От х:

Днес в x:

Как ще гласуваме в неделя

Денят за размисъл вече започна*. През утрешния ден всеки българин, решил да даде своя глас в евроизборите, ще има възможност да подкрепи един от кандидатите за ЕП. Резултатите от утрешния вот обаче имат повече от едно значение, те ще укажат тенденциите и на следващите избори в страната - парламентарните. Неслучайно много социолози, а и политици подчертаха, че кампаниите на политическите партии у нас и за двата избора вървят ръка за ръка.

Бюлетините

Бюлетините за европейските избори са общо 14 на брой за различните политически формации. Те са бели и се различават по номера на политическата формация, намиращ се в квадратче в горния ляв ъгъл.

На бюлетината е изписано името на партията, коалицията или инициативния комитет за независим кандидат. След името на формацията са изброени до 17 по-малки квадратчета. Срещу всяко от тях са посочени имената на кандидати за евродепутати. Само две от листите са по-къси. Във всяка една от бюлетините в долния си край има символ на ЕС – елемент срещу фалшификация.

Гласуване

Когато избирателят влезе в секцията първо му се връчва плик. Бюлетините са в кабината за гласуване.

Както и на предишните европейски избори през 2007 г., така и на тези в неделя, избирателите ще могат да гласуват преференциално. Поставянето на знак срещу предпочитания кандидат за евродепутат от листата може да става само един път върху бюлетината. Отбелязването трябва да става обаче със знаци, които да не разкриват тайната на вота. Позволени са кръстче, хиксче или чавка.

Ако избирателят не реши да използва преференцията, това означава, че се брои вотът само за партията, коалицията или независимия кандидат.

Ако избирателят е поставил повече от една преференция, бюлетината се приема за действителна, но не се зачита преференцията.

За недействителни се считат бюлетините с: когато в един плик са поставени повече от една бюлетина за различни кандидатски листи; когато има празен плик; когато в плика има бюлетина, която не е по образец. Ако бюлетината е с някакво разминаване в графично съдържание, дължащи се на отпечатването, тя се приема за действителна. На бюлетината не трябва да има написани думи, знаци или числа, разкриващи самоличността на избирателя.

Резултатите от евроизборите

Вчера на пресконференция на Централната избирателна комисия за Европейски парламент стана ясно, че резултатите от евровота в неделя ще бъдат обявени три дни след изборния ден, т.е. на 10 юни.

След приключването на изборния ден, всички СИК ще съставят протоколите и ще предадат изборните книжа в РИК до 24 часа след приключване на изборния ден.

РИК, от своя страна, ще имат още 48 часа да предадат екземплярите от секционните протоколи в ЦИКЕП, а тя обявява получените гласове и разпределението на мандатите до три дни след изборния ден – т.е. до 10 юни.

До 12 юни ЦИКЕП трябва да обяви имената на избраните членове на Европейски парламент от България и след това решението на ЦИКЕП ще бъде обнародвано в "Държавен вестник". Частични и междинни резултати от СИК, РИК и ЦИКЕП няма да бъдат обявявани до 23.00 часа на 7 юни заради европейска директива на ЕК.

*Макар тази година за първи път след демократичните промени в България да няма ден за размисъл преди избори, Actualno.com сметна, че тази промяна на изборното законодателство в края на март тази година няма да попречи на много българи да се замислят за утрешния си избор.

За първи път денят за размисъл е въведен през 1990 г., когато в Закона за избиране на Велико Народно събрание е регламентирано, че 24 часа преди изборния ден не се допуска агитация и раздаване на бюлетини.

На предстоящите европейски избори избирателните списъци ще са съставени по нов механизъм. В тях няма да фигурират ЕГН и номер на лична карта на гласоподавателя. Те ще се вписват в момента на гласуването. Според политическите сили това ще ограничи възможностите за фалшификацията на вота.

Тази година 6 704 059 души ще имат право да гласуват за български евродепутати в общо 11 403 секции. От списъците за гласуване са изключени 6441 души, които са под запрещение и 6713 души, които изтърпяват наказание в места за лишаване от свобода. Българските граждани в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас в 51 секции в 30 държави. Само 85 са гражданите на други страни на ЕС, които ще гласуват у нас за български евродепутати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини