От х:

Днес в x:

Манолова: Първата работа на новото дружество за язовирите е да си купи 30 автомобила

Преди година и половина правителството отдели 500 млн. лева за ремонт на 418 аварийни язовира, като с тази сума се увеличи капиталът на Държавната консолидационна компания (ДКК). Едва в края на това лято в рамките на ДКК се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, чиято първа работа била да си купи 30 нови автомобила.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред БНР в отговор на въпрос защо предлага извършването на външен одит на водния сектор в България. Тя визира сумата от 500 млн. лева, отпусната с решение на Министерския съвет през юли 2018 г. за 418 аварийни язовира, които трябваше да бъдат ремонтирани и по официални данни част от ремонтите са възложени на дружеството „Монтажи" ЕАД - част от същата ДКК.

Към момента е възложен ремонт на 182 язовира, а за 236 не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Няма данни и колко от аварийните язовири са ремонтирани до момента, подчерта Манолова и допълни, че преди три години тогавашният регионален министър Лиляна Павлова е обявила, че има 32 млн. лева и за ремонт на язовир „Студена", но все още не е ясно какво се случва с ремонта.

Манолова посочи, че в отчетите на Държавната консолидационна компания целенасочено се цели да не става ясно къде са парите, а самата компания дори няма сайт, което е знак за нивото на нейната публичност.
„Необходим е външен одит, защото липсата на информация от отговорните институции създават напрежение у хората", заяви още Манолова, визирайки международен външен одит по европейските стандарти на ВиК-дружествата, водните асоциации, водната инфраструктура и паричните потоци, свързани с тях, които от гражданската платформа на Манолова предложиха преди два дни.

Според нея „КЕВР се е превърнал в един безполезен наблюдател и регистратор, без да може да извършва своята конкретна работа - да регулира състоянието на ВиК-сектора", като Манолова посочи, че съставът на КЕВР трябва да се смени, а докладите им за последните две години да бъдат проверени, защото не съответстват на данните на ВиК-дружествата.

Председателят на „Изправи се.БГ" подчерта, че над 350 000 души в страната са в условията на воден режим. Такъв има в над 100 населени места в 11 области, цитира тя официалните данни.

„Перник всъщност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от местните общини, също няма да има вода. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета... Има тревожни информации и за състоянието на яз. „Камчия", което е проблем за Бургас и за Варна. Има опасност и за Сливен," допълни Манолова.

„Водната криза се разраства и скоро ще стане национална, а сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на големи групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност. „Национална сигурност" не е понятие, с което боравят единствено армията, МВР, ДАНС и НСО", заяви тя относно искането си президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини