От х:

Днес в x:

Представят в Кърджали изложбата на Фикри Емурла „Защото имам 2 крила”

    40 маслени платна в различни формати пристигнаха в рамките на няколко седмици от Измир, Истанбул и Франкфурт, рисувани години наред зад граница от Фикри Емурла – най-големият от четиримата братя Фикри, Джемал-Джими, Фикрет и Юмер Емурлови, родени в с. Чифлик, община Кърджали. 74-годишният самоук художник Фикри Емурла  рисуваот малък, има периоди, когато е живял главно от продажба на картини, но никога не е участвал в общи изложби,а първата му авторска изложба ще се състои в родния град, в Арт галерия Кръг в чест на Деня на Кърджали. 

    Фикри Емурла е роден на 15.12.1945 г. През 1953 г. учи в основното училище „Назъм Хикмет” в с. Чифлик, от учебната 1959/60 до 1963/64 е ученик в средното специално училище по облекло и текстил „Лиляна Димитрова” в гр. Кърджали, от 1964 г. до 1968 г. работи като шивач на частна практика в града, а през 1968-1970 г. е плакатист в кино „Орфей” редом с художника Бурханедин Ардагил. Работил еи в авторемонтния завод „Кап. Петко войвода” в Кърджали, където също е плакатист. През 1989 г. се изселва със семейството си в Турция и живее последователно в Истанбул и Бурса. През 1994 г. кметът Мустафа Йозтюрк на община Гьоредже в област Измир, където има голяма изселническа общност от България, купува няколко негови картини, които и до днес красяткабинета на кметството.

    През 1997 г. тогавашният директор на музея в Кърджали Павел Петков за първи път показва картина на Фикри Емурлов в родния град.

    „Джими е по-малкият ми брат, който винаги ме е гледал как рисувам – разказва Фикри. Веднъж в училище участвахме в състезание. Аз нарисувах Георги Димитров, а Джими – един хубав кон, но и двамата получихме награди. И оттогава и двамата рисувахме с все по-голям мерак. На следващата година в училището дойде учителят по рисуване Горанов и насърчи Джемал да се занимава професионално с рисуване. Джими завърши осми клас и се записа да учи в художествената гимназия в София, а после го приеха в академията.Аз не съм се учил от никой – самоук съм, но никога не съм спирал да рисувам. Сега моите земляци ще видят за пръв път 40 мои работи, създаванив Инстанбул, Измир, Франкфурт и Кърджали през различни периоди. Рисувани са през последните 20 години, откакто си мечтая за собствена изложба.”

    Фикри хареса един стих от поета Николай Милчев за заглавие на своята първа авторска изложба – „защото имам две крила” и освен, че прати по въздуха 40 картини от най-различни места, на които е живял, самият той ще долети от Франкфурт, за да се срещне с приятели и ценители на 19 октомври /събота/ в 17:00 ч. в Арт галерия Кръг. Дотогава всеки ден от 11 октомври /петък/ неговите картини могат да се видят в галерията на бул. „Тракия”, както и някои стари снимки от архива на семейство Емурлови.
    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини