От х:

Днес в x:

За болно дете и трудова злополука се заплаща и първия ден от болничните

За нас е важно да завършим мандата си. Икономиката в България върви добре, трябва да се завършат много строежи. Трябва да имаме стабилно правителство, както и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това (за отпадане заплащането на първия ден от болничните - б.р.) беше тяхно искане.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред NOVA телевизия.

Тя обясни, че след коалиционния съвет е имало Изпълнителна комисия и са приети още 4 решения. Това е пакет от няколко мерки, около който се обединихме вчера, каза Стоянова.

Обединените патриоти настояваха да се види реализация на част от тези мерки. Обединяваме се около тези неща, поясни финансистът от ГЕРБ.

Вчера бе решено, че минималната пенсия става 250 лева, а първият ден от болничните няма да се плаща. 

По думите й решението за болничните е изкристализирало в резултат на анализ. Има ясни сигнали, че става дума за злоупотреба. Когато въведохме първите 3 дни да се плащат от работодателя, ефектът го няма. Ако ги плаща НОИ, ги плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодател и ползвател на болнични, каза Стоянова.

Тя обясни, че изключение от правилото работникът да не получава заплата за първия ден от болничните, ще бъде в случаите, когато се отглежда дете - ако детето се разболее и той трябва да остане да го гледа. Изключение ще бъде и при трудова злополука.

"Само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата да се събират приходи е доброволното плащане. В закона трябва да има текст, който те принуждава да го правиш", каза Менда Стоянова, която по професия е данъчен.

В Германия, северните страни нямат такъв проблем, манталитетът на хората е друг, каза Стоянова, на което водещият отговори, че там има желание да платиш и възможност да се справиш.

За нововъведението да не се заплаща от работодателя първия ден от болничните, депутатът от ГЕРБ каза, че се надяват да има два ефекта - икономия от болничните, които плаща НОИ и ефект за работодателите.

Има процеси, които се провалят, защото работниците са в болничен. Тази възходяща тенденция (на увеличаване на младежите, които нито работят, нито учат - б.р.) не знам дали в следващите години ще остане някой да работи, каза с усмивка Стоянова.

Запитана дали в държавната администрация е по-лесно човек да си вземе болничен, тя каза - нямам статистика дали в администрацията по-лесно си взимаш болничен. Предстои анализ. 

Относно преизчисляването на пенсиите, Стоянова каза, че става дума за хора, които са работили, имат стаж и възраст. "И днес има такива хора. Земеделските производители в България се осигуряват на 400 лева, сега искаме да ги изравним с останалите - да се осигуряват на минималния праг от 610 лева", каза Стоянова.

С тази мярка ще бъдат засегнати 800 000, които получават инвалидна пенсия, която е свързана с минималната. Има наследствени пенсии, вдовишки добавки.

Запитана защо при 363 лева праг на бедност решаваме, че с 260 лв. някой ще оцелее, тя каза, че трябва да има подпомагане, което да осигури жизнения минимум. Това подпомагане да е през т.нар. подоходен критерии - не може да осигурим жизнения минимум на пенсионер, който има магазини, обясни Стоянова. 

За предложението децата да са задължително на детска градина от 4-годишна възраст, Стоянова обяви, че и в момента предучилищното образование е задължително от 5-годишна възраст. Предложението сега е да стане от 4-годишна възраст. На това образование държавата поема всичко с изключение таксата за храна, сега и тази такса ще бъде поета от държавата, но на подоходен критерии, обясни Стоянова.

Запитана дали това е справедливо в случай, че родителите не работят и чакат само на помощи, тя каза: "Справедливо е за детето. Ние сме общество, което да интегрираме от ранна детска възраст, помагаме на това дете да се образова. Сега има цели групи маргинализирани без образование, квалификация, не могат да работят".

Това е бъдещето на нашата държава, че всички деца трябва да имат бъдеще. Сумата не е голяма. Ако има проблем с осигуряване на местата в детските градини, той ще е в големите градове, детските градини и сега недостигат, поясни председателят на бюджетната комисия в парламента.

В бюджета има заложена мярка за увеличаване на местата в детските градини - 70 млн. лева се отделят за строителство на детски градини. Има общини, в които има безплатни детски градини, в зависимост от бюджета на общината. Основното не е за стимулиране раждаемостта, а за интегриране на децата в общност, допълни Стоянова. 

Пред БНТ председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че през последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични. По думите й, сумите, които се изплащат за тези дни, са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Според Дариткова трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева.

Около 80 милиона лева ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева. 

Източник: nova

Коментари в сайта (2)

 • 1
  23
  234
  1 -1
  10:07, 15 ное 2019
  Обяснения за неграмотни!За да осигурите пари за държавата,накарайте работодателите да плащат дължимите данъци и осигуровки на работниците си,вместо да ощетявате последните.Непрекъснато констатирате,че ножицата между бедни и богати се разтваряла все повече,толкова ли е трудно да си обясните защо е така,или не ви отърва?А може би капацитета ви е толкова?
 • 2
  🎩
  🎩
  0 0
  21:03, 15 ное 2019
  Докато има държавен монопол в здравното осигуряване ще е така.

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини