От х:

Днес в x:

Пътищата са първа грижа на кмета според читателите на Parvomai.NET

Според анкетата на Parvomai.NET пътищата в общината е проблемът, от решението на който трябва да започне новоизбраният кмет на община Първомай. „Пътищата“ е доста обширно понятие и може би затова е събрало почти 40% от гласовете на участвалите в допитването. Неасфалтираните улици, дупките по тези, които има настилка, липсата на маркировката, местата за паркиране в центъра на града, междуселските пътища – цялата транспортна инфраструктура е за подмяна и поправка. Това е скъпа дейност, но финансите на са единствения проблем, защото част от пътищата в общината са от републиканската пътна мрежа.

19% от читателите на сайта са посочили като проблем №1 осветлението. Не само че липсват крушки и цели улици са тъмни, но и времето, в което светят останалите, е ограничено. Че в града е необичайно тъмно стана ясно още в деня на изборите, когато беше почти невъзможно да се снима.

Преминаването през линията е третият проблем, събрал 14,5%. Тук отново не е уточнено за какво преминаване иде реч – на автомобилите или на пешеходците. За 8 години става все по-ясно, че са нарушени правата за достъп до редица институции и услуги на редица граждани, които не могат да се движат по стълби. Един развален асансьор парализира движението на десетки, дори стотици хора и ги прави заложници на детската количка или на инвалидния стол. Това също е тежък проблем с тежко финансово решение. Оправданието, че подлезът е собственост на НКЖИ и общината не може да предприеме никакви мерки вече не заблуждава никого. НКЖИ е направила това, което ѝ е нужно на нея. Общината е длъжна да помисли за хората, живеещи в нея.

Въздукът – едва 9,5 % са го посочили като важен проблем. Вярно е, че в града не се диша тежко замърсен въздух. С малки изключение в сутришните и вечерните часове праз зимата когато се палят печки, през останалото време запрашаването е много под нормата. В същото време тежкото обгазяване от разрастващия се завод за какао е проблем за мнозина. Миризмата идва в най-неподходящите часове и създава дискомфорт за живеещите в централната част на Първомай.

Изненадващо, но сякаш проблемът с питейната вода не вълнува гражданите особено. Едва 5% считат, че кметът трябва да започне с решаването му. Всъщност мнозина от жителите на Първомай сами решават каква вода да пият и в повечето случаи предпочитат купена или налята от някой далечен извор.

12% от отговарящите казват, че има по-важни проблеми за решаване, с които трябва да се заеме кметът. От кмета зависи чистотата в града, безопасността на движението, опазването на природата, икономическата среда, местата за развлечение и спорт и много други.

От кмета зависи администрацията да работи в полза на хората. Затова и първото, което ще направи е да определи структурата на общината.

С какво се е захванал и какво е постигнал кметът ще проверим след стандартния толеранс от 100 дни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (52)

  • 1
    Ан
    Анализатор
    16 -9
    11:42, 11 ное 2019
    Видно е, че пътищата и осветлението са много по-важни за Първомайци от въздуха и водата, при положение, че се знае за сериозни проблеми и там. Първомаецът е странно първосигнално животно, слезнало в града от близките балкански села ...
    • ? питане
      35 0
      12:22, 11 ное 2019
      Първомата задача на новия градоначалник следва да е ревизия на градската хазна. Какви задължения му е завещал Папазов и набелязване на мерки за финансово стабилизиране на общината. И редуциране до санитарния минимум на прекомерно раздутия общински щат.
      Трима заместник кмета, заместник председател на общинския съвет и т.н. и т.н. ,кому са нужни и с какво повишават административния капацитет на общината ?
    • 36
      365
      11 -1
      12:52, 11 ное 2019
      Замесниците са нужни за коалицията.
      А за проверката на бюджета дали знае как се прави?
    • 🔞
      🔞
      5 0
      17:01, 11 ное 2019
      Г-н Анализатор,последното ви изречение затвори темата ❗Потвърдиха го всички след вас❗❗❗ Поздравления 👍👍👍👍👍😂🤣
  • 2
    36
    366
    26 0
    13:24, 11 ное 2019
    По правилния въпрос е дали новия има интерес да прави ревизия на предшественика си, при условие че 8 години са управлявали заедно. А бюджета е нещо съвсем различно. Земестници са нужни за коалицията , но колко заместника може да понесе касата на една фалирала община ?
  • 3
    Въ
    Въпроси
    14 0
    14:37, 11 ное 2019
    Кой ти каза ,че касата на общината е фалирала?Това не е ли работа на кмета и то след одит?Да бъде официално изнесено пред общественоста?Не важи ли същото и за цялата администрация,да обясни мотивите за щатовете ?Ще има ли прозрачно управление,или ще си я караме както преди?
    • От
      Отговор
      1 0
      04:34, 12 ное 2019
      Ще си я караме както преди. Броят на щатовете и ред други неща се спускат от горе, те не се решават на местно ниво.
    • До
      До отговор
      4 -1
      09:17, 12 ное 2019
      "Отговор",ако Общинският съвет и кмета решат ,може да предложат да се редуцират щатовете в общината.Прави се искане до министерство на финансите,и където другаде е необходимо,и нещата ще се случат.При едно условие обаче.Ако има желание за това.За назначените с вътрешна заповед на кмета ,е безпроблемно освобождаването им.Защото има и такива.
  • 4
    Чи
    чичо фичо
    28 -2
    14:48, 11 ное 2019
    Одитът трябва да бъде външен - независим,а не от одиторите на общината. Това което говореше Вълчев на митинга за 2 милиона дефицит,искаме да се докаже. Иначе Митков ще потъне. Не допускайте Ружди да бъде зам.кмет - ДПС има читави хора. Освобождаване на емоционално обвързани и сраснати служители с 16-те години на Папазов.Ще посоча само няколко,а те са почти всички - Марияна,Яна,Красимира Славова,която сама не знае за какво отговаря,Гига,Веска,чинката,Жак и др.
    • Аз
      Аз
      3 -18
      17:58, 11 ное 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ар
      Архимед до Аз
      10 -1
      19:25, 11 ное 2019
      Ами няма да си пишат имената защото не е нужно. Голямо любопитство... голямо чудо.
      А кой каква работа върши вътре Митков много добре може да докаже като им постави задачи и срокове. Проверка и контрол.
      При несправяне може да възложи административни наказания с чиста съвест. Да не давам примери.
    • Аз
      Аз до Архимед
      2 -2
      21:59, 11 ное 2019
      Това не се нарича любопитство.
      И не изкарвайте моя коментар като нещо супер учудващо, невиждано с думите - "голямо любопитство, голямо чудо", нито едно от двете е.
      И да, така е, ввъ втората част на Вашия коментар съм съгласна, освен това вече е направил и възложил доста неща.
      Освен това предстоят доста законови промени, въвеждане на кадастър и пр. Ще се види кой работи, и кой не.
  • 5
    Ма
    МАЯ
    33 0
    15:07, 11 ное 2019
    Препълнени стаи с некомпетентни служители,без всякакво уважение към гражданите.Мислят се за вечни и несменяеми.Господин Митков задължително да направи сериозно почистване на тази груба администрация за да работи по-спокойно.
    • Ар
      Архимед
      13 0
      17:43, 11 ное 2019
      Задължения към гражданите
      Чл. 20. (1) Държавният служител е длъжен да се произнася без забава по искането на гражданите. Той трябва да удовлетворява точно и своевременно тези от тях, които са законосъобразни, и да съдейства за признаването на техните права и законни интереси.
      (2) Държавният служител е длъжен да не проявява грубост, невъзпитание и неуважение към гражданите, които обслужва.
      Чл. 21. (1) Държавният служител е длъжен да изпълнява задълженията си точно, добросъвестно и безпристрастно в съответствие със законите на страната и устройствения правилник на съответната администрация.
    • Аз
      Аз до Архимед
      1 -3
      22:12, 11 ное 2019
      Не виждам връзката към коментара на господина/госпожата с цитирането на ЗДС и то в раздела "Задължения на държавния служител"
      Обяснете, моля?!
    • Ар
      Архимед до Аз
      6 0
      02:32, 12 ное 2019
      Връзката не я виждат всички държавни служители защото е трудно за изпълнение.
      Мая говори за неуважението на служителие към гражданите и че администрацията е груба. Ето това ти е връзката със ЗДС и задълженията към гражданите.
      Освен ЗДС има и още по лошо - КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ който е доста по обширен от цитата ми и е задължителен за спазване.
    • Ко
      Коперник
      1 -3
      12:17, 12 ное 2019
      Архимед, общинските служители не са държавни!
    • До
      До Коперник
      6 0
      12:45, 12 ное 2019
      Нищо вярно в твърдението ти. Една част от общинските служители са държавни служители.Не пишете глупости.
    • Аз
      Аз до Архимед
      1 -2
      13:53, 12 ное 2019
      Виждането на връзката (познаването на нормативната уредба) и изпълнението са две различни неща.
      В случая, господина/госпожата, изобщо не го/я интересува как стои въпросът със ЗДС или който и да е друг нормативен акт, и Вие също го знаете много добре.
      Благодаря за опита за тълкуване.
      И да, разбира се, че Кодексът е по - обширен от ЗДС, но само в частта за задълженията и поведението на държавните служители и с това не мисля, че мога да го квалифицирам като "по-лошо".
      Благодаря, беше ободряващо!
      Хубав ден
    • Ар
      Архимед до Коперник
      3 0
      19:23, 12 ное 2019
      Дейността на администрацията се осъществява от държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение.
      Има държавни служители и такива работещи по трудово правоотношение
      Служителите по трудов договор в администрацията се назначават по Кодекса на труда.
    • До
      До Аз
      3 0
      19:26, 12 ное 2019
      И все пак служителите в администрацията нямат право да бъдат груби, неуважителни и некомпетентни както е забелязала Мая.
      допълнително инфо за Аз https://www.parvomai.bg/web/etichen_kodeks16.pdf
  • 6
    За
    Загрижен
    21 0
    15:55, 11 ное 2019
    То да са само гореизброените е бял кахър. Те поне са понатрупли някакъв атж. Ами такива като онези двете касиерки Анелия и Боряна, ами " хубавотоц Ленче дето само мята дълга си коса и още колко и колко... Раздут щат ли бе да го опишеш!?
  • 7
    До
    До Загрижен
    21 -4
    16:01, 11 ное 2019
    Що не продължаваш с изброяването. Любеновска Минк дали е компетентна за длъжността си? Да не говорим за юристите на общината - от всички накуп един кадърен ням да стане. Да дойде по-скоро Николай Бонев да им покаже как се работи, че Аман вече от мекадърни общински служители.
    • Ал
      Ало, Загрижения
      18 -10
      18:55, 11 ное 2019
      Ти Бонев за кадърен ли го имаш? Смешник! Кадърен е като става въпрос за ядене и пиене. Няма кой тогава да му се опре.
    • За
      Запознат
      7 -1
      03:26, 12 ное 2019
      Половината общинарки са с педагогическо образование. Какви специалисти търсите? В общината трябва да работят юристи, финансисти, икономисти, а не педагози.
  • 8
    Пъ
    Първомаец
    11 -11
    16:05, 11 ное 2019
    Нищо ново няма да се случи, само стойте и гледайте .Всичко ще е както преди.Митков беше зам.кмет толкова години.Тези дето ги изброявате са хора и на Митков.
  • 9
    Ар
    Архимед
    14 -12
    16:15, 11 ное 2019
    Асен 100% беше способен да ги разтреби щото не е обвързан с никой и щяха в очите да го гледат докато им говори.
    • Съ
      Съсел
      13 -7
      19:51, 11 ное 2019
      Първо - Асен като разчистеше какъв потоп щеше да настъпи с назначенията на гладната му хипернекомпетентна армия от последователи. Второ - Асен освен да разчисти едва ли има компетентността, образованието и познанията за свърши каквото и да е друго освен да се снима с Бащицата
    • Ар
      Архимед
      7 -9
      20:15, 11 ное 2019
      Изчакай. Ще се докаже на какво е способен за града ни. Подценяваш го без да го познаваш. А това че ББ е зад гърба му не е случайно.
    • Ар
      Архихихи
      11 -3
      20:43, 11 ное 2019
      Ахмед-Архимед виж кои са от ляво и отдясно на Асен -Лакев и Лакева. Това казва всичко.
      Какво стана с родопския му, юнашки замах да сваля Попова и да оглави разпиляната структура, след като се проволи на изборите. Втора греда ли е това. Или подарък на тепсия.
      Да не би да се оказа сценарий - аз отивам депутат, а ти тука разчиствай кочината ако можеш и го представи за битката на века.
    • От
      Отчет
      4 0
      20:57, 11 ное 2019
      Какви заплати вземат председателя и зам.претседателя на ОС.
    • До
      До Архихихи
      1 -2
      08:29, 12 ное 2019
      Право в десятката.Отличен отговор.
  • 10
    12
    123
    12 0
    16:21, 11 ное 2019
    Някой знае ли колко юриста има назначени в общината?
    • Аз
      Аз знам
      9 -1
      18:15, 11 ное 2019
      Петима са: по азбучен ред-Ангел,Веселина,Деница,Емануил и Петя-един от тях е директор,а друг е н-к отдел.
    • ?
      ?
      7 0
      20:44, 11 ное 2019
      А колко адвокати отделно от тези са на хонорар ?
  • 11
    32
    321
    13 -1
    16:34, 11 ное 2019
    Аз знам за трима. Деница, Емануил и Петя. Ама то да е само не компетентността в общината е бял кахър. Погледнете специалистите в Социални грижи и в Общинска служба земеделие. Все корифеи в своите области са назначени. Габчета, Снежанка,крушовски Тани, направо ум да ти зайде.
    • Аз
      Аз знам
      10 0
      18:19, 11 ное 2019
      Като сме почнали с коментарите, какво ще кажете за IT специалистите на Общината, ами за безбройните дами, които се сменят на позициите в деловодството-половината град мина оттам.
    • До
      До 321
      9 -1
      18:59, 11 ное 2019
      Общинска служба Земеделие няма нищо общо с общинската администрация.
    • Ин
      Инвалид
      7 -1
      04:46, 12 ное 2019
      Особено женичките в Социални грижи. Че са намръщени, ще го преглътнем, то и на нас не ни е до усмивки. Но когато са толкова нелюбезни , чак нападателно нелюбезни, че карат инвалидът да се почувства глупаво и недостоен да ги попита по съществото на работата им, тогава вече Шефката им има причина много сериозно да се занимае с тях. Жената , от чиято служебна Позиция ще тръгват скоро пак безплатните ни винетки, да не мисли, че ни ги дава от джоба си. С поведението си. Инвалидизирали сме се, работейки десетки години може би много по-престижна раота от нейната чиновническа.
    • 55
      55
      6 0
      07:21, 12 ное 2019
      И нека имат предвид чиновничките от всички служби, най-вече от социлните, че и сред социалнослабите и сред инвалидите има не малко хора с много по-високо и по-сериозно образование и интелект от техния.
    • Ут
      уточнение
      1 -4
      07:55, 12 ное 2019
      Дирекция "Социално подпомагане" не е е общинска дирекция, тя е на подчинение на Министерството на труда и социалните грижи. И питам аз каква работа имате с чиновниците от общината извън фронт офиса, който трябва да обслужва гражданите? Затова са груби и нелюбезни чиновниците, защото влизането на гражданите по стаите не е редно.
    • Ар
      Архимед
      8 0
      08:12, 12 ное 2019
      Носи се слух че и от патронажа се изнасят храни. Ако е така, бих сложил камери.
  • 12
    11
    111
    16 -1
    17:09, 11 ное 2019
    А Веселинка,юристката и в листата на Папазов беше,Ангел Калинов и той е юрист,работи в общината!
    • 36
      365
      22 -1
      17:32, 11 ное 2019
      Калинов юрист ли е там? Оле Оле. Не знаех
      Затова общинята ни е яко прецакана
    • Би
      Биг Юрист
      6 -6
      20:53, 11 ное 2019
      Ангата Калинката - Кмет
      Само той може да оправи този град.
  • 13
    Ре
    Репресиран
    16 -1
    17:51, 11 ное 2019
    Отдел екология са за подмяна. Никакъв стремеж от тяхна страна да се вземат мерки по сигнали на гражданите. Замитат положението, овъртат, сучат само и само да не си мръднат пръста.
    Рибата в река мечка неколкократно е тровена, сметища наляво и надясно, ужас.
  • 14
    До
    До Биг юрист
    15 -2
    21:41, 11 ное 2019
    Ако Ангел Калинов работеше като юрист в някоя частна фирма, щяха да го изхвърлят още на първия ден от назначаването му!
    • Би
      Биг Юрист
      7 -1
      10:53, 12 ное 2019
      Помисли разумно.
      Няма нормален човек който да мисли, че Калинката е юрист - въпреки дипломата.
      Като казвам Ангата Калинката - кмет, влагам само ирония бе MEN.
    • 66
      666
      1 -1
      09:51, 13 ное 2019
      Aнгел Калинов е юрист към данъчна служба!
  • 15
    Въ
    въпрос до питагор
    4 -1
    22:17, 11 ное 2019
    2.4 декара, 7лв/кв.метър
    Колко е крайната цена?
  • 16
    Уй
    Уй
    4 0
    22:49, 11 ное 2019
    при 83 гласували само е трудно да се каже че резултата от анкетата е реален
    • Ни
      Ни чул ни видял
      1 0
      02:39, 12 ное 2019
      Добре де, къде е била тази анкета и кога?
Последни новини