От х:

Днес в x:

8 °C

За болно дете и трудова злополука се заплаща и първия ден от болничните

За нас е важно да завършим мандата си. Икономиката в България върви добре, трябва да се завършат много строежи. Трябва да имаме стабилно правителство, както и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това (за отпадане заплащането на първия ден от болничните - б.р.) беше тяхно искане.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред NOVA телевизия.

Тя обясни, че след коалиционния съвет е имало Изпълнителна комисия и са приети още 4 решения. Това е пакет от няколко мерки, около който се обединихме вчера, каза Стоянова.

Обединените патриоти настояваха да се види реализация на част от тези мерки. Обединяваме се около тези неща, поясни финансистът от ГЕРБ.

Вчера бе решено, че минималната пенсия става 250 лева, а първият ден от болничните няма да се плаща. 

По думите й решението за болничните е изкристализирало в резултат на анализ. Има ясни сигнали, че става дума за злоупотреба. Когато въведохме първите 3 дни да се плащат от работодателя, ефектът го няма. Ако ги плаща НОИ, ги плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодател и ползвател на болнични, каза Стоянова.

Тя обясни, че изключение от правилото работникът да не получава заплата за първия ден от болничните, ще бъде в случаите, когато се отглежда дете - ако детето се разболее и той трябва да остане да го гледа. Изключение ще бъде и при трудова злополука.

"Само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата да се събират приходи е доброволното плащане. В закона трябва да има текст, който те принуждава да го правиш", каза Менда Стоянова, която по професия е данъчен.

В Германия, северните страни нямат такъв проблем, манталитетът на хората е друг, каза Стоянова, на което водещият отговори, че там има желание да платиш и възможност да се справиш.

За нововъведението да не се заплаща от работодателя първия ден от болничните, депутатът от ГЕРБ каза, че се надяват да има два ефекта - икономия от болничните, които плаща НОИ и ефект за работодателите.

Има процеси, които се провалят, защото работниците са в болничен. Тази възходяща тенденция (на увеличаване на младежите, които нито работят, нито учат - б.р.) не знам дали в следващите години ще остане някой да работи, каза с усмивка Стоянова.

Запитана дали в държавната администрация е по-лесно човек да си вземе болничен, тя каза - нямам статистика дали в администрацията по-лесно си взимаш болничен. Предстои анализ. 

Относно преизчисляването на пенсиите, Стоянова каза, че става дума за хора, които са работили, имат стаж и възраст. "И днес има такива хора. Земеделските производители в България се осигуряват на 400 лева, сега искаме да ги изравним с останалите - да се осигуряват на минималния праг от 610 лева", каза Стоянова.

С тази мярка ще бъдат засегнати 800 000, които получават инвалидна пенсия, която е свързана с минималната. Има наследствени пенсии, вдовишки добавки.

Запитана защо при 363 лева праг на бедност решаваме, че с 260 лв. някой ще оцелее, тя каза, че трябва да има подпомагане, което да осигури жизнения минимум. Това подпомагане да е през т.нар. подоходен критерии - не може да осигурим жизнения минимум на пенсионер, който има магазини, обясни Стоянова. 

За предложението децата да са задължително на детска градина от 4-годишна възраст, Стоянова обяви, че и в момента предучилищното образование е задължително от 5-годишна възраст. Предложението сега е да стане от 4-годишна възраст. На това образование държавата поема всичко с изключение таксата за храна, сега и тази такса ще бъде поета от държавата, но на подоходен критерии, обясни Стоянова.

Запитана дали това е справедливо в случай, че родителите не работят и чакат само на помощи, тя каза: "Справедливо е за детето. Ние сме общество, което да интегрираме от ранна детска възраст, помагаме на това дете да се образова. Сега има цели групи маргинализирани без образование, квалификация, не могат да работят".

Това е бъдещето на нашата държава, че всички деца трябва да имат бъдеще. Сумата не е голяма. Ако има проблем с осигуряване на местата в детските градини, той ще е в големите градове, детските градини и сега недостигат, поясни председателят на бюджетната комисия в парламента.

В бюджета има заложена мярка за увеличаване на местата в детските градини - 70 млн. лева се отделят за строителство на детски градини. Има общини, в които има безплатни детски градини, в зависимост от бюджета на общината. Основното не е за стимулиране раждаемостта, а за интегриране на децата в общност, допълни Стоянова. 

Пред БНТ председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че през последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични. По думите й, сумите, които се изплащат за тези дни, са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Според Дариткова трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева.

Около 80 милиона лева ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева. 

Източник: nova

Коментари в сайта (2)

 • 1
  23
  234
  1 -1
  10:07, 15 ное 2019
  Обяснения за неграмотни!За да осигурите пари за държавата,накарайте работодателите да плащат дължимите данъци и осигуровки на работниците си,вместо да ощетявате последните.Непрекъснато констатирате,че ножицата между бедни и богати се разтваряла все повече,толкова ли е трудно да си обясните защо е така,или не ви отърва?А може би капацитета ви е толкова?
 • 2
  🎩
  🎩
  0 0
  21:03, 15 ное 2019
  Докато има държавен монопол в здравното осигуряване ще е така.

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини