От х:

Днес в x:

7 °C

За болно дете и трудова злополука се заплаща и първия ден от болничните

За нас е важно да завършим мандата си. Икономиката в България върви добре, трябва да се завършат много строежи. Трябва да имаме стабилно правителство, както и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това (за отпадане заплащането на първия ден от болничните - б.р.) беше тяхно искане.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред NOVA телевизия.

Тя обясни, че след коалиционния съвет е имало Изпълнителна комисия и са приети още 4 решения. Това е пакет от няколко мерки, около който се обединихме вчера, каза Стоянова.

Обединените патриоти настояваха да се види реализация на част от тези мерки. Обединяваме се около тези неща, поясни финансистът от ГЕРБ.

Вчера бе решено, че минималната пенсия става 250 лева, а първият ден от болничните няма да се плаща. 

По думите й решението за болничните е изкристализирало в резултат на анализ. Има ясни сигнали, че става дума за злоупотреба. Когато въведохме първите 3 дни да се плащат от работодателя, ефектът го няма. Ако ги плаща НОИ, ги плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодател и ползвател на болнични, каза Стоянова.

Тя обясни, че изключение от правилото работникът да не получава заплата за първия ден от болничните, ще бъде в случаите, когато се отглежда дете - ако детето се разболее и той трябва да остане да го гледа. Изключение ще бъде и при трудова злополука.

"Само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата да се събират приходи е доброволното плащане. В закона трябва да има текст, който те принуждава да го правиш", каза Менда Стоянова, която по професия е данъчен.

В Германия, северните страни нямат такъв проблем, манталитетът на хората е друг, каза Стоянова, на което водещият отговори, че там има желание да платиш и възможност да се справиш.

За нововъведението да не се заплаща от работодателя първия ден от болничните, депутатът от ГЕРБ каза, че се надяват да има два ефекта - икономия от болничните, които плаща НОИ и ефект за работодателите.

Има процеси, които се провалят, защото работниците са в болничен. Тази възходяща тенденция (на увеличаване на младежите, които нито работят, нито учат - б.р.) не знам дали в следващите години ще остане някой да работи, каза с усмивка Стоянова.

Запитана дали в държавната администрация е по-лесно човек да си вземе болничен, тя каза - нямам статистика дали в администрацията по-лесно си взимаш болничен. Предстои анализ. 

Относно преизчисляването на пенсиите, Стоянова каза, че става дума за хора, които са работили, имат стаж и възраст. "И днес има такива хора. Земеделските производители в България се осигуряват на 400 лева, сега искаме да ги изравним с останалите - да се осигуряват на минималния праг от 610 лева", каза Стоянова.

С тази мярка ще бъдат засегнати 800 000, които получават инвалидна пенсия, която е свързана с минималната. Има наследствени пенсии, вдовишки добавки.

Запитана защо при 363 лева праг на бедност решаваме, че с 260 лв. някой ще оцелее, тя каза, че трябва да има подпомагане, което да осигури жизнения минимум. Това подпомагане да е през т.нар. подоходен критерии - не може да осигурим жизнения минимум на пенсионер, който има магазини, обясни Стоянова. 

За предложението децата да са задължително на детска градина от 4-годишна възраст, Стоянова обяви, че и в момента предучилищното образование е задължително от 5-годишна възраст. Предложението сега е да стане от 4-годишна възраст. На това образование държавата поема всичко с изключение таксата за храна, сега и тази такса ще бъде поета от държавата, но на подоходен критерии, обясни Стоянова.

Запитана дали това е справедливо в случай, че родителите не работят и чакат само на помощи, тя каза: "Справедливо е за детето. Ние сме общество, което да интегрираме от ранна детска възраст, помагаме на това дете да се образова. Сега има цели групи маргинализирани без образование, квалификация, не могат да работят".

Това е бъдещето на нашата държава, че всички деца трябва да имат бъдеще. Сумата не е голяма. Ако има проблем с осигуряване на местата в детските градини, той ще е в големите градове, детските градини и сега недостигат, поясни председателят на бюджетната комисия в парламента.

В бюджета има заложена мярка за увеличаване на местата в детските градини - 70 млн. лева се отделят за строителство на детски градини. Има общини, в които има безплатни детски градини, в зависимост от бюджета на общината. Основното не е за стимулиране раждаемостта, а за интегриране на децата в общност, допълни Стоянова. 

Пред БНТ председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че през последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични. По думите й, сумите, които се изплащат за тези дни, са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Според Дариткова трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева.

Около 80 милиона лева ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева. 

Източник: nova

Коментари в сайта (2)

 • 1
  23
  234
  1 -1
  10:07, 15 ное 2019
  Обяснения за неграмотни!За да осигурите пари за държавата,накарайте работодателите да плащат дължимите данъци и осигуровки на работниците си,вместо да ощетявате последните.Непрекъснато констатирате,че ножицата между бедни и богати се разтваряла все повече,толкова ли е трудно да си обясните защо е така,или не ви отърва?А може би капацитета ви е толкова?
 • 2
  🎩
  🎩
  0 0
  21:03, 15 ное 2019
  Докато има държавен монопол в здравното осигуряване ще е така.

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини