    5 -1
    23:28, 6 фев 2020
    Не се обаждай от коневръза ,че ставаш смешен. Човека е историк и говори с факти.
   • До
    До Ало Идиота
    4 -6
    03:49, 7 фев 2020
    Като Много Добре Образован Човек ,
    отдавна съм престанал да се уповавам на авторитети
    - Кмета Станчо - авторитет в кметските дела
    - Боцко - авторитет в икономиката
    - Доган - авторитет в хидроинженерството
    ....
   • Ха
    Хасковлията
    6 -1
    08:12, 7 фев 2020
    Ти верно си завършен идиот.
    Каква връзка правиш между двете дати, че нещо не мога да ти схвана мисловната дейност.
    Не знам колко си образован,но от километри личи,че си обикновен лаладжия!
  • 2
   Ле
   Леле
   10 0
   07:45, 7 фев 2020
   Гибелта да се чества. .....А не трябва ли да се почита, да е ден на тъга по гибелта на Апостола на свободата, а не ден на честване...
   • Дя
    Дякон
    5 -1
    09:36, 7 фев 2020
    Имате известно право, но намерението е да се помни трагичната гибел и с това делото му да остане живо в паметта на поколенията!
  • 3
   Hh
   hhh
   4 -4
   09:23, 7 фев 2020
   Какво значение има датата, ако не носиш в себе си заветите на Апостола?!
   • 32
    321
    3 -1
    10:13, 7 фев 2020
    Защото историята се придържа към фактите, а и според християнската традиция починалите трябва да се почитат в деня на тяханата кончина, освен ако датата не съвпада с предстоящ голям православен празник. Тогава се почита преди датата, а не след нея.
  • 4
   Кю
   Кюмуров
   2 -3
   12:52, 7 фев 2020
   Аман от учени недоучени като този МИЛЕН. Абе аланкоолУ, като няма какво да кажеш, не подхващай спора за яйцето и кокошката, защото той е вечен. А ко искаш да се изпъчиш, направи нещо сериозно. А така се показваш като комплексар, недоволен от своята световна неизвестност.
   • Ас
    Аса
    3 -2
    16:18, 7 фев 2020
    Явно ти си ощо по-голям комплексар, щом дори те е срам да застанеш с името си зад твърденията ти, които са ала-бала. Даже не знаеш в какво се състои същността на спора за кокошката и яйцето.
   • До
    До К
    3 -2
    00:49, 8 фев 2020
    Кюмуров, ако имаше представа какво е журналистика щеше да забележиш, че темата е избрана от репортера, а историка отговаря на въпросите.
   • Кю
    Кюмуров
    2 -2
    01:43, 8 фев 2020
    Не чета подобни историци. Бих чел спомени на очевидци, свидетели на събитията. От журналистика не разбирам, както не разбирам и от готварство, но разбирам кои манджи са хубави. Иначе разбирам от копане на въглища.

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
  20 яну 2021
  Последни новини