От х:

Днес в x:

150 социално слаби с "топъл обяд" от община Харманли

През октомври община Харманли стартира проекта „Патронажна грижа“, съобщиха от местната администрация.

Проектът вече предоставя социална услуга за лица с увреждания на възраст над 18 г., възрастни хора над 65 г., такива с валидно експертно решение на ТЕЛК или с хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравна грижа, както и хора, претърпели оперативна интервенция и след хоспитализация. Те ще могат да получат социална, здравна и психологическа подкрепа у дома в зависимост от своята индивидуална потребност. 65 души ще се възползват от 10 домашни помощници и 2 медицински сестри в домовете си, за да им помагат да се справят в ежедневните грижи. С цел предоставяне на качествени, интегрирани, мобилни, здравно-социални услуги е закупен нов автомобил, с който се осигурява достъп на нуждаещите се лица, живеещи в отдалечени населени места в община Харманли, където рискът от лошо качество на живот и институционализация е по-висок.

Община Харманли ще продължи да предоставя "топъл обяд" на 150 социално слаби в целия регион и през следващата година. Съвместно с Агенция за социално подпомагане, общината продължава и програмите "Личен и Социален асистент" и "Домашен помощник".

В най-скоро време ще отвори врати и Дневният център за деца и младежи с увреждания. Социалната услуга ще се предоставя с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 за консултативна грижа за представителите на целевата група деца и младежи с увреждания и техните семейства. Центърът ще осигури целодневни, полудневни и почасови услуги в специализирана среда, а именно: информиране и консултиране, дневна грижа, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения, подкрепа за придобиване на трудови умения и други, според индивидуалните потребности на потребителите.
Предвижда се извършване на подбор и наемане на специалисти, имащи различен профил на компетентност. Съставът на персонала ще включва ръководител, социални работници, педагози, психолози, трудотерапевт, рехабилитатор, логопед, медицинска сестра, детегледачи, шофьор и хигиенист.

Проектът ще се реализира в рамките на асоциирано партньорство с ангажираните в процеса на деинституционализация институции – Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    //
    ///
    1 -3
    09:48, 25 окт 2019
    Само Герб!
    • \\
      \\
      1 0
      12:22, 25 окт 2019
      Само ромляните подкрепят ГЕРБ.
Последни новини