От х:

Днес в x:

11 °C

Историкът Милен Вълчев: Гибелта на Левски трябва да се чества на 18-ти февруари

  Днес е 6-ти февруари-дата на обесването на Васил Левски през 1873 година.

  От години обаче се разразяват люти спорове около факта, че поколения наред българи отбелязват годишнината на 19-ти февруари, уж като промяна по нов стил на календара. Историкът от Хасково Милен Вълчев е категоричен, че тази дата е грешна и трябва да бъде променена. Смята, че няма смисъл да се стига до по-голямо обърква и отново да се връща дата на гибелта на Апостола по стар стил, но пък и грешката с 19-ти февруари, трябва да се коригира с вярната-18-ти февруари. На темата за честването на бележите дати в българската история беше посветена и национална конференция в Хасково преди  година, в която той беше един от участниците.

  „Всъщност датата на гибелта на Апостола на свободата никога не е била дискусионна – 6 февруари 1873 г. На този ден след Освобождението на България се отдава почит към един от най-великите българи. Отбелязването се измества на 18-ти февруари, когато през 1916 г. България преминава към по-съвършения грегориански календар. Това става с решение на Народното събрание. Влиза влиза в сила от април месец. Така на практика нашенци са си легнали на 1 април и се събудили на 14 април. По този начин е наваксано изоставането от 13 дни, но пък настъпва тотално объркване в календара с бележити дати“, коментира Вълчев.

  Според него дата 18-ти февруари трябва да остане като паметна в народното съзнание и крайно време е да бъде официализирана тя, не 19-ти февруари, както е сега.

  "Пълното объркване е породено от грешно изчисляване на дните. Всеизвестно е, че към датите от ХIХ век трябва да се прибавят 12 дни, а към тези от миналото столетие 13. Изглежда обаче всички са преизчислени към ХХ век. Поне на такова съждение навеждат съхраняваните в Регионалния исторически музей в Хасково стари календари.

  Разгръщаме книжката с предстоящите събития за 1919-та, отпечатана в издателството на един от най-известните български издатели по това време – хасковлията Александър Паскалев. Озаглавена е Календар „Бъдеще“ 1919. На страницата, на която са посочените по важните църковни празници за март и април, най-отдолу с по-голям шрифт пише – Март, 4 (19 февруари) – Освобождението на България. Това объркване може да се види и в други календари от по-късни години. През 1930 г. излиза „АЛМАНАХ и Исторически календар за 1931 г“, като притурка към „Свободна мисъл“.

  В него пък откриваме, че годишнината от смъртта на Васил Левски се отбелязва на 19 февруари. Вярната дата е 18 февруари, защото той загива през ХIХ век, т. е. прибавят се само 12 дни. Този календар отхвърля появилите се през последните години информации, че грешката е направена в началото на 50-те години на миналото столетие, умишлено от в. „Работническо дело“. Тезата на историци и неисторици е, че понеже 18 февруари се е падало в неделя, затова денят на гибелта на Левски бил „изместен“ от партийният официоз на 19 февруари – понеделник.“, разсъждава Милен Вълчев. Той посочва, че притежаваният от РИМ-Хасково календар в „Свободна мисъл“ от 1931-ва прави безсмислен спора дали дата 18 е била подменена с 19-ти от в. „Работническо дело“ нарочно , защото се оказва, че кончината на Левски се е отбелязвала погрешно поне 20 години по-рано, а напълно е възможно още от календарната реформа през 1916 г. Пак в тези стари календари може да се види, че има и други объркани дати, в т. ч. и на гибелта на Христо Ботев, който е прострелян смъртоносно на 20 май 1876 г. или по нов стил 1 юни.“

  Според историкът обаче, няма смисъл дата за почит на гибелта на Апостола да се променя от новия стил, по който летоброим и днес, в стария, каквито давления също има. „Няма смисъл само да сменяме дните за почитане на гибелта на Васил Левски. Няма смисъл, след като поколения вече са я приели. Около тази дата се обединяват и всички историци - в т. ч. покойният проф. Иван Стоянов, както и проф. Петко Петков от Великотърновския уневерситет“ , споделя Вълчев, който също е възпитаник на ВТУ. И дава пример, че поправката  може да се случи и на местно ниво, без да има решение на национално, с друга направена такава- за  честването на Освобождението на Хасково. Непосредствено след календарната реформа то е било на 20-ти януари, но след това общината се поправя и отбелязването сеизмества на вярната дата по нов стил -19-ти януари., както е правилно по Така остава и до днес е до днес. Все пак обаче Милен Вълчев държи да отбележи, че не всички бележити дати се честват по нов стил. Такъв е случаят с празнуването на Търновската конституция, която е приета на 16 април 1879 г. На този ден 140 г. по-късно ще бъде чествано приемането на първия Основен закон на страната ни. Съединението, което отбелязваме на 6 септември, и Независимостта, която честваме на 22 септември, също са по стар стил.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Левски е обесен по стар стил на 19 Февруари , По... Виж коментара
   • Ал
    Ало идиота
    5 -1
    23:28, 6 фев 2020
    Не се обаждай от коневръза ,че ставаш смешен. Човека е историк и говори с факти.
   • До
    До Ало Идиота
    4 -6
    03:49, 7 фев 2020
    Като Много Добре Образован Човек ,
    отдавна съм престанал да се уповавам на авторитети
    - Кмета Станчо - авторитет в кметските дела
    - Боцко - авторитет в икономиката
    - Доган - авторитет в хидроинженерството
    ....
   • Ха
    Хасковлията
    6 -1
    08:12, 7 фев 2020
    Ти верно си завършен идиот.
    Каква връзка правиш между двете дати, че нещо не мога да ти схвана мисловната дейност.
    Не знам колко си образован,но от километри личи,че си обикновен лаладжия!
  • 2
   Ле
   Леле
   10 0
   07:45, 7 фев 2020
   Гибелта да се чества. .....А не трябва ли да се почита, да е ден на тъга по гибелта на Апостола на свободата, а не ден на честване...
   • Дя
    Дякон
    5 -1
    09:36, 7 фев 2020
    Имате известно право, но намерението е да се помни трагичната гибел и с това делото му да остане живо в паметта на поколенията!
  • 3
   Hh
   hhh
   4 -4
   09:23, 7 фев 2020
   Какво значение има датата, ако не носиш в себе си заветите на Апостола?!
   • 32
    321
    3 -1
    10:13, 7 фев 2020
    Защото историята се придържа към фактите, а и според християнската традиция починалите трябва да се почитат в деня на тяханата кончина, освен ако датата не съвпада с предстоящ голям православен празник. Тогава се почита преди датата, а не след нея.
  • 4
   Кю
   Кюмуров
   2 -3
   12:52, 7 фев 2020
   Аман от учени недоучени като този МИЛЕН. Абе аланкоолУ, като няма какво да кажеш, не подхващай спора за яйцето и кокошката, защото той е вечен. А ко искаш да се изпъчиш, направи нещо сериозно. А така се показваш като комплексар, недоволен от своята световна неизвестност.
   • Ас
    Аса
    3 -2
    16:18, 7 фев 2020
    Явно ти си ощо по-голям комплексар, щом дори те е срам да застанеш с името си зад твърденията ти, които са ала-бала. Даже не знаеш в какво се състои същността на спора за кокошката и яйцето.
   • До
    До К
    3 -2
    00:49, 8 фев 2020
    Кюмуров, ако имаше представа какво е журналистика щеше да забележиш, че темата е избрана от репортера, а историка отговаря на въпросите.
   • Кю
    Кюмуров
    2 -2
    01:43, 8 фев 2020
    Не чета подобни историци. Бих чел спомени на очевидци, свидетели на събитията. От журналистика не разбирам, както не разбирам и от готварство, но разбирам кои манджи са хубави. Иначе разбирам от копане на въглища.

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини